Schoonmaakaanbesteding Defensie: klimaatneutraal in 2030

Schoonmaakaanbesteding Defensie: klimaatneutraal in 2030

Categoriemanagement Schoonmaak Rijk heeft de aanbesteding voor schoonmaak en glasbewassing voor het ministerie van Defensie in de markt gezet. Het gaat om een opdracht met een omzetwaarde van 30 miljoen euro per jaar waar naast kwaliteitseisen, ook duurzaamheidseisen en -wensen aan vastzitten.

De nieuwe overeenkomsten hebben een looptijd van vier jaar, met vier verlengingsopties van steeds een jaar. De aanbesteding is opgeknipt in drie percelen schoonmaak (omvang circa negen tot elf miljoen euro per jaar) en drie percelen glasbewassing (omvang circa 275.000 tot 610.000 euro per jaar).

Joram van der Velde, categoriemanager schoonmaak Rijk: “We willen dat zoveel mogelijk schoonmaakbedrijven, van landelijk tot regionaal, mee kunnen doen. Je kunt daarom maar één perceel gegund krijgen.”

Duurzaamheid is belangrijk

Bijzonder is dat, naast resultaatgerichte schoonmaakkwaliteitseisen, ook duurzaamheid groot onderdeel uitmaakt van de opdracht. De helft van de totaalscore betreft namelijk duurzaamheidaspecten. “In 2030 of zo veel eerder als mogelijk, willen we de schoonmaakdienstverlening bij Defensie klimaatneutraal uitvoeren. Van elektrisch vervoer tot aan duurzame schoonmaakmiddelen. We staan daarbij open voor suggesties van de markt. Ook sociale duurzaamheid is belangrijk. We richten ons hiermee op de goede gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en welzijn van de schoonmakers en glazenwassers. Dit is naast de inzet van social return.”

Van schietbanen en kantooromgevingen tot aan zorglocaties en kazernes waar militairen 24/7 verblijven.

Dynamiek in schoonmaak

Schoonmaak bij Defensie is bijzonder, constateert Van der Velde. “Van schietbanen en kantooromgevingen tot aan zorglocaties en kazernes waar militairen 24 uur, zeven dagen in de week verblijven. Nergens is er in de schoonmaak zo’n dynamiek als bij Defensie. Denk voor de glasbewassing ook aan plaatsen waar vliegtuigen opstijgen en landen, of een marinebasis waar de zeelucht grote invloed heeft.”

CSU en Gom zijn nu de schoonmaakpartners voor Defensie. In de nieuwe situatie zijn er meer dienstverleners omdat het Rijk één perceel per leverancier gunt.

Marktconsultatie

“We stopten als aanbestedingsteam veel tijd en energie in het vormgeven van de gunningscriteria”, vervolgt Van der Velde. “We vroegen leveranciers ook in een marktconsultatie om hun input. Welke criteria vinden zij bij een uitvraag logisch? Dat zat ‘em in criteria over klimaatneutraal zijn, maar ook in het kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de aanbesteding vragen we van de partijen een visie op duurzame inzetbaarheid. Hoe halen schoonmakers gezond hun pensioen en hoe boren we het ontwikkelpotentieel van medewerkers aan?” Meer dan 700 schoonmakers werken nu voor Defensie.

-> De aanbesteding vind je hier op TenderNed

Een schouw voor schoonmaakpartijen

De categorie Schoonmaak Rijk organiseert samen met Defensie een schouw waarbij partijen fysiek de locaties kunnen bekijken. “Dat is onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen”, aldus Van der Velde.

We willen ervoor zorgen dat partijen voldoende tijd hebben om in te schrijven.

Aanmelden voor de schouw kan tot en met 10 november. De schouw zelf is op 15 tot en met 19 november. “Daarna krijg je de periode waarin we schriftelijke vragen van partijen ontvangen en beantwoorden. Dan volgen de feestdagen. We willen ervoor zorgen dat partijen voldoende tijd hebben om in te schrijven.” Uiterlijk 4 februari 2022 moeten de inschrijvingen voor de aanbesteding binnen zijn.

Rijksschoonmaakorganisatie

Dat de Rijksschoonmaakorganisatie de schoonmaak voor het ministerie van Defensie nu niet uitvoert, stond eerder al in de jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2020. Het ministerie van Defensie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (waar de RSO onder valt) zetten de gesprekken hierover in 2024 voort.