Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Focus FM op gezonde werkplek, kostenbeheersing en duurzaamheid

De focus van Facilitair Nederland ligt momenteel op de gezonde werkomgeving en kostenbeheersing. Corona haalde duurzaamheid van de eerste plaats, maar staat nog wel in de top 3. Dit blijkt uit het Benchmarkonderzoek Facilitaire Innovatie dat CSU online presenteerde. Volg Service Management op LinkedIn:

Het onderzoek onder 115 organisaties in Nederland laat de facilitaire doelen, innovaties en uitdagingen van FM zien. Daarbij stonden drie thema’s centraal: smart buildings & smart workplace management, duurzaamheid en hospitality. Door corona zetten de innovaties op het gebied van duurzaamheid (vitaliteit & gezondheid) en hospitality (veiligheid) meer door dan op het terrein van smart buildings en smart workplace management.

Grote impact corona

Corona heeft grote impact op facilitaire prioriteiten en innovaties. Uit het onderzoek blijkt dat de basiszorg voor fysieke en mentale gezondheid van medewerkers en klanten voor 66% van de facilitair verantwoordelijken op 1 staat. Zes op de tien richt zich op veranderd gebouw- en ruimtegebruik, de helft op het faciliteren van goede (thuis)werkplekken. Niet vreemd dat de grootste stijger bij FM-diensten logistiek is. Deze ging van 47% naar 84%. De belangrijkste uitdaging voor 3 van de 4 facilitair verantwoordelijken is het omgaan met veranderingen, gevolgd door de veranderde functionaliteit en gebruik van het gebouw (43%) en onder andere werkplekinrichting (37%).

Belangrijkste doelen FM

Met stip op 1 in de doelen van FM staat de zorg voor een gezond gebouw. Liefst 63% geeft dit aan, gevolgd door beheersen van de facilitaire kosten (56%). Voor FM blijft duurzaamheid, nummer 1 doel in 2020, nog steeds met 43% als een top 3 doel op de agenda. Hierbij staat het menselijke aspect (vitaliteit & gezondheid en community engagement) centraal. We zien daarnaast nog steeds het verlagen van energiegebruik hoog op de prioriteitenlijst terugkomen. Ruim 60% ondervindt nog wel barrières om duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken. Omdat bijvoorbeeld duurzaamheidsvraagstukken individueel worden opgepakt of binnen de organisatie nog geen beleid is geformuleerd. Ook heeft een kwart hiervoor geen (apart) budget.

Prioriteiten van directies

FM geeft invulling aan de wensen van directies. Door de pandemie zijn voor veel directies thema’s als kostenmanagement (65%), veiligheid en gezondheid (62%) en bedrijfscontinuïteit (60%) topprioriteit geworden. Duurzaamheid en wendbaarheid completeren de top 5 doelen van directies. In deze crisis heeft FM een spilfunctie; een rol die zij met beide handen aangrijpt en naar behoren uitvoert. Liefst 97% van de facilitair verantwoordelijken voelt zich daarbij gesteund vanuit de directie bij hun uitdagende taken.

Hospitality: innovatief op veiligheid

Hospitality, beleving, de klantreis, vernieuwen, samenwerken met facilitaire partners, wendbaar zijn; facilitair managers kunnen er niet omheen. Maar het voornaamste hospitality doel en prioriteit is nu: een optimale hygiëne en veiligheid (68%), oftewel een gezond gebouw. De innovaties die binnen Hospitality plaatsvinden zijn sterk geconcentreerd op praktische toepasbaarheid en liggen dicht bij de verantwoordelijkheid van FM.

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners