Krappe arbeidsmarkt: houd schoonmaakpersoneel binnenboord

Krappe arbeidsmarkt: houd schoonmaakpersoneel binnenboord

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het niet alleen lastig om nieuw personeel te vinden, maar ook om het bestaande personeel te behouden. De concurrent (lees: andere werkgevers) doet er immers alles aan om jouw kostbare werknemers te verleiden om over te stappen. Om dat te voorkomen, moet je als werkgever wel een beetje je best doen. Dat gebeurt nu nog te weinig, waarschuwt vakbond CNV. "Werkgevers zetten de achterdeur wagenwijd open. Ongekend in zo'n krappe arbeidsmarkt."

In een onderzoek van de vakbond onder ruim 2000 leden gaf maar liefst 78 procent aan dat hun werkgever moeilijk aan nieuw personeel komt. Maar tegelijkertijd zegt 65 procent van de ondervraagden dat de werkgever geen maatregelen treft om hen voor de organisatie te behouden.

Zo krijgt slechts 16 procent dit jaar een extra bonus en bijna de helft kreeg het afgelopen jaar geen extra loonsverhoging. 56 procent stelt dat de werkgever geen extra investering in scholing en ontwikkeling doet.

Achterdeur open

"Opvallende uitkomsten. Vrijwel dagelijks beheersen werkgevers het nieuws met de mededeling dat zij moeilijk aan personeel kunnen komen en de krapte steeds nijpender wordt. Je zou denken dat ze er alles aan doen om hun eigen mensen te behouden. Maar dat is dus niet zo," stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

"Met deze uitkomsten bezien, zetten werkgevers de achterdeur wagenwijd open. Ongekend in zo’n krappe arbeidsmarkt."

Behoud wat je nu hebt en investeer in je mensen voor ze vertrekken.

Alle hens aan dek

Die extra investeringen in eigen personeel zijn wel hard nodig. Bijna 1 op de 3 ondervraagden overweegt over te stappen naar een nieuwe baan. Ruim een kwart werd de afgelopen maanden vaker benaderd door recruiters/werkgevers voor een andere baan.

Fortuin: "Het zou voor werkgevers met deze cijfers alle hens aan dek moeten zijn om hun mensen te behouden. Behoud wat je nu hebt en investeer in je mensen voor ze vertrekken."

Investeer in loon en welzijn

Fortuin roept wergevers op om snel te investeren in eigen mensen "voordat de concurrent ermee vandoor gaat". Dat kan volgens de vakbondsvoorzitter met een loonsverhoging, of door te zorgen voor een goede werksfeer, kortere werkweek en flexibeler werktijden.

"De welzijnskant is naast loon een cruciale factor. Zeker na een tijd van veel thuiswerken en onzekerheid hebben werknemers weer behoefte aan een prettige werksfeer waarbij ze hun eigen tijd meer kunnen indelen", aldus Fortuin.