Nieuwe uitzend-cao: geen ontslag meer bij ziekte

Nieuwe uitzend-cao: geen ontslag meer bij ziekte

Uitzendkrachten krijgen meer gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als die van werknemers die in dienst zijn van het bedrijf. Dat is afgesproken in de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten die op 1 januari 2023 is ingegaan.

Geen ontslag bij ziekte

De nieuwe cao – die is uitonderhandeld tussen brancheverenigingen NBBU en ABU en de vakbonden FNV, CNV en De Unie – heeft ook gevolgen voor de inleners van de uitzendkrachten. Zo is het vanaf 1 juli 2023 niet meer mogelijk om een uitzendkracht te ontslaan als hij of zij ziek is. In de praktijk was dat wel gangbaar.

Door een aantal rechterlijke uitspraken was er onduidelijkheid ontstaan of dit wel mocht. 17 maart 2023 werd een belangrijke datum, want dan doet de Hoge Raad daar uitspraak over. De cao-partijen hebben die uitspraak niet afgewacht en hebben in de nieuwe cao de arbeidsongeschiktheidsbepaling aangepast. De uitzendovereenkomst loopt voortaan bij ziekte door tot de overeengekomen einddatum.

Ervaren uitzendkrachten duurder

Een andere wijziging die invloed heeft op de inleners, is dat uitzendkrachten met relevante werkervaring duurder worden. Dat komt doordat zij dan niet meer in de laagste trede van de functieschaal ingeschaald mogen worden. Er moet rekening worden gehouden met de werkervaring.

Uitzendkrachten moeten voortaan ook worden meegenomen in de periodieke loonsverhogingen. Dat geldt ook als een uitzendkracht binnen negen maanden weer terugkeert naar dezelfde inlener. Als er in die negen maanden loonsverhogingen zijn doorgevoerd, heeft de uitzendkracht bij het opnieuw inschalen recht op die hogere beloning. Ook deze wijziging gaat niet meteen aan het begin van het jaar in, maar pas vanaf 1 juli 2023.

Meer zeggenschap over werktijden

Tot slot krijgen uitzendkrachten meer zeggenschap over hun werktijden. Vanaf augustus 2022 moesten werkgevers al meer duidelijkheid geven over de dagen en uren waarin de werknemer wordt verwacht. Met de nieuwe cao moet dit in afstemming gebeuren met de uitzendkracht. Hij moet van te voren zijn beschikbaarheid doorgeven en dat wordt leidend bij het inroosteren. Alleen met instemming van de uitzendkracht kan het rooster veranderen.