Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

FNV stelt beslissing over pensioenakkoord uit, Koolmees en werkgevers teleurgesteld

Vakbond FNV zou afgelopen vrijdag, 19 juni, een beslissing nemen over de herziening van het pensioenstelsel. De vakbond heeft het besluit echter voor zich uitgeschoven. Volgens een deel van het ledenparlement is er onvoldoende tijd geweest om een “weloverwogen afweging” te maken. Volg Service Management op LinkedIn:

Te weinig mensen (online) aanwezig

“Ik was heel graag vandaag tot besluitvorming gekomen, maar een deel van het ledenparlement is daar nog niet aan toe. We willen dit zorgvuldig doen”, verklaarde Han Busker, voorzitter van FNV. Vrijdag werd duidelijk dat te weinig mensen waren ingelogd om deel te nemen aan de de vergadering, die met het oog op coronamaatregelen digitaal werd gehouden. Daardoor kon een stemming niet bindend worden verklaard.

Volgens Busker is de vergadering nu gebruikt om vragen over het akkoord te beantwoorden. Over twee weken komt het ledenparlement van FNV opnieuw samen om over de uitwerking van het pensioenakkoord te stemmen. Het 105 personen tellende orgaan beslist over voorstellen van het vakbondsbestuur.

Minister Koolmees geïrriteerd

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wilde na groen licht van FNV de voorstellen voor een nieuw pensioenstelsel afgelopen vrijdag al direct naar de Tweede Kamer sturen. Vakbond CNV had eerder al groen licht gegeven. Koolmees laat weten flink te balen over het uitstel van de beslissing bij FNV. “Natuurlijk ben ik wel geïrriteerd. Het is best frustrerend dat het nu gaat over procedures”, zei de bewindsman vrijdag. “Het risico op vertraging is wel aanwezig nu.”

Het wordt lastig om de uitwerking van het pensioenakkoord nog voor de zomerstop van het parlement met de Tweede en Eerste Kamer te bespreken. “Die planning komt wel onder tijdsdruk te staan, maar hoeveel consequenties het precies heeft, heb ik geen inzicht in op dit moment”, zegt Koolmees. Wel vindt hij het belangrijk dat de vakbond wel mee doet met de herziening van het pensioenstelsel. Opnieuw onderhandelen zit er niet meer in. “Dit is het pakket”, zegt hij over het akkoord dat hij vorige week met werkgeversorganisaties en vakbonden bereikte.

Werkgevers treurig maar optimistisch

Werkgeversorganisatie VNO-NCW, betrokken bij het vormen van het pensioenakkoord, vindt de nu ontstane situatie “spijtig”. “Helaas kon de FNV niet tot een besluit komen over de uitwerking van het pensioenakkoord. We moeten dat respecteren”, aldus VNO-NCW in een reactie. “Als ondernemers blijven we altijd optimistisch, al hebben alle partijen natuurlijk moeten geven en nemen. Dat is inherent aan zo’n grote hervorming. Overall ligt er echter een goed pakket.”

Lees meer:

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners