Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Financiële injectie voor de aanpak van schulden en geldzorgen

Schulden lopen vaak hoog op, voordat mensen aan de bel trekken en hulp krijgen. Het kabinet trekt daarom de knip om schuldhulpverlening te verstevigen. De komende jaren komt er structureel 120 miljoen euro vrij voor de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden. Ook schoonmaakbedrijven zijn blij met dit bericht, want ook in deze branche komen geldzorgen voor bij medewerkers.

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de Tweede Kamer laten weten dat zij deze kabinetsperiode de duur van schuldhulptrajecten sterk wil terugbrengen en het aantal huishoudens dat schuldhulp ontvangt meer dan verdubbelen. Het geld gaat onder meer naar gemeenten, die zo meer ruimte krijgen om mensen schuldhulpverlening aan te bieden. Ook gaat er geld naar maatschappelijke organisaties die zich inzetten om kinderarmoede te bestrijden geld.

Budgetcoaches hebben het druk

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft aan dat er veel meer vragen binnenkomen voor budgetcoaches dan vorig jaar rond deze tijd. Ook schoonmaakbedrijven schakelen steeds vaker budgetcoaches in om te voorkomen dat hun medewerkers in de financiële problemen belanden.

Saneringskrediet

Een van de middelen om schulden sneller af te lossen is via saneringskrediet. Hierbij neemt de gemeente de schulden over van schuldeisers tegen een gedeeltelijke kwijtschelding van de schuld. Huishoudens lossen dan nog maar af bij één schuldeiser, namelijk de gemeente of de kredietbank. Dit verkort de duur van de schuldhulpverlening. Het kabinet heeft vorig jaar een Waarborgfonds ingesteld dat het risico voor gemeenten bij saneringskredieten afdekt.

Als tijdelijke crisismaatregel zijn deze kredieten vanaf 1 december 2022 ook toegestaan aan huishoudens die vanwege de gestegen (energie)prijzen hun schulden niet meer (volledig) kunnen aflossen of geen of onvoldoende afloscapaciteit hebben om een schuldregeling overeen te komen met schuldeisers.

Kinderen in armoede

Een ander streven is om het aantal kinderen in armoede in 2025 te halveren ten opzichte van 2015. Dit wil het kabinet realiseren via inkomensmaatregelen, zoals een hoger minimumloon en meer kindgebonden budget. Een ander plan is om de financiële basiskennis van kinderen en jongeren te vergroten, waardoor op de lange termijn geldzorgen en armoede worden tegengegaan.

Gevolgen energiecrisis beperken

Naast de structurele middelen voor de aanpak geldzorgen, armoede en schulden is er voor de periode 2023-2024 aanvullend 150 miljoen euro beschikbaar om de gevolgen van de energiecrisis voor huishoudens zoveel mogelijk te beperken. Het kabinet wil deze middelen onder meer gebruiken voor de verwachte extra inzet die nodig zal zijn op het gebied van vroegsignalering van schulden en voor het verwachte extra beroep van huishoudens op de bijzondere bijstand van de gemeente.

Het aantal faillissementen in 2022 eindigt wederom historisch laag

Branche Nieuws

Het aantal faillissementen in 2022 eindigt wederom historisch laag

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de laatste faillissementscijfers voor 2022 bekendgemaakt. Daarmee kunnen we de balans opmaken voor het gehele jaar. De conclusie is dat in 2022 historisch weinig bedrijven de deuren sloten. Alleen in 2021 was het aantal faillissementen lager sinds de start van de statistiek in 1981.
Dit verandert in 2023 in de wet voor mkb'ers

Branche Nieuws

Dit verandert in 2023 in de wet voor mkb'ers

Het begin van het nieuwe jaar luidt vaak ook aanpassingen of nieuwe wetten en regels op. Dat is ook in 2023 het geval. Welke nieuwe wetten en wetswijzigingen staan op stapel voor mkb’ers in de schoonmaakbranche? Service Management licht een aantal veranderingen toe.
Betaal de glazenwasser met een Tikkie

Branche Nieuws

Betaal de glazenwasser met een Tikkie

Geen gedoe meer hebben met facturen innen. Dat kan dankzij de nieuwe Tikkie Zakelijk-app. Ook schoonmaakbedrijven en glazenwassers kunnen hiermee gemakkelijker betaalverzoeken aanmaken en versturen naar klanten.
Voorzitter MKB-Nederland pleit voor duidelijke koers voor ondernemers

Ondernemen Nieuws

Voorzitter MKB-Nederland pleit voor duidelijke koers voor ondernemers

Ondernemers zijn gebaat bij een helder beleid, dat bij voorkeur twee kabinetsperiodes stand houdt. Dat stelt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Ook pleit hij voor een toekomstbestendig belastingsysteem.
FNV pleit voor eerlijke oplossingen voor huidige ‘inkomenscrisis’

Branche Nieuws

FNV pleit voor eerlijke oplossingen voor huidige ‘inkomenscrisis’

Afgelopen zaterdag kwamen zo’n vierduizend leden van vakbond FNV naar Amsterdam om te protesteren tegen de ‘inkomenscrisis’ waarin we ons bevinden. Verschillende sprekers uit verschillende sectoren pleitten voor een rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen voor de geldproblemen waarmee Nederlanders in toenemende mate te maken hebben.

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners