Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Schoonmaakondernemer: "Nieuwe collega's vinden is grootste uitdaging"

Het vinden van nieuwe schoonmaakmedewerkers is momenteel de grootste uitdaging, zegt Stefan Faaij, directeur bij Van Alem Schoonmaak, tegen Ondernamen, een ondernemersplatform van de provincie Utrecht. Enerzijds worden de problemen veroorzaakt door de enorme krapte op de arbeidsmarkt en anderzijds door het hoge ziekteverzuim vanwege corona.

Faaij vertelt in het interview hoe zijn schoonmaakbedrijf omgaat met het personeelstekort.

Dagschoonmaak

Zo wordt er vol ingezet op dagschoonmaak. Hij zegt: "Schoonmaak vindt traditioneel plaats in de vroege of late uurtjes. Daar vind je nog lastig mensen voor. Ondanks onze goede cao, hebben sollicitanten namelijk liever een baan waar ze meer dan twee uurtjes in de avond kunnen werken."

Lees ook

Van Alem Schoonmaak probeert daarom alleen nog maar opdrachten aan te nemen die overdag uitgevoerd kunnen worden. Naast de gunstigere werktijden, maakt dit het ook mogelijk om verschillende klussen samen te voegen tot een fulltime baan.

Stefan Faaij, directeur Van Alem Schoonmaak
Stefan Faaij

Open hiring

Daarnaast werkt het schoonmaakbedrijf sinds kort met open hiring. Dat betekent dat geïnteresseerden niet meer hoeven te solliciteren naar een baan, maar automatisch worden aangenomen. Ze hoeven alleen maar hun naam op de lijst te komen zetten. "Door langs te komen, tonen ze wel hun motivatie. Dat is voor mij het belangrijkst", aldus Faaij.

Over waarom hij voor deze vrij nieuwe wervingsmethode gekozen heeft: "Het neemt drempels weg bij bepaalde sollicitanten die bijvoorbeeld minder goed Nederlands spreken, of niet digitaal onderlegd zijn."

Bron: Ondernamen

Lees meer over de krappe arbeidsmarkt en oplossingen van schoonmaakbedrijven:

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners