Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Roger Daemen: “Key-Quality is de helft van mijn leven geweest”

“Ik hoop het, maar heb geen idee. De tijd zal het leren”, reageert Roger Daemen als hem gevraagd wordt of hij zijn ‘kindje’ Key-Quality straks kan loslaten. Daemen is per 1 april directeur-af van het adviesbureau voor inkoop en facilitair management uit Sittard en verkoopt op 31 december zijn aandelen aan compagnon Patrick Wiggerman. “Aan de ene kant kijk ik er naar uit en aan de andere kant vind ik het spannend hoe het straks verder gaat.”Volg Service Management op LinkedIn:

Door: Martijn Slot

Daemen richt in 2001 Key-Quality op. Het bedrijf houdt zich in eerste instantie voornamelijk bezig met kwaliteitsbeleving en marktconformiteit. Vanaf 2006 worden de activiteiten steeds verder uitgebreid en in 2013 treedt Wiggerman toe als vennoot. Daemen kijkt tevreden terug op de afgelopen negentien jaar. “De eerste jaren waren best heel moeizaam. Vijf jaar lang zonder maar één dag vakantie. Daarna volgde de stap naar personeel. Het eerste personeelslid aannemen is heel moeilijk, maar daarna volgden de tweede, derde, vierde heel snel. In één jaar tijd kwamen er vijf fulltimers bij. Toen ging het snel.” Ook financieel gaat het de Limburgers voor de wind. “Ik heb in het eerste jaar verlies gedraaid en daarna volgden er alleen maar positieve cijfers. Daar kan ik heel tevreden op terugkijken.”


LEES OOK: Roger Daemen: Het belang van inmeten en correcte ruimte- en glasstaten


Eén van de beste besluiten

De komst van Wiggerman is voor Daemen een van de hoogtepunten binnen Key-Quality. “Na een aantal jaar kwam ik op een punt waarop ik merkte dat de organisatie niet echt meer groeide. Het bleef op hetzelfde niveau hangen. Om de volgende stap te zetten moest er iets veranderen. Er moest geïnvesteerd worden en de organisatie moest anders ingericht worden. Ik heb toen gekozen voor de komst van een compagnon in de persoon van Patrick. Dat is één van de beste besluiten die ik genomen heb.”

Voor Wiggerman wordt daarmee een gekoesterde ambitie werkelijkheid. Hij is ruim dertien jaar werkzaam bij Hago, waar hij op zijn plek zit, maar het gevoel heeft dat hij nog een keer iets voor zichzelf wil. “Ik heb thuis altijd gezegd, als ik de kans krijg dan ga ik ondernemen. In 2011 hebben Roger en ik een keer met elkaar gesproken en toen kwam ter sprake om samen iets te doen. Dat was nog te vroeg, maar een jaar later hebben we elkaar weer opgezocht.” Er volgen intensive gesprekken en uiteindelijk worden op 1 september 2013 de handen ineen geslagen als Wiggerman een deel van de aandelen van Daemen koopt. “Vervolgens zijn we samen het bedrijf verder gaan uitbouwen. Wij hebben altijd zeer plezierig met elkaar samengewerkt, dat staat voorop. Zonder plezier, geen resultaten.”

Zolang ik nog gezond ben en ik de energie heb, wil ik de tijd en ruimte hebben voor allerlei andere dingen die ik nog wil doen in dit leven.

Mogelijkheid om keuzes te maken

Toch komt er nu vrijwillig een einde aan die plezierige samenwerking. Daemen: “Ik ben op de leeftijd van 61 jaar komen. Zolang ik nog gezond ben en ik de energie heb, wil ik de tijd en ruimte hebben voor allerlei andere dingen die ik nog wil doen in dit leven. Dat was ook een van de doelen toen Patrick zeven jaar geleden mijn compagnon werd. Als ik zestig plus zou zijn, dat ik dan voor mezelf de mogelijkheid had om keuzes te maken.”

Het afscheid van Daemen zorgde ervoor dat bij Wiggerman de vraag kwam te liggen hoe hij het bedrijf verder voort wilde zetten. “Ik heb best lang moeten nadenken over hoe het er voor mij uit ging zien”, beaamt Wiggerman. “Ga ik verder met een aandeelhouder of met een directeur in welke hoedanigheid dan ook?” De keus viel uiteindelijk op een volledige overname van de aandelen, waardoor Wiggerman straks in zijn eentje directeur en eigenaar is van Key-Quality. Daarnaast staat de komst van Anouk Rehaen, die aan de slag gaat als Directeur Bedrijfsvoering. Rehaen was ruim dertien jaar werkzaam bij Hago en zal eindverantwoordelijk worden voor de gehele bedrijfsvoering.


