OSB-directeur Veldboer: "Er moet een NOW 2.0 komen"

OSB-directeur Veldboer: "Er moet een NOW 2.0 komen"

Bij branchevereniging OSB komen veel vragen binnen. Over de 1,5 meter-economie, over het mobiliteitscentrum, over de WAB en natuurlijk over de NOW-regeling. Jeroen Veldboer, ad interim-directeur: "Er moet eigenlijk een NOW 2.0 komen."Volg Service Management op LinkedIn:

Veel vragen binnen

“De coronacrisis houdt ons flink bezig”, stelt Veldboer. “We krijgen nog steeds veel vragen binnen. Een deel daarvan is herhaling, maar een groot deel is nieuw en gaat over hoe we nu zaken moeten doen in de 1,5 meter-economie. Daarbij spreekt ook een deel van de ondernemers zijn teleurstelling uit. Schoonmakers worden volop gewaardeerd en daar zijn ze blij mee. Maar ondernemers zelf, daar hoor je Rutte niet of nauwelijks over. Terwijl die fors uitgedaagd worden om hier goed uit te springen. In reguliere schoonmaak en zeker in bijvoorbeeld de horeca- en hotelschoonmaak.”

Schoonmakers worden volop gewaardeerd, maar ondernemers daar hoor je Rutte niet of nauwelijks over

Verschillende dynamiek in schoonmaakbranche

Daarnaast ziet Veldboer verschillende dynamieken in de schoonmaakbranche. “Het hangt af van welke sector je werkzaam bent, in hoeverre je veel of weinig van de coronacrisis merkt. Daarbij zijn er ook wel weer verschillen tussen branches zoals zorg en hotels onderling. De grote vraag daarbij: Wat wordt het nieuwe normaal ergens in september, oktober, november en december? Dat is onzeker. Alle branches zijn zelf bezig om protocollen te maken voor de 1,5 meter-economie. Schoonmaak is daarin volgend. Maar wij zijn zelf ook bezig om protocollen te maken. Om te starten zijn we begonnen met een basis schoonmaakprotocol in de 1,5 meter-economie. Om de schoonmaakbedrijven op weg te helpen.”

Er moet een NOW 2.0 komen

De NOW-regeling is uitgebreid. Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen met wat mitsen en maren, nu toch de NOW aanvragen. Daar is Veldboer blij mee. “Maar er zit nog steeds een rare kronkel in de NOW. Deze is bedoeld om werkgelegenheid te behouden. Maar je moet 20 procent dalen in omzet als je in aanmerking wilt komen en de referentieomzet is 2019. Als je begin dit jaar gegroeid bent in omzet, haal je de 20 procent dus niet. Met die omzetstijging komen ook veel personeelskosten kijken. Dus kom je tijdens deze crisis alsnog in de problemen en moet je wellicht personeel ontslaan. Ook Jacco Vonhof, voorzitter van de MKB Nederland en zelf schoonmaakondernemer, vindt ook dat er een NOW 2.0 moet komen. Juist om deze en andere onbedoelde effecten eruit te halen.”


LEES OOK: Noodlijdende schoonmaakbedrijven kunnen zich niet beroepen op NOW


Medestanders in de uitzendbranche

Medestanders vindt OSB ook in de uitzendbranche. “De NOW-regeling waarbij bedrijven staatssteun kunnen krijgen voor een deel van hun loonkosten, werkt niet voor bedrijven die hard gegroeid zijn.” Dat zegt uitzender Olympia, dat daardoor 2000 uitzendkrachten noodgedwongen moest ontslaan. Het bedrijf roept ook de politiek op om de maatregel aan te passen. Olympia stelt voor dat voor uitzendbureaus de omzetgrens verdwijnt. In plaats daarvan zou naar de omzetdaling moeten worden gekeken van de bedrijven waar de uitzendkrachten werken. Eerder lieten ook scale-ups, relatief jonge bedrijven die veel in groei hebben geïnvesteerd, al om dezelfde reden weten dat de noodregeling niet goed werkt.

De NOW-regeling werkt niet voor bedrijven die hard gegroeid zijn

NOW biedt weinig soelaas

Of er een aanpassing komt in de NOW voor seizoenswerk, is nog niet duidelijk. Veldboer: “Voor sommige bedrijven biedt de regeling vanwege seizoenpatronen in omzet en loonkosten, geen of weinig soelaas. Om de regeling zo generiek mogelijk te houden, is bij het opzetten geen rekening gehouden met seizoenswerk. Om te komen tot een uitvoerbare regeling met een goede afbakening, is een complexe uitdaging. Het kabinet is nog hard op zoek naar een oplossing.”

Onbedoelde effecten

De Wet arbeidsmarkt in balans kent twee verschillende WW-premies. Een lage premie voor vaste contracten en een hoge premie voor flexibele contracten. Wanneer vaste werknemers in een kalenderjaar meer dan 30 procent overwerken, dan kan met terugwerkende kracht alsnog de hoge WW-premie opgelegd worden. Veldboer: “Die bepaling leidt nu tot onbedoelde effecten, omdat in sommige sectoren vanwege het coronavirus veel extra werk nodig is. Het Kabinet heeft besloten om voor het jaar 2020 een generieke uitzondering te maken voor de 30 procent herzieningssituatie. Dat betekent dat geen enkele werkgever over dit jaar de WW-premie op grond van de situatie hoeft te herzien. De herzieningssituatie treedt per 1 januari 2021 weer in werking.”


LEES TIP: De Wet Arbeidsmarkt in Balans: alles wat je als schoonmaakondernemer moet weten


Heel veel uitwisselingen gedaan

Sinds een aantal weken bemiddelt het Mobiliteitscentrum Schoonmaak bij de uitruil van personeel tussen bedrijven met een personeelstekort en schoonmaakbedrijven met medewerkers op de bank. “Als OSB verzorgen wij de organisatie daarvan”, zegt Veldboer. “Ondernemers worden samengebracht en dat is mooi om te zien. Ik weet dat een aantal schoonmakers aan de slag zijn gegaan in een zorginstelling. Maar ook een aantal zijn buiten de branche gaan werken. Dat zijn mooie successen in deze heftige crisis.”

40 bedrijven melden zich voor mobiliteitscentrum

Ruim 40 bedrijven hebben zich aangemeld voor het mobiliteitscentrum. Van grote bedrijven tot aan MKB en ZZP’ers. Veldboer: “Een tiental bedrijven hebben zich gemeld omdat ze tijdelijk medewerkers nodig hebben. De eerste matches hebben inmiddels plaatsgevonden. We zien ook dat schoonmaakbedrijven met boventalligen proactief aan het opleiden zijn in cure en care via de e-learning die ter beschikking is gesteld door de RAS. In toekomst willen we ook matchen en begeleiden op individuele basis, vanuit bestaande trajecten en platformen zoals van de RAS.”

We zien dat schoonmaakbedrijven proactief aan het opleiden zijn in cure en care

Mix van full- en parttimers

Het is een mix van full- en parttimers die beschikbaar zijn, verdeeld over het hele land, met een concentratie in de Randstad. Veldboer: “Allemaal zijn ze per direct beschikbaar en beschikken ze over ervaring. De meeste mensen maakten tot voor kort schoon in kantoren, scholen, winkels en hotels. Het liefst zoeken we naar werk dat dicht bij ligt bij wat mensen normaal gesproken doen. Maar we gaan ook in gesprek met hele andere sectoren die staan te springen om seizoenwerkers. Schoonmaakbedrijven met een al dan niet verwacht tekort doen er dus goed aan om zich snel bij ons te melden.’

Aanvullende voorlichting en opleidingen

Schoonmakers die elders gaan werken, krijgen aanvullende voorlichting en opleidingen. Ze worden zoveel mogelijk in hun eigen regio herplaatst. “Het is een eigenlijk een collegiale uitleen zoals we die vaker in de schoonmaak kennen. Die uitleen is tegen kostprijs. Het is nadrukkelijk geen uitzenden, alhoewel uitzendbureaus natuurlijk zich ook bij ons kunnen melden als ze personeel in de schoonmaak willen uitlenen of nodig hebben.”