Eerste plannen Prinsjesdag bekend

Eerste plannen Prinsjesdag bekend

Een ruime maand van te voren zijn de eerste plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden bekend. Het gaat om het Belastingplan 2021. Wel kan er nog veel veranderen, dus we houden een slag om de arm, maar delen alvast enkele interessante ontwikkelingen.Volg Service Management op LinkedIn:

Ten eerste heeft Minister van Financiën Wopke Hoekstra enige tijd geleden al aangegeven voorlopig niet te gaan bezuinigen. “We hebben steeds gezegd: dit is echt het verkeerde moment om met bezuinigen door te komen”, aldus Hoekstra. Hij zei dit ondanks dat het kabinet eind april verwachtte dat het begrotingstekort in 2020 oploopt tot 92 miljard euro.

>> Lees ook: Bezuinigen op schoonmaak na de coronacrisis doe je samen

Fiscale coronareserve om liquiditeitspositie te verbeteren

In de aangifte vennootschapsbelasting (vpb) over 2019, mogen ondernemers het verwachte verlies van dit jaar van de winst over 2019 aftrekken. Bedrijven kunnen zo een deel van de vpb die ze voor 2019 betaald hebben terugkrijgen. Hierbij geldt dat deze coronareserve niet hoger mag zijn dan de winst van 2019.

Normaal gesproken zou dit verlies pas in de aangifte over 2020 kunnen worden opgevoerd, maar met deze coronareserve-regel wil de overheid de liquiditeitspositie verbeteren van ondernemers die worstelen door de coronacrisis. Met deze regeling kunnen organisaties verlies gelijkmatiger verspreiden over twee jaar.  Op Prinsjesdag wordt meer bekend gemaakt over deze coronareserve-regeling.

>> Lees ook: Belastingdienst zet 5 aandachtspunten voor werkgevers in coronatijd op een rij

Geen korting meer bij betalen vpb in één keer

Ondernemers die de vpb in één keer betalen, krijgen daarvoor nu nog een korting van 4 procent op de helft van de betalen aanslag. Maar deze regeling verdwijnt per 1 januari 2021.

Verhoging van het tarief van de innovatiebox

Als bedrijven winst maken met bepaalde vernieuwende activiteiten, dan hoeven zij over die winst minder vennootschapsbelasting te betalen. Het ‘tarief’ van deze innovatiebox is nu 7 procent. Vanaf 1 januari 2021 stijgt dit naar 9 procent.

Motorrijtuigenbelasting elektrische bestelauto

Omdat de overheid wil dat er in 2050 alleen nog maar schone auto’s rijden in Nederland, wordt de motorrijtuigenbelasting (mbr) voor auto’s met een verbrandingsmotor de komende jaren stapsgewijs verhoogd. De mbr stijgt vanaf 2021 elk jaar met gemiddeld 24 euro per bestelauto. Hoeveel het bedrag precies stijgt, is afhankelijk van het gewicht van de auto. Deze maatregel is in het leven geroepen om het gebruik van elektrische bestelauto’s te stimuleren. De vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting hiervoor blijft tot 2025 bestaan.

>> Lees ook: Hoe kan schoonmaak bijdragen aan duurzaamheidsdoelen?

Einde aan excessief lenen

Op dit moment hoeven aanmerkelijkbelanghouders geen belasting te betalen wanneer geld wordt geleend van de eigen vennootschap. Wanneer geld uit de bv als loon of dividend wordt uitgekeerd is dit anders; dan moet er wel belasting worden betaald. Hierdoor is er een prikkel om geld te lenen uit de eigen vennootschap. Dit lenen leidt tot langdurig uitstel van belastingheffing of zelfs tot het helemaal niet betalen van belasting.

Het kabinet wil lenen van de eigen vennootschap ontmoedigen. Vanaf 2023 worden de mogelijkheden beperkt om onbelast geld te lenen van de eigen onderneming. Directeur-grootaandeelhouders (aanmerkelijkbelanghouders, aandeelhouders met ten minste 5 procent aandeel) mogen vanaf dan nog tot 500.000 euro lenen, met uitzondering van bestaande eigenwoningschulden.

Overige plannen

Zoals aangegeven houden we een slag om de arm. De staatssecretarissen van Financiën Vijlbrief en Van Huffelen hebben aangekondigd dat de plannen nog voor Prinsjesdag kunnen veranderen. Voor nu staan de volgende zaken nog op de rol:

  • Technisch: aanpassen begrip ‘inrichting’ in afvalstoffenbelasting
  • Overgangsrecht natuurschoonwet 1928 ter begeleiding van aanpassing voorwaarden NSW-landgoederen n.a.v. evaluatie NSW
  • Aanscherpen renteaftrekbeperking om belastingontwijking in specifieke gevallen te voorkomen
  • Aanpassen heffingsmoment aandelenoptierechten voor startups
  • Aanpassen van de korting op de bijtelling (zonder begrenzing) voor zonnecelauto’s
  • Verduidelijken afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk m.b.t. publieke kennisinstellingen
  • Verduidelijken mogelijke samenloop tussen de hybridemismatchmaatregelen en bepaalde renteaftrekbeperkingen
  • Reparatie onbeoogde wijziging eigenwoningforfait uitzendregeling
  • Aanpassen postcoderoosregeling in de energiebelasting
  • Verduidelijken kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Verlengen tijdelijk verlaagd tarief laadpalen (afhankelijk van onderzoek)
  • Aanpassen overgangsregeling levensloopregeling
  • Belastbaar feit in de BPM vervroegen van moment van tenaamstelling naar het moment van inschrijving
  • Schijfgrenzen en tarieven BPM voor 2021 tot en met 2025 aanscherpen (in vervolg op Wet uitwerking Autobrief II)
  • Aanpassen aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten naar aanleiding arrest Hoge Raad
  • Regeling in de energiebelasting voor walstroom
  • Vrijstelling van de tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS)
  • Tijdelijke verhoging van de vrije ruimte in de werkkostenregeling