"Goede begeleiding essentieel voor geslaagde participatie"

VVD Tweede Kamerlid Daan de Kort ging onlangs samen met Schoonmakend Nederland op werkbezoek bij GWS dé Schoonmaker. De branchevereniging doet op haar (link: https://www.schoonmakendnederland.nl/kennisbank/artikel/2021/08/31/De-juiste-begeleiding-is-essentieel-voor-geslaagde-participatie-op-de-werkvloer text: website target: _blank) uitgebreid verslag van de samenkomst en concludeert: de juiste begeleiding is essentieel in geslaagde participatie op de werkvloer.

"Jullie doen ontzettend belangrijk werk en ik vind het fijn dat jullie je verhalen delen," zegt De Kort tegen schoonmakers en glazenwassers tijdens zijn werkbezoek. Deze medewerkers aan de basis van de arbeidsmarkt maken van hun beperking hun kracht, precies zoals de VVD'er dat zelf ook doet.

Op vroege leeftijd krijgt hij namelijk beperkt zicht (slechts 7 procent). Dat weerhoudt hem er niet van om het hele land door te reizen voor zijn fractie. Sterker nog, hij zet het in als kracht. "Laat je niet beperken door je beperking", is zijn levensmotto. Net als de schoonmaakmedewerkers én glazenwassers, die hij samen met Schoonmakend Nederland sprak op woensdag 25 augustus.

Inclusieve arbeidsmarkt

GWS dé schoonmaker was al voordat de Participatiewet in werking trad voorloper van deze wet die medewerkers met minder kansen wel de kansen biedt die ze nodig hebben. Dat gaat niet zonder slag of stoot, vertellen eigenaren Laurette en Gert-Jan Westelaken. "Het kost tijd en energie, maar we doen het graag. Want uiteindelijk draait het om de mensen zelf; zij zijn de basis van ons bedrijf." Met veel succes, want hun medewerkersbestand bestaat voor een groot deel uit mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Medewerkers worden uit de markt gehouden door partijen die zorgen voor oneerlijke concurrentie.

Gert-Jan betreurt dat medewerkers uit de markt worden gehouden door partijen die zorgen voor oneerlijke concurrentie, zoals de Schoonmaakcoöperatie en de Inclusief Groep. "Je wilt dat mensen gaan instromen, maar ze komen niet. Betere afspraken zijn nodig", benadrukt Gert-Jan. "Detachering moet ontmoedigd worden om instroom te bevorderen."

Piet Adema (Voorzitter Schoonmakend Nederland) is het hier roerend mee eens: "Zoveel mogelijk mensen laten instromen is ons doel, anders blijven mensen hangen in de SW-omgeving." Leonore Nieuwmeijer van Schoonmakend Nederland zegt ook: "Ze worden uit de markt gehouden. Bij een betere in-, door- en uitstroom zou dat niet gebeuren."

Breed Offensief

De Kort vraagt hoe Laurette en Gert Jan naar het Breed Offensief kijken. Met het Breed Offensief wil het kabinet meer mensen met een handicap aan een baan helpen en aan het werk houden. Eén van de doelen van het Breed Offensief is het verminderen van administratieve ballast voor de werkgever. Deze administratieve ballast, voornamelijk de verrekening met de loonkostensubsidie is op dit moment complex en niet sluitend.

Er is wat onduidelijkheid bij het uitvragen van de reden bij ziekte: is de medewerker verplicht dit te melden of hoeft dat niet, vraagt Laurette zich af. Nieuwmeijer vertelt dat de medewerker verplicht is dit te melden indien de werkgever daarom vraagt (artikel 29b Arbowet). Is de constatering onjuist? Dan liggen de risico's en kosten bij de werkgever. ‘De duur van doorbetaling bij ziekte is in Nederland 104 weken. Daarom hoop ik dat het Breed Offensief erdoorheen komt en er minder ballast is voor de werkgever,’ besluit Gert Jan.

Gemeentes

Welke gemeente doet het goed? wil De Kort weten. ‘Almere is een goed voorbeeld, daar helpen ze statushouders zelfs op individueel niveau op gang met het Openbaar Vervoer om hun onafhankelijkheid te bevorderen,’ weet Nieuwmeijer. ‘En in Metropoolregio Amsterdam zitten werkcoaches dicht op de Participatiewet, speciaal voor de mensen met een arbeidsbeperking.’

Elke gemeente heeft zijn eigen ingangen en regels.

In gesprek met de medewerkers

Na dit vruchtbare overleg is het de beurt aan de medewerkers: Sheila en Joey samen met zijn buddy/begeleider Marco. Joey (eerst in de WaJong en nu allroundmedewerker): "Marco had geduld om mij de kneepjes van het vak te leren. Ook het sociale aspect in omgaan met mensen. Marco houdt me rustig. Het is belangrijk dat ik gewaardeerd wordt zoals ik ben."

Meedenken is essentieel; kijk wat iemand wel kan.

Nieuwmeijer: "Zo belangrijk is werk, iemand groeit in zijn werk én als mens. De juiste begeleiding hierin is erg belangrijk en ook meedenken is belangrijk. Als iemand zijn VCA-certificaat niet haalt is dat een belemmering om door te groeien. Daar moet een andere mouw aan te passen zijn. Zo werken ze op NS bijvoorbeeld met veiligheidspassen, zodat ook medewerkers met een kwetsbare positie aan de basis van de arbeidsmarkt op beveiligde plekken mogen komen. Meedenken is hierin essentieel; kijk wat iemand wel kan. Dat soort informatie kan in een skills paspoort overzichtelijk worden weergegeven. Dan kun je iemand echt de begeleiding bieden die hij of zij nodig heeft om dat stapje extra te zetten."

Sheila ging in 2012 werk zoeken. Vanuit de ww startte ze als schoonmaakster: "Ik ben er trots op dat ik zelf mijn geld verdien. Ik heb het goed naar mijn zin. Ik begin ’s ochtends om half vier al bij de tandarts en ga daarna door tot 10 uur bij een accountantskantoor", vertelt ze met een glimlach.

Schoonmaak moet gezien worden

"Waar we last van hebben gehad in Den Haag tijdens de coronacrisis, is gezien worden als vitale sector," zegt Adema. "Er moet op schoonmaak niet bezuinigd worden. Nu worden we zelfs genoemd door de Koning in zijn toespraak en demissionair minister-president Rutte. En dat is waar het om draait: gezien worden. Daarom ben ik een groot voorstander van dagschoonmaak. Dan hoort er een gezicht bij dat schoongemaakte bureau."

De Kort vult aan: "We focussen vanuit de politiek steeds meer op verborgen laaggeletterdheid en mensen die te lang in de bijstand zitten." Adema: "Er is acht miljoen in taalonderwijs gestopt vanuit de schoonmaaksector. Daar ligt de focus, omdat we te maken hebben met diverse nationaliteiten en de toegangspoort zijn naar werk."

Kijken naar Wig ipv minimumloon

Er is hoog ingezet op verhoging van het minimumloon. Dat heeft grote gevolgen voor het hele functiehuis aan de basis van de arbeidsmarkt. In plaats daarvan zou meer gekeken moeten worden naar de Wig vindt Adema. Dit zodat medewerkers netto meer overhouden. "Heel belangrijk voor mensen met een kwetsbare positie en aan de basis van de arbeidsmarkt."

Wat we in Den Haag verzinnen moet voor de ondernemer wel werkbaar zijn.

Adema vertelt tenslotte nog over de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. "Deze zou nog meer door de markt omarmd moet worden", vindt hij. De Kort vindt het fijn deze praktijkverhalen te horen. "Zo weet ik veel meer wat er speelt in de markt en wordt de brug geslagen van politiek naar bedrijfsleven. Want wat we in Den Haag verzinnen moet voor de ondernemer wel werkbaar zijn. Ik ga mijn best voor jullie doen", zegt hij vastbesloten.

Bron: Schoonmakend Nederland