Jan Kampherbeek, CNV: "Onderhandelen cao-schoonmaak wordt gepuzzel"

Jan Kampherbeek, CNV: "Onderhandelen cao-schoonmaak wordt gepuzzel"

De cao-schoonmaak loopt af in juni 2021. Reden voor de werkgevers (Schoonmakend Nederland, voorheen OSB) en de werknemers (vertegenwoordigd door FNV en CNV Vakmensen) om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Om de stemming te peilen, interviewt Service Management de drie partijen. We trappen af met vakbond CNV. Het tweede interview, met Schoonmakend Nederland, lees je hier.

Normaal gesproken zou de cao-commissie van CNV Vakmensen op dit moment het veld intrekken om met schoonmaakmedewerkers in gesprek te gaan over de vraag: Wat vinden jullie belangrijk voor de nieuwe cao-schoonmaak? Maar dit jaar is alles anders. ‘Eventjes’ binnenwandelen bij een aantal grote objecten of met elkaar om de tafel kan niet meer.

>> Lees hier meer over de huidige cao-schoonmaak

Digitaal de wensen ophalen

“Het is zoeken naar een manier om schoonmakers te bereiken”, zegt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek. “We willen van hen weten welke onderwerpen zij het allerbelangrijkst vinden. Normaal leggen we onze conceptvoorstellen op tafel en vragen we: wat vinden jullie hiervan en hebben jullie allicht nog toevoegingen? Maar dat moet nu dus op een alternatieve manier. Online, het liefst via de smartphone. Want uit onderzoek blijkt dat dat het belangrijkste device is voor schoonmaakmedewerkers. Het is even uitzoeken hoe we dit het beste kunnen doen. Voor ons is het ook allemaal nieuw. Dat maakt het wel een uitdaging.”

Hoop op fysieke cao onderhandelingen

Digitaal de velden langs is één ding, maar digitaal de cao uitonderhandelen, dat ziet Kampherbeek absoluut niet zitten. “Het toelichten van voorstellen kan prima digitaal. Dus het gedeelte ‘dit stellen wij voor en wel om deze en deze redenen’. Maar het echte onderhandelen moet eigenlijk wel fysiek gebeuren. Gelukkig loopt de huidige cao tot 1 juli. Ik heb hoop dat we tegen die tijd weer met elkaar aan tafel kunnen.”

Voor het maken van een realistisch loonvoorstel kijken we altijd naar wat er in de sector gebeurt. Daar zien we nu grote verschillen

Loonplannen is gepuzzel

Kan Kampherbeek al iets loslaten over de loonplannen van CNV? “Het is dit jaar een heel gepuzzel. Voor het maken van een realistisch loonvoorstel kijken we altijd naar wat er in de sector gebeurt. Op dit moment zien we daar enorme verschillen. Sommige bedrijven draaien door de pandemie meer omzet dan ooit, bijvoorbeeld zij die vooral schoonmaken in de zorg. Terwijl bedrijven die focussen op hotels en evenementen het erg zwaar hebben. En dan heb je ook nog bedrijven die in vrijwel alle sectoren werkzaam zijn. Hoe gaan we om met die verschillen? Wat is een realistisch voorstel? Deze vragen hoor ik ook bij collega’s die zich buigen over cao’s in andere sectoren. In de metaalindustrie ligt nu het voorstel om een vaste verhoging af te spreken, maar waar bedrijven wel een uitzondering op kunnen krijgen als het niet goed met ze gaat. Maar hoe ga je dit in de praktijk doen? Kortom: het is een lastig vraagstuk en al die onzekerheid helpt absoluut niet mee.”

Duurzame inzetbaarheid belangrijk thema in cao schoonmaak

“Duurzame inzetbaarheid wordt een belangrijk thema voor deze schoonmaak-cao”, gaat Kampherbeek verder. “Tegenwoordig moet iedereen tot zijn 67e doorwerken, maar hoe gaan we daarmee om? Zo merken we dat er bij aanbestedingen in de calculaties nog helemaal geen rekening wordt gehouden met hoe oud de populatie is. Terwijl iedereen weet dat hoe ouder je bent, hoe minder je op fysiek gebied kunt.” Lachend: “Dat merk ik ook bij mezelf. De gemiddelde leeftijd van werknemers in de schoonmaakbranche loopt op, maar in calculaties wordt gedaan alsof iedereen nog 35 is. We moeten nieuwe normen bepalen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je eerder moet kunnen stoppen met werken bij zwaar werk. Er is nu een regeling vervroegd uittreden en die zullen we zeker gaan uitbreiden.”

>> Leestip: Aan de slag met duurzame inzetbaarheid van schoonmaakmedewerkers

Van baanzekerheid naar werkzekerheid

Om duurzaam inzetbaar te blijven, is opleiden ook erg belangrijk. Kampherbeek: “Het is leuk dat iedereen nu de basisvakopleiding moet halen, maar dat is eigenlijk niet meer genoeg. De wereld verandert enorm snel en dat gaat niet aan de schoonmaak voorbij. Als je tien jaar geleden een diploma gehaald hebt, dan is er in de tussentijd enorm veel veranderd. Die kennis moet je opfrissen.”

De wereld verandert enorm snel en dat gaat niet aan de schoonmaak voorbij

Ook vindt de bestuurder de mogelijkheid om breder op te leiden belangrijk. “We zijn onlangs gestart met het Mobiliteitscentrum Schoonmaak. Een belangrijke gedachte daarachter is dat er op bepaalde plekken minder werk is en op andere plekken juist meer. Maar wat is er nodig om te zorgen dat de mensen die dat willen op een andere locatie aan het werk kunnen? We willen van baanzekerheid naar werkzekerheid. En dat betekent dat er ook ruimte moet zijn voor opleidingen die je misschien niet nu direct in je huidige baan nodig hebt, maar die je wel kansen geven op andere plekken.”

Spannende onderhandelingen

“Ik vind het spannend”, antwoordt Kampherbeek op de vraag met welk gevoel hij naar de aankomende onderhandelingen kijkt. “Ten eerste vanwege de vraag in welke vorm we die onderhandelingen kunnen doen. En ten tweede ben ik benieuwd of we een uitkomst voor de langere termijn kunnen realiseren. Een tweejarige cao of langer is wenselijk omdat dat ons voldoende tijd geeft om projecten uit te kunnen werken. Als je nu tijdens de onderhandelingen afspreekt om het thema belastbaarheid van mensen die ouder worden uit te werken, dan heb je niet morgen een antwoord. Dat heeft tijd nodig. Maar er zijn op dit moment zoveel onzekerheden, waardoor het ons misschien niet lukt. Waarbij we bijvoorbeeld moeten kiezen voor een kortere cao of om een aantal thema’s te parkeren tot volgend jaar, wanneer we hopelijk meer weten over hoe de wereld eruitziet. Dat zou een optie kunnen zijn, maar dat is natuurlijk niet wat ik wil. Ik kan je nog niet vertellen hoe het er allemaal uit gaat zien!”

Houd www.servicemanagement.nl in de gaten voor de interviews met Schoonmakend Nederland en vakbond FNV over de aankomende onderhandelingen voor de cao-schoonmaak. 

Verder lezen?