Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Minder schoonmakers Schiphol: actie met hoepels en mondkapjes van poetsdoek

In verband met het teruglopend aantal passagiers wil Schiphol bezuinigen. Ook op schoonmaak, waardoor veel schoonmaakbanen op het spel staan. Vakbonden FNV en CNV roepen alle schoonmakers die op het terrein werken, op tot een massaal protest.Volg Service Management op LinkedIn:

Maandag 14 september komen honderden schoonmakers op het vliegveld in actie tegen de plannen, meldt FNV op haar website. Zij staan met hoepels op anderhalve meter van elkaar en dragen mondkapjes gemaakt van poetsdoek. Herrie Hoogenboom, bestuurder van FNV Schoonmaak: ‘Het Europese agentschap voor de luchtvaartveiligheid (EASA) en het ACI (Airport Council International) roepen beide op om luchthavens vaker en beter schoon te maken en om juist méér schoonmakers in te zetten en de contracten met schoonmaakbedrijven uit te breiden. Schiphol lijkt nu het tegenovergestelde te willen doen.’

>> Lees ook: Langdurige effecten coronacrisis op arbeidsmarkt

“Schiphol mag geen virusbroeinest worden”

Glenn Brunius, schoonmaker op Schiphol: “Laat Schiphol alsjeblieft geen virusbroeinest worden. Wij staan als schoonmakers vooraan in de strijd tegen het virus. We desinfecteren alles; de terminals, de toiletten, deuren, bankjes, tafels, ieder knopje en iedere leuning. Zeker op deze plek is dat cruciaal werk, met de duizenden mensen die nog altijd dagelijks rondlopen. Minder schoonmaak betekent straks meer corona.”

>> Lees ook: “Schoonmaak is cruciaal om uit coronacrisis te komen” (Remko Stolk bij BNR)

Uitzendkrachten al weg bij begin lockdown

Op de luchthaven dreigt massaontslag onder de schoonmakers. Vrijwel alle uitzendkrachten zijn tijdens de lockdown weggestuurd en tijdelijke contracten niet verlengd. Meer dan driehonderd voormalig Schiphol-schoonmakers zitten thuis. De luchthaven praat momenteel met de schoonmaakbedrijven over de contracten. De inzet van Schiphol is daarbij nóg minder schoonmaak.

>> Lees ook: UWV: Baankansen in schoonmaak afgenomen door corona

Minder vluchten, niet minder vierkante meters

Volgens de FNV moet er juist meer worden schoongemaakt op Schiphol. ‘Zeker niet minder’, zegt Hoogenboom. ‘De werkdruk was voor de wereldwijde epidemie ontzettend hoog. Met het verdwijnen van hun flex-collega’s wordt nu aan de vaste krachten gevraagd om hun roosters en werkdagen om te gooien. Veel van hen komen daardoor klem te zitten met de zorg voor hun kinderen en andere verplichtingen. Door corona zijn er minder passagiers, maar het aantal vierkante meters is niet afgenomen. Er maken nog steeds duizenden internationale reizigers gebruik van de luchthaven en het treinstation van Schiphol.’

>> Lees ook: Inspectie SZW onderzoekt veiligheid schoonmakers Schiphol

Dit willen de FNV en het CNV van Schiphol:

  • Overleg met alle schoonmaakbedrijven bij elkaar, niet afzonderlijk, en spreek met hen de meest effectieve werkzaamheden af in de strijd tegen de verspreiding van het virus.
  • Op het Schipholterrein moeten alle bepalingen van de schoonmaak-cao worden nageleefd, ook door andere opdrachtgevers.
  • Roep schoonmaakbedrijven op om afspraken over een eventuele reorganisatie alleen te maken in gesprek met de vakbonden.
  • Dring aan op baanbehoud van en investeringen in opleidingen en ontwikkeling van Schiphol-schoonmakers.

>> Lees ook: Smart Facilities Schiphol: betere schoonmaakdienstverlening met digitale ‘zintuigen’

Laatste nieuws

Ondernemen

Launching Partners