Noodlijdende schoonmaakbedrijven kunnen zich niet beroepen op NOW

Noodlijdende schoonmaakbedrijven kunnen zich niet beroepen op NOW

Branchevereniging OSB beantwoordt deze weken tijdens zogeheten open conferences vragen van schoonmaakondernemers. Service Management nam aan twee daarvan deel. Daaruit bleek dat de NOW-regeling van de overheid een onbedoeld effect heeft op de schoonmaak. Wie ten opzichte van 2019 zijn omzet heeft zien stijgen, komt niet aanmerking voor steun.Volg Service Management op LinkedIn:

Alleen als de werkgever tenminste 20 procent van zijn omzet is verloren sinds 1 maart 2020, kan hij een beroep doen op de NOW-regeling. Er wordt daarbij gekeken naar het verschil tussen de referentie-omzet (de oude omzet over kalenderjaar 2019, gedeeld door 4) en de (verwachte) omzet in de periode 1 maart tot 31 juli. En daar wringt de schoen voor schoonmaakbedrijven, waar ongeveer 80 tot 90 procent van de kosten überhaupt uit loon bestaat. Een schoonmaakbedrijf dat een mooie groei heeft gemaakt begin dit jaar of een overname heeft gedaan, komt niet aan de 20 procent omzetderving. Dat terwijl de loonkosten onverminderd doorlopen. “Dit moet geen drie maanden duren”, aldus een van de deelnemers aan de conferences. Ook indexering als gevolg van de cao-schoonmaak helpt niet mee. Ook daardoor verhoogt de omzet.

Whitepaper: Alles wat werkgevers moeten weten

Regeling juist bedoeld om medewerkers in dienst te houden

Dat alles wringt met de uitgangspunten van de NOW. De regeling is juist bedoeld om medewerkers in deze moeilijke periode in dienst te houden. Zelfs uitzendkrachten kunnen onder de regeling worden geschaard. Maar in de schoonmaakbranche zijn de marges laag en de loonkosten hoog. Wie omzetgroei heeft geboekt, boekt feitelijk ook veel meer personeelskosten. Personeel dat nu in veel branches zoals de hotel- en leisuremarkt of bij kantorenschoonmaak niet aan de bak kan. Nu valt wel een deel onder te brengen bij de zorg door de grotere vraag daar, maar dat kan niet elk bedrijf doen. Niet elk bedrijf heeft een zorgtak. Daarnaast vergt het veel opleiding om schoonmakers in de zorg te kunnen laten werken. Nog los van het feit dat de schoonmaker zelf dat ook nog zou moeten willen. Bij dat alles komt dat het omzetverlies van 20 procent op holdingniveau moet worden bezien. Ook dat pakt zuur uit voor de schoonmaak en dwingt schoonmaakbedrijven tot snijden daar waar ze geen omzet meer boeken. Terwijl dat met een aangepaste NOW-regeling per BV prima op te lossen zou zijn.

Intensieve lobby in Den Haag om punten aan te kaarten

Rob Rommelse, ad interim-directeur bij OSB, gaf aan dat er een intensieve lobby in Den Haag wordt gevoerd om deze punten aan te kaarten. “We zijn zeker niet tevreden over hoe die referentieomzet wordt bepaald.” Hij wees ook op het feit dat overheid nu ruimhartig is in het toekennen van steun, maar dat er een eindafrekening komt die moet worden voorzien van een accountantsverklaring. “De Rijksoverheid gaat nog aangeven hoe dat er precies moet komen uit te zien. Maar er komt een controle van of er inderdaad sprake is van een verminderde omzet.”

Ik kan het wel een maand, misschien twee maanden, volhouden, maar dan wordt het echt lastig

TOZO moeite van het checken waard

Rommelse wees op de talloze mogelijkheden voor schoonmaakondernemers om steun of uitstel van betaling te krijgen. Naast de NOW, bestaat er voor zelfstandigen de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) die ook voor de directeur-grootaandeelhouder van een schoonmaakbedrijf kan gelden. “Dat is de moeite van het checken waard.” Dat kan bijvoorbeeld via www.krijgiktozo.nl.

Eenmalig 4.000 euro

Dan is er ook de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 waar Service Management eerder al over schreef. De toewijzing daarvan gaat via een lijst met SBI-codes waarmee een bedrijf in aanmerking komt voor de TOGS-regeling. Met die regeling kunnen ondernemers eenmalig 4000 euro ontvangen om hun schade mee af te dekken. Alleen de in de schoonmaak gebruikte SBI-codes komen niet voor in de lijst. Rommelse: “Het zou logisch zijn als de regeling ook open zou staan voor schoonmaakbedrijven die werken voor de getroffen sectoren. Maar dat is tot nu toe niet het geval.”

Hoe staat het met de WAB?

De Rijksoverheid geeft aan de regelingen continu te evalueren, aldus Rommelse. “We blijven dit dan ook onder de aandacht brengen. Zonder dat ik nu meteen kan aangeven dat we succes gaan hebben. Er staan bij Koolmees meerdere organisaties in de rij.” Hoe nijpend het kan worden, gaf een van de deelnemende schoonmaakbedrijven aan. “Ik kan het wel een maand, misschien twee maanden, volhouden, maar dan wordt het echt lastig.”

Een ander schoonmaakbedrijf wilde weten hoe het staat met de WAB. “Als we meer zieken hebben, zouden we meer moeten inhuren, waardoor je over de 30 procent norm heen gaat en we een hogere ww-premie betalen.” Minister Koolmees gaf eerder al aan in verband met het coronavirus de regel aan te passen dat werkgevers de hoge WW-premie moeten betalen bij overwerk. Hij verlengt het coulanceregime tot 1 juli.

“We staan in ons recht”

OSB spreekt overheden – op de niveaus Rijk, provincie en gemeenten – aan om facturen van schoonmaakbedrijven te blijven voldoen. “De overheid roept zelf particulieren op om de rekening van de sportschool of de kinderopvang te blijven voldoen. Dan moet je dat ook richting je eigen leveranciers doen.” OSB sprak eerder al de RSO daarop aan. “Nog los van de ethiek, schoonmaakcontracten kunnen niet zomaar eenzijdig worden opgezegd. Daar hebben we twee advocaten over geraadpleegd en die waren daar eensluidend over. We staan dus in ons recht. Daar waar ze niet betalen, spreken we overheden aan.”

Rekentool: bereken of en voor hoeveel je in aanmerking komt voor de NOW