Plannen voor 2021: de veranderingen voor schoonmaakondernemers

Plannen voor 2021: de veranderingen voor schoonmaakondernemers

Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag haar plannen voor 2021 en verder. Die hebben gevolgen op de drie gebieden belasting, coronasteun en personeel. Service Management zet de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.Volg Service Management op LinkedIn:

Belasting

Prinsjesdag: veranderingen voor ondernemers

  • Het lage vennootschapsbelastingtarief wordt verlaagd van 16,5 naar 15 procent in 2021. De Vpb is een belasting die wordt geheven over de winst van ondernemingen. Meer mkb-bedrijven gaan in de komende jaren dit lagere vpb-tarief betalen. Vanaf 2021 geldt het lage tarief voor winsten tot 245.000 euro in plaats van 200.000 euro. In 2022 wordt deze grens verder verhoogd naar 395.000 euro. Het hoge vpb-tarief wordt niet verlaagd en blijft 25 procent. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor de financiering van een regeling die ondernemers stimuleert om te investeren.
  • In 2021 daalt het basistarief in de inkomstenbelasting (schijf 1) van 37,35 naar 37,10 procent. Dit tarief geldt in 2021 voor inkomens tot 68.507 euro. Het kabinet verlaagt dit tarief tussen 2022 en 2024 verder, tot uiteindelijk 37,03 procent. Zowel werkenden als mensen met een uitkering profiteren hiervan, omdat ze netto meer geld over houden. Inkomstenbelasting betaal je over het inkomen dat je binnenkrijgt.
  • De Belastingdienst werkt met drie zogeheten boxen om jouw inkomen te belasten. Eén gaat over inkomen uit werk en woning. Box twee gaat over het inkomen uit een aanmerkelijk belang. Een aanmerkelijk belang is als je ten minste 5 procent van het aandelenkapitaal van een vennootschap of coöperatie bezit. Hierbij moet je indirecte belangen ook meerekenen. Als je een partner hebt, moet je het belang van beide partners bij elkaar optellen. Het kabinet heeft bekendgemaakt dat het het box 2-tarief in 2021 verder verhoogt naar 26,90 procent. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland en zelf schoonmaakondernemer, toonde zich daar teleurgesteld over. “Familiebedrijven worden gestraft voor het opbouwen van financiële buffers door de hogere belasting op Box 2.” Box drie gaat overigens over inkomen uit sparen en beleggen.
  • Met name van belang voor zzp’ers in de branche: Het kabinet gaat vanaf 2021 de zelfstandigenaftrek versneld afbouwen. Het belastingvoordeel voor zzp’ers wordt de komende vijftien jaar in stappen van 110 euro afgebouwd tot 3.240 euro. Met ingang van dit jaar werd de aftrek al in stappen met ruim 2.000 euro verlaagd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Steunmaatregelen corona

  • De mogelijkheid voor ondernemers om een fiscale coronareserve te vormen, wordt wettelijk vastgelegd. De coronamaatregel was eerder vastgelegd in een beleidsbesluit. Met de coronareserve kan je als ondernemer voor de vennootschapsbelasting coronagerelateerd verlies uit 2020 versneld verrekenen met de winst uit 2019.
  • De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid is met negen maanden verlengd, met drie keer drie maanden. In die periode wordt de NOW geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen. Ondernemers kunnen met de NOW 3.0 tot maximaal 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20 procent omzet te verliezen over 4 maanden door de coronacrisis. Het vergoedingspercentage wordt verlaagd de komende periode. Vanaf januari 2021 bedraagt het vergoedingspercentage 70 procent en in het derde tijdsvak (april 2021) 60 procent.
  • Het kabinet besloot ook om de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) tot de zomer van 2021 te verlengen. Zelfstandigen met een huishoudinkomen onder het sociaal minimum kunnen aanspraak maken op financiële bijstand voor levensonderhoud. De nieuwe regeling kijkt daarnaast ook beperkt naar de financiële middelen van de zelfstandige, zoals bank- en spaarsaldi en aandelen. Zelfstandigen met beschikbare geldmiddelen niet hoger dan 46.520 euro komen in aanmerking voor inkomensondersteuning.
  • Mkb’ers die direct geraakt zijn door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen ook na 1 oktober 2020 weer de Tegemoetkoming voor Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Echter, ondernemers uit de schoonmaak kunnen geen aanspraak maken op de TVL. Piet Adema, voorzitter van OSB: “Opdrachtgevers binnen de sector, zoals die uit de horeca, mogen wel gebruik maken van de TVL, maar de schoonmaakbedrijven die voor hen werken niet. Hier dient verandering in te komen.”
  • Het kabinet ondersteunt begeleiding bij heroriëntatie op de arbeidsmarkt en maatregelen gericht op de financiering van bij- en omscholing. Hiervoor is 230 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet maakt onder andere middelen vrij voor ontwikkeladviezen, online scholing, praktijkleren in het mbo en omscholing naar een baan in een andere sector. Behalve werknemers en bedrijven kunnen ook flexwerkers, zelfstandig ondernemers en zzp’ers gebruikmaken van de maatregelen.
  • De tijdelijke Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) moet ervoor zorgen dat bedrijven ook in deze roerige tijden blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Je verrekent de korting via de loonheffingen, vandaar waarschijnlijk de naam: Baangerelateerde Investeringskorting. Het kabinet werkt de details van de regeling nog verder uit.
  • Alle ondernemingen die bijzonder uitstel van belasting hebben genoten of nog genieten, starten per 1 januari 2021 met een betalingsregeling voor de ontstane belastingschuld van 24 maanden. Dit betekent dus dat zij het terugbetalen van hun belastingschuld uit kunnen smeren over een periode van twee jaar.

>> Lees ook: Prinsjesdag 2020: voornamelijk goed nieuws voor ondernemers

Personeel

  • Het kabinet wil werknemers passende begeleiding bieden bij het zoeken naar nieuw werk en inkomen. Kabinet, werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties, UWV, gemeenten en scholen gaan hiervoor intensief samenwerken. En waar dat nodig is achter één loket. De inzet is dat mensen direct van de ene baan naar de andere gaan zonder in een uitkering terecht te komen.
  • De vrije ruimte in de werkkostenregeling is aangepast. Daardoor kun je werknemers in 2020 nog belastingvrij bloemetjes, kerstpakketten en andere geschenken geven naast hun loon. In 2021 komt er weer een kleine aanpassing in de vrije ruimte die vooral grote bedrijven treft. In 2020 is de vrije ruimte 3 procent over de eerste 400.000 euro van de totale loonsom. Op 1 januari 2021 gaat het percentage boven de 400.000 euro naar 1,18 procent. Dit was 1,2 procent.
  • Het kabinet gaat mensen met problematische schulden extra ondersteunen. Het kabinet trekt hiervoor 150 miljoen euro uit. Een belangrijk onderdeel daarvan is het opzetten van een Waarborgfonds om problematische schulden van mensen sneller af te kunnen wikkelen.
  • Het wetsvoorstel Breed Offensief maakt het voor werkgevers eenvoudiger om mensen met een beperking in dienst te nemen en biedt mogelijkheden voor ondersteuning op maat. In de Tweede Kamer ligt nu een wetsvoorstel met daarin maatregelen om de loonkostensubsidie voor werkgevers makkelijker te krijgen, hulp op maat aan te vragen voor de werknemer, meer duidelijkheid over welke re-integratiemiddelen een werkgever kan krijgen en gebruiken, mogelijk maken dat het inkomen niet meer van de uitkering van de werknemer afgaat, administratie bij ziekmeldingen voor werkgevers simpeler te maken en een uitzondering te regelen op de sollicitatieplicht voor jongeren met een arbeidsbeperking.
  • Het kabinet is van plan om de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven af te schaffen. In plaats van deze aftrekpost komt een vervangende regeling: de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie). Individuen kunnen het STAP-budget inzetten voor scholing gericht op hun eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. In 2021 starten UWV en DUO met de voorbereidingen voor het STAP-budget. Het kabinet verwacht dat het STAP-budget per 1 januari 2022 beschikbaar is.
  • Daarnaast stelt het kabinet in 2021 opnieuw circa 50 miljoen euro beschikbaar vanuit de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen (SLIM). Met de regeling wil het kabinet initiatieven gericht op scholing en ontwikkeling van werknemers in het mkb stimuleren.
  • Vanaf 2022 ontvangen ondernemers een compensatie voor de kosten van het tweede ziektejaar. Het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer wordt bepalend bij de toets op het re-integratieverslag. Hierdoor kunnen werkgevers geen loonsanctie meer krijgen op medische gronden. Er komen experimenten en een onderzoeksprogramma om re-integratie bij een nieuwe werkgever te verbeteren. Op de website loondoorbetalingbijziekte.nl vind je meer informatie over de nieuwe afspraken.