LEES OOK: Succesvol inschrijven op een schoonmaakaanbesteding doe je zo (advies van Roger Daemen)


Complementair aan elkaar

Waarom de keuze voor Rehaen? Wiggerman legt uit: “Wij hebben in het verleden heel prettig samengewerkt bij onze gezamenlijke werkgever Hago. We kenden elkaar daar zes jaar en het was altijd perfect. Ik weet wat ik kan, maar vooral ook waar ik minder affiniteit mee heb. Ik dacht, wil ik het bedrijf succesvol voortzetten, dan heb ik Anouk nodig. We zijn met elkaar in gesprek gegaan en het was heel snel geregeld. Na één gesprek wisten we: dit gaat lukken.”

Bij Rehaen leefde hetzelfde gevoel. “Bij mijn vorige werkgever heb ik altijd heel positieve ervaringen gehad met Key-Quality. Ongeacht dat ik nog niet concreet wist wat ik zou gaan doen, wist ik direct dat ik er voor wilde gaan. Het geeft me een trots gevoel om deel uit te gaan maken van dit mooie bedrijf. Het heeft zeker meegespeeld dat ik Patrick goed ken. Dat ik weet hoe hij in de wedstrijd zit. We zijn heel verschillend, maar vullen elkaar daardoor juist goed aan.”

Daemen kijkt met vertrouwen naar de toekomst van het bedrijf. “De organisatie zit in een bepaalde fase waarin we zeggen dat we een doorstart willen maken. Ik denk dat we nu een uitstekende oplossing hebben gevonden om vanaf hier een grote stap te maken. Dat er ook nieuw bloed binnenkomt, er met een andere blik gekeken wordt. Daar ben ik erg enthousiast over.”

De ambitie is het bedrijf weer klaarzetten voor de volgende groei.

Prioriteiten stellen

Rehaen wil haar steentje gaan bijdragen in de groei van Key-Quality, maar heeft om dat te bereiken nog geen concrete doelen opgesteld. “Ik heb mij voorgenomen om in de eerste periode een duidelijk beeld te vormen van de hele organisatie. Ik denk dat dat van belang is. Er zijn veel mensen werkzaam die hartstikke veel kennis van zaken hebben en er bovendien al lang werken. Op basis daarvan ga ik, in overleg met Patrick, een aantal prioriteiten stellen. Mijn focus zal in eerste instantie met name liggen om te kijken hoe er gewerkt wordt. Op het moment dat je dat onder de loep gaat nemen, komt er misschien naar boven dat er efficiënter en eenvoudiger gewerkt kan worden. Het kan betekenen dat je kwalitatief beter gaat werken, iets waar het bedrijf voor staat. Ik vind het van belang dat iedereen er zin in heeft om samen de schouders eronder te zetten en om een verbeteringsslag te maken.”

Groeipotentieel

Binnen Key-Quality wordt er positief naar de eigen toekomst gekeken. “De ambitie is het bedrijf weer klaarzetten voor de volgende groei”, geeft Wiggerman aan. “Ik denk dat datgene wat we doen, we goed doen. Dan kom je op een punt dat je weer iets nieuws wilt. Je wilt je verder gaan ontwikkelen.”

En die ontwikkeling ligt mogelijk buiten de landsgrenzen. “België is heel interessant voor de schoonmaak. Het is een land waar heel veel gebeurt op dat gebied. Daar vindt nog heel veel ontwikkeling plaats en daar kunnen we mooi op aansluiten.” Het feit dat de Belgische grens op tien minuten rijden ligt, spreekt zeker in het voordeel van het bedrijf. Daemen: “Wij hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden in België. Onze conclusie is dat als je de Nederlandse en Belgische markt met elkaar vergelijkt, de Belgische acht tot tien jaar achterloopt op de Nederlandse. De verwachting is dat ze dat in de komende jaren gaan inlopen. Dus dat betekent dat daar een enorme ontwikkeling gaat komen. Daar willen we graag bij zijn.”

Het kindje van Daemen

Key-Quality viert in 2021 het twintigjarig bestaan en het zal het eerste jaar zijn waarin Daemen geen officiële functie meer bekleedt. De contacten zullen er desondanks altijd blijven. “Ik vind het fijn dat we een bedrijf achterlaten in de geest van hoe Roger het bedacht heeft. Dat hij met een goed gevoel weggaat”, zegt Wiggerman. “Het is zijn kindje, dat moeten we niet onderschatten. Er is niks moeilijker dan een bedrijf vanaf het begin af aan opbouwen. Zonder personeel en met alle risico’s van dien. Dat is veel knapper dan wat ik gedaan heb. Vervolgens heeft Roger ook het lef gehad om personeel aan te nemen. Dat is heel goed gedaan en nu is het mooi dat we het bedrijf klaarzetten voor een nieuwe stap.”

“Over tien jaar moet hij terug kunnen kijken en zeggen: ‘dat was mijn bedrijf en ik kan er trots op zijn’. Het zal dan moeten blijken of dat ook zo is, maar ik denk dat de basis staat en dat het gewoon gaat lukken. Daar ben ik van overtuigd.” De tijd zal het leren voor Daemen. “Ik heb wel het vertrouwen dat het allemaal goedkomt, maar dat wil niet zeggen je het zo maar even loslaat. Het is de helft van mijn werkzame leven geweest.”

Laatste nieuws

Ondernemen

Launching Partners