Schiphol zet massaontslag schoonmakers door

Schiphol zet massaontslag schoonmakers door

Maandag protesteerden bijna 200 schoonmakers tegen de plannen van Schiphol om een groot deel van de schoonmakers te ontslaan. Schiphol gaat echter door met de plannen om honderden schoonmakers te ontslaan. Volgens vakbond FNV gaat het om 300 vaste banen, bovenop de 300 uitzendkrachten die hun Schipholpas al hebben moeten inleveren. Volg Service Management op LinkedIn:

Schiphol vraagt begrip voor de keuze om het schoonmaakpersoneel te ontslaan. De schoonmakers en hun vakbonden accepteren de houding van Schiphol echter niet en zetten de actie afgelopen maandag door. 150 tot 200 schoonmakers hadden zich aangemeld voor een protestactie voor de deur van Schiphol Plaza.

>> Lees ook: Minder schoonmakers Schiphol: actie met hoepels en mondkapjes van poetsdoek

‘Noodzaak voor meer schoonmaak niet minder’

“Minder passagiers leidt logischerwijs tot minder intensief gebruik van de luchthaven en daarmee dus tot minder vervuiling, vertelt een woordvoerder van Schiphol aan Hart van Nederland. “Wij hebben veel waardering voor de inzet van het schoonmaakpersoneel, zeker in deze tijd waarin hygiëne zo belangrijk is. Daarom geven wij nu ook meer geld per passagier uit aan schoonmaakwerkzaamheden.”

De schoonmakers stellen echter dat ze juist meer werk hebben vanwege de strenge coronamaatregelen. Schoonmaker Khadija Hyati geeft als voorbeeld dat handvatten nu enkele keren per dag moeten worden schoongemaakt: “De noodzaak is voor meer schoonmaak en niet minder.”

Minder vies

Schipholmanager Mirjam de Boer vertelt dat de luchthaven ingesteld was op 70 miljoen passagiers. “Als je vandaag de dag ziet hoe weinig passagiers we relatief nog hebben, dan betekent dat ook dat het minder vies wordt en dat we minder schoonmakers nodig zullen hebben”, aldus De Boer. Het aantal van 300 geschrapte voltijdsbanen wordt overigens niet door Schiphol bevestigd.

Harde werkelijkheid

De Boer vraagt juist begrip voor de situatie waar Schiphol zelf in zit: “We hebben echt enorme grote verliezen te verdragen. Ook wij moeten reorganiseren. Dat zal helaas ook betekenen dat dat ook gebeurt bij onze partners. Ik vind het ook vervelend, ik had het liever ook niet gewild, maar dat is de harde werkelijkheid.”

Schiphol zegt het personeel zo goed mogelijk te willen begeleiden naar ander werk. Volgens Herrie Hoogenboom, bestuurder van FNV Schoonmaak, gaat het protest niet alleen om het behoud van banen, maar ook om de volksgezondheid: “Dit is belangrijk voor heel Nederland,” aldus de vakbondsbestuurder. De vakbonden beraden zich op vervolgacties, zoals stakingen.

Lees ook: