Glazenwassersregister opgeheven per 1 januari 2017

Glazenwassersregister opgeheven per 1 januari 2017

Het Glazenwassersregister (GWR), opgericht in 2013 ten behoeve van de problematiek in de particuliere glazenwassersmarkt, is per 1 januari 2017 opgeheven. Het GWR concludeert na alle inspanningen in de afgelopen jaren dat het niet lukt vanuit zijn positie structurele veranderingen te bewerkstelligen.

Het initiatief werd gestart door het voormalig Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) in samenwerking met diverse partijen, waaronder glazenwassersbedrijven, OSB en gemeenten. Het Glazenwassersregister (GWR) was door het HBA ingesteld naar aanleiding van de voortdurende signalen over misstanden, van zowel consumenten als glazenwassers.

“Met het GWR heeft de branche geprobeerd om een regulering aan te brengen in de particuliere markt en een bijdrage te leveren aan een gezonde marktwerking. Met basale, maar goed doordachte criteria is gepoogd het kaf van het koren te scheiden. Welwillende ondernemers konden zich inschrijven en conformeren aan de criteria, waaronder het aanbieden van pinbetalingen waarmee het zwartgeldcircuit aan banden werd gelegd en het toestaan van concurrentie in de wijk waarmee de consument de essentiële keuzevrijheid kreeg.”

Glazenwassersregister betrok overheid en consument bij activiteiten

Het GWR ging verder dan alleen het opzetten van een register. Ook overheid en consument werden betrokken bij de activiteiten. Het GWR werd gefinancierd uit de gelden van het voormalig HBA en bijdragen van registerglazenwassers. Bij het opheffen van het HBA eind 2014, waren er gelden gereserveerd om het voortbestaan van het GWR voor 2015 en 2016 te borgen. Het eigendom van het GWR is in 2015 overgegaan naar het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE), het beheer van het register bleef bij NEN (Nederlands Normalisatie-instituut).

Daarnaast is er vanaf de lancering van het GWR aangegeven dat het register geen vrijblijvende aangelegenheid is. Glazenwassers, consumenten en handhavende instellingen moeten meewerken om tot een structureel gezonde marktwerking binnen de particuliere glazenwassersmarkt te komen. Het GWR biedt een tool aan voor de glazenwassers en consumenten en heeft geprobeerd om als brug te fungeren richting de overheid en andere belanghebbende partijen. Het GWR concludeert na alle inspanningen in de afgelopen jaren echter dat het niet lukt vanuit zijn positie structurele veranderingen te bewerkstelligen.

Lees ook:
Het Glazenwassersregister luidt de noodklok