Mag een schoonmaakbedrijf medewerkers het coronavaccin verplichten?

Mag een schoonmaakbedrijf medewerkers het coronavaccin verplichten?

Uit het buitenland komen inmiddels steeds meer verhalen naar buiten van werknemers die verplicht worden om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Mogen werkgevers in Nederland dat straks ook?

Zo moeten zorgmedewerkers in Frankrijk en Italië zich verplicht laten vaccineren. Hetzelfde geldt voor werknemers van bedrijven als Google en Facebook in de Verenigde Staten.

Geen verplichting in Nederland

In Nederland mogen werkgevers de coronaprikken niet van hun werknemers eisen. "Vaccinatie is vrijwillig", schrijft de Rijksoverheid in duidelijke taal. "Ieder mens mag zelf kiezen of die een coronavaccinatie neemt."

Dat staat ook in de wet:

  • Artikel 11 van de Nederlandse grondwet waarin het recht op onaantastbaarheid van het lichaam staat.
  • Artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat ieder mens het recht heeft om zelf te beschikken over zijn lichamelijke integriteit.

Privacywetgeving

Ook de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voorkomt vaccinverplichting. Informatie over vaccinatie is namelijk een gegeven over de gezondheid van die persoon. Dat is een zogenoemd bijzonder persoonsgegeven en die mag je niet zomaar verwerken. Dit betekent dus dat je niet aan werknemers mag vragen of ze zijn gevaccineerd en je mag ook niet vragen om een vaccinatiebewijs. "Behalve als er een uitzondering is", staat op de website van de Rijksoverheid.

Bedrijfsarts mag het wel vragen

Een bedrijfsarts mag wel vragen of een werknemer is gevaccineerd, als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat een werknemer met kwetsbare mensen werkt. Een werknemer mag daarna zelf bepalen of hij deze vraag beantwoordt. De bedrijfsarts mag dit weer niet met jou delen als werkgever. De bedrijfsarts mag wel een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers met je delen.

Geen juridische bezwaren

Desondanks is het niet volledig uitgesloten dat er in Nederland ooit een vaccinatieplicht gaat komen. Zo zegt Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit, in gesprek met RTL Nieuws dat er in grondwetsartikelen altijd ruimte wordt gelaten voor uitzonderingen.

"Die rechten zijn niet absoluut. Een uitzondering is de volksgezondheid. Als de overheid vindt dat die in gevaar is, dan weegt dat zwaarder dan de lichamelijke integriteit van een mens." Ook wijst de hoogleraar erop dat een een vaccinatieplicht een politieke keuze is. Als de politiek het zou willen, dan zijn er volgens hem geen juridische bezwaren.

Bronnen: Rijksoverheid en RTL Nieuws