Eén op de zes schoonmaakbedrijven heeft uitstaande belastingschuld door coronacrisis

Ongeveer één op de zes schoonmaakbedrijven (16 procent) heeft momenteel een uitstaande belastingschuld. De zakelijke dienstverlening, waar naast schoonmaak bijvoorbeeld ook uitzendbedrijven en beveiligingsbedrijven deel van uitmaken, hangt in totaal 3,2 miljard euro uitgestelde belastingverplichtingen boven het hoofd. Dat blijkt uit een recent rapport van ABN Amro.

Het rapport van de ABN Amro is een analyse over de gemiddelde uitgestelde belastingschuld per subsector. Hierbij gaat het om de belastingschuld die zich tijdens de coronacrisis als gevolg van uitgestelde betalingen aan de fiscus heeft opgestapeld.

Totaal 3,2 miljard belastingschuld

De zakelijke dienstverlener hangt voor 3,2 miljard euro aan uitgestelde belastingverplichtingen boven het hoofd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS van 28 februari 2021. De verschillen tussen branches zijn hierbij groot. De grootste pijn zit bij de payroll- en uitzendbureaus, waarvan respectievelijk 36 en 27 procent een uitstaande schuld heeft. Gevolgd door beveiligingsbedrijven (23 procent) en schoonmaakbedrijven (16 procent).

Payrollbedrijven hoogste gemiddelde schuld

Payrollbedrijven en uitzendbureaus kampen eveneens met de hoogste gemiddelde belastingschuld. Uitzendbureaus hebben gemiddeld 329.000 euro uitstaan en payrollbedrijven 1,4 miljoen. De gemiddelde schuld in de overige branches ligt vele malen lager. Dit blijkt uit onderstaande grafiek:

Na 15 maanden schuldenvrij

Uit bovenstaande grafiek is eveneens op te maken dat het uitzenders gemiddeld 16 maanden aan resultaat (in een goed jaar) kost om de belastingschuld terug te betalen. Schoonmaakbedrijven doen er gemiddeld 15 maanden over om hun schulden af te lossen. Dat terwijl de gemiddelde schulden een stuk lager zijn dan in de uitzendbranche.

Kanttekening hierbij is dat de verschillen tussen bedrijven groot zijn, waardoor het beeld van een individueel bedrijf hier sterk van kan afwijken, aldus ABN Amro.

De opgebouwde schuldenlast zal met name voor kleine schoonmaakbedrijven, die relatief weinig financiële buffers hebben, een risico vormen

Tweede kwartaal 2020

Nadere analyse toont aan dat het gros van de belastingschuld is opgebouwd in het tweede kwartaal van vorig jaar. De vraag naar uitzendkrachten, schoonmaak- en beveiligingsdiensten nam in de eerste lockdown door de sluiting van horeca, winkels en het thuiswerken sterk af.

Vanaf het derde kwartaal trok de vraag in de uitzend, schoonmaak- en beveiligingsbranche door de heropening van de economie weer aan, wat tevens blijkt uit de toegenomen belastingbetalingen op kwartaalniveau.

Vooruitzicht schoonmaak

De vooruitzichten zijn wisselend voor zakelijke dienstverleners. Voor schoonmaakbedrijven is het de vraag in hoeverre omzetten zullen
terugveren naar oude niveaus. Structureel thuiswerken zorgt voor minder schoon te maken kantooroppervlak. De opgebouwde schuldenlast zal met name voor kleine schoonmaakbedrijven, die relatief weinig financiële buffers hebben, een risico vormen.

(Bron: ABN Amro)

Lees ook: