NOW en TVL aanvragen: zo doe je dat

NOW en TVL aanvragen: zo doe je dat

UWV heeft het loket geopend voor aanvragen van de zevende periode loonsteun NOW, voor de maanden november en december 2021. Daarnaast kun je inmiddels ook de TVL voor het vierde kwartaal van 2021 aanvragen bij de RVO. Zo vraag je de subsidies aan.

Net als de vorige periodes is de loonsubsidie uit de NOW in eerste instantie een voorschot. Daarmee worden ondernemers direct geholpen, op basis van de verwachte omzet en de loonsom.

Uiteindelijk volgt er een definitieve vaststelling waarbij de daadwerkelijke cijfers worden afgezet tegen de prognose die bij de aanvraag is ingediend. Als de uiteindelijke subsidie dan hoger uitvalt, betaalt het UWV dat verschil uit. Bij een lagere subsidie, wordt (een deel van) het voorschot teruggevorderd.

NOW aanvragen

Voor het aanvragen van de tegemoetkoming bij het UWV (van 13 december 2021 tot en met 31 januari 2022) heb je de volgende gegevens nodig:

  • De bedrijfsgegevens: naam, adres (dit moet een Nederlands adres zijn), mobiel telefoonnummer, e-mailadres, KVK-nummer, gegevens contactpersoon. Let op: UWV verstuurt post over de tegemoetkoming naar het adres dat je invult bij jouw aanvraag.
  • Het loonheffingennummer: voor ieder loonheffingennummer moet je een aparte aanvraag indienen.
  • Heb je een tegemoetkoming ontvangen in de zesde aanvraagperiode? Dan hoeft de omzetverliesperiode niet aan te sluiten op de zevende aanvraagperiode. Deze periodes kunnen ook overlappen.
  • Het verwachte percentage omzetverlies in die periode. Dit moet minimaal 20 procent zijn. Schat dit percentage zo precies mogelijk in. Zo voorkom je dat je een te hoog bedrag als voorschot ontvangt en later geld moet terugbetalen.
  • Het rekeningnummer en de naam van de rekeninghouder: het rekeningnummer dat de Belastingdienst gebruikt om te veel betaalde loonheffingen aan je terug te betalen. Een buitenlands rekeningnummer is alleen toegestaan als dit een SEPA-rekeningnummer is.
  • Een kopie van jouw bankafschrift (scan of schermafbeelding): een afschrift van de bankrekening die hierboven is genoemd. Rekeningnummer en naam rekeninghouder moeten goed zichtbaar zijn.

Tekst gaat verder onder de video

De voorwaarden van de regeling zijn ongeveer hetzelfde als bij de vorige steunperiodes. De zevende aanvraagperiode NOW is aan te vragen door ondernemers die de omzet met minstens twintig procent zagen dalen door de coronamaatregelen.

Met deze regeling kunnen ze hun personeel doorbetalen en medewerkers behouden. De NOW vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

Ontslag en NOW

Het is belangrijk om de loonsom gelijk te houden. Als deze daalt door het afvloeien van personeel, dan daalt ook de uiteindelijke subsidie. Als je een werknemer ontslaat of zijn contract loopt af dan heb je een inspanningsplicht om jouw werknemer te begeleiden naar ander werk. Door het laten gaan van de werknemer kan het zijn dat jouw loonsom daalt. Houd er rekening mee dat dit leidt tot een lagere tegemoetkoming.

Als je een aanvraag doet voor bedrijfseconomisch ontslag, heb je ook de plicht dit te melden. Dit kan vanaf het moment dat je de aanvraag voor de tegemoetkoming voor de zesde periode kunt indienen. Doe je dit niet, dan wordt jouw definitieve tegemoetkoming met 5 procent verlaagd.

Stimuleer werknemers om zich bij te scholen of om te scholen, zodat zij zich kunnen aanpassen aan de nieuwe economische situatie. Hiervoor moet je bij de NOW-aanvraag een verklaring afleggen. Via het crisisprogramma Nederland Leert Door kunnen mensen kosteloos online scholing volgen en adviezen voor hun ontwikkeling krijgen.

Tekst gaat hieronder verder

Loonsom september 2021

Het UWV vergelijkt de loonsom van de aanvraagperiode met de loonsom uit september 2021. Die wordt in de berekening verhoogd met 40 procent om extra kosten te compenseren. Dat bedrag wordt vermenigvuldigd met het percentage verwacht omzetverlies om de hoogte van de subsidie te berekenen.

De loonsom mag maximaal 15 procent dalen zonder dat dit gevolgen heeft voor de definitieve tegemoetkoming. Dat is wel een verschil met eerdere periodes: toen stond dat percentage op tien procent.

Aanvragen TVL vierde kwartaal 2021

Vanaf maandag 20 december is het ook mogelijk de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten voor het vierde kwartaal van 2021 (TVL Q4 2021) aan te vragen. Dit kan via de website van de RVO.

Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL Q4 2021 als zij meer dan 30% omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. In dat geval krijgt een ondernemer 100% subsidie voor het aandeel vaste lasten dat bij de sector hoort. Het maximale subsidiebedrag dat een mkb-onderneming kan ontvangen is 550.000 euro. Voor niet-mkb-ondernemingen ligt het maximum op 600.000 euro. Ook is de staatssteungrens met ingang van TVL Q4 2021 verhoogd: van 1,8 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro. Voor eerdere TVL-periodes geldt de maximale grens van 1,8 miljoen euro.

De aanvraagperiode van de TVL Q4 2021 loopt van maandag 20 december 2021, 08:00 uur tot en met vrijdag 28 januari 2022, 17:00 uur. RVO streeft ernaar om voor het einde van 2021 de eerste betalingen te doen.