Forse boetes voor schoonmaakbedrijven en inleners

Forse boetes voor schoonmaakbedrijven en inleners

De afgelopen vier jaar hebben schoonmaakbedrijven en inleners voor bijna 4 miljoen euro aan boetes en navorderingen betaald. Dat meldt de Inspectie SZW op haar website.Volg Service Management op LinkedIn:

De boetes en navorderingen zijn een optelsom van het resultaat van een integrale controle onder 60 schoonmaakbedrijven en 145 inleners door onder andere de Belastingdienst, Inspectie SZW, UWV, IND, OM en gemeenten. “Goed dat malafide schoonmaakbedrijven worden aangepakt”, zegt Piet Adema, voorzitter van OSB.

>> Lees ook: Klachten code schoonmaak: lukrake controles, foute bijverdiensten en bizarre boetes

Bij 82% overtredingen aangetroffen

De organisaties controleerden in de periode 1 januari 2016 tot 1 april dit jaar. Bij 82% van de inspecties zijn meerdere overtredingen geconstateerd. In totaal werden er 85 boeterapporten opgemaakt voor het overtreden van arbeidswetten en 12 schriftelijke waarschuwingen gegeven. Er zijn drie strafrechtelijke procedures gestart.

Verder zijn er door de Belastingdienst 20 onderzoeken gestart naar het wel of niet betalen van loonheffingen en belastingen. UWV en gemeenten hielden zich onder meer bezig met onderzoek naar uitkeringsfraude. De IND richtte zich op onrechtmatig verblijf. In totaal werd aan boetes en navorderingen bijna 4 miljoen euro betaald en dit bedrag kan nog fors verder omhoog gaan, daar nog niet alle onderzoeken al zijn afgerond.

>> Lees ook: Amsterdams schoonmaakbedrijf krijgt forse boete van Inspectie SZW

Diverse fraudevormen

Van de 60 onderzochte schoonmaakbedrijven waren er 12 actief in de schoonmaak van fastfoodrestaurants, 16 actie in de hotelschoonmaak en 32 in overige categorieën. De fraudevormen waren zeer divers: ontduiking premie- en belastingbetaling, uitkeringsfraude, illegale arbeid, onderbetaling, lange werktijden, uitbuiting en intimidatie, valsheid in geschrifte, stukloon en gefingeerde dienstverbanden.

De twee strafrechtelijke onderzoeken van de FIOD gingen onder meer over het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting en loonheffing. Beide zaken zijn door de FIOD afgerond en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Het strafrechtelijk onderzoek van de Inspectie SZW betrof valsheid in geschrifte en mensensmokkel. Dit onderzoek loopt nog.

>> Lees ook: Schoonmaakbedrijf in opspraak na melding illegale arbeid in ziekenhuis

“Doe zaken met een OSB-Keurmerkbedrij”

Adema vervolgt: “We streven juist naar een eerlijke en veilige branche. Daarin trekken we graag samen op met Inspectie SZW. Ook opdrachtgevers kunnen zelf waakzaam zijn en bijvoorbeeld zakendoen met een OSB-Keurmerkbedrijf. De onderwerpen waar de Inspectie op controleert, maken juist onderdeel uit van dit keurmerk. De bedrijven worden hier jaarlijks op getoetst.”

>> Lees ook: Inspectie SZW blijft in 2020 vinger stevig aan de pols houden in schoonmaakbranche