Druk, werkdruk, stress! Of niet goed georganiseerd?

Druk, werkdruk, stress! Of niet goed georganiseerd?

Druk, druk, druk. Het is allemaal zo herkenbaar. Hoe komt dit toch en wat kun je doen? Een blog van Belinda Dekkers van UL -Team.Volg Service Management op LinkedIn:

Druk. Iedereen heeft zijn eigen idee hierover; het hoort bij deze tijd, we moeten allemaal zoveel, er wordt veel van je verwacht. In je privéleven ben je continu aan het rennen en vliegen. Kinderen gaan naar drie verschillende sportclubs, feestjes, wellicht zorgtaken, huishouding, boodschappen en ga zo maar door. En ook sociale media geven extra druk: het lijkt of iedereen alleen maar leuke dingen doet! Veel mensen hebben het gevoel dat ze teveel ballen in de lucht moeten houden.

Anders ingericht

Ik krijg nog wel eens de opmerking ‘jij hebt geen kinderen, dus je weet niet hoe druk wij zijn’. Klopt. Ik (of eigenlijk wij) hebben geen kinderen, maar dat wil niet zeggen dat ik dan alleen maar op de bank zit. Het leven is wellicht anders ingericht, maar ook daarin zie ik grote verschillen in mijn omgeving. Vriendinnen die ondanks een druk gezinsleven toch ruimte vinden (of daar zelf voor zorgen) om voor zichzelf wat te gaan doen. Terwijl anderen rondlopen als gestreste kippen.

Ook op het werk is dit herkenbaar; collega’s die van alles van je willen en opdrachtgevers die verwachten dat je binnen een uur een mail beantwoordt, terwijl je hier volgens mij rustig twee of drie dagen over mag doen.

Bij spoed pak ik de telefoon. Waar ik mij het meeste over verbaas zijn de telefoontjes om te zeggen dat ze je net gemaild hebben! Dan vraag ik maar gelijk wat ze precies gemaild hebben of wat de vraag is. Dan kan ik die gelijk beantwoorden en het mailtje uit mijn mailbox halen.

Voldoen aan verwachtingen

Omgaan met werkdruk, stress, en voldoen aan verwachtingen. Waarom is de ene daar heel relaxt in en raakt de ander volledig in paniek? Wellicht zit het ook wel een beetje in de genen. Persoonlijk lijkt een tinyhouse mij ideaal. Niet als woonadres, maar als plek om je terug te trekken. Even niets! Alleen jezelf met een goed boek, ontspannende muziek, een knapperend haardvuur en een mooi glas wijn. Een ander vindt die rust door een mooie film, door te genieten van een concert of een lekkere vakantie. Voor mijzelf is een klein rustig geluksmomentje vroeg in de ochtend, met een heerlijk cappuccino, een warm croissantje en de eerste zonnestralen van de dag in het hoekje van ons dakterras.

Maar ik ben ervan overtuigd dat we allemaal beter kunnen worden in het omgaan met al die druk. Jezelf en je collega’s blijven spiegelen op gedrag. Maar ook door verwachtingen beter te managen en de lat voor jezelf niet te hoog te leggen en zelf ook niet alles te willen. Ook ik voel  nog steeds die druk. Soms wel, maar vaak zeg ik dat ik lekker bezig ben, voldoende te doen om me niet te vervelen.

Praktische training timemanagement

Wat heeft mij geholpen om te werken aan mijn tijdsbesteding? Een praktische training ‘Timemanagement’. Slimmer plannen, beter gebruik maken van mijn agenda, mailverkeer beter geordend (ik heb nu 2 keer per dag een lege mailbox). Niet dat ik geen mail meer heb, maar ik weet wanneer ik wat moet doen. Niet meer van die storende pop-ups in mijn agenda omdat ik ook alle taken erin heb gezet, maar een mooie overzichtelijke takenlijst voor vandaag, deze week, binnenkort of ooit (of nooit).  Goed gecategoriseerd, zodat ik taken die hetzelfde van mij vragen achter elkaar kan wegwerken. En ik durf te zeggen dat ik steeds beter wordt in het bepalen van prioriteiten en de verwachtingen van de ander te managen.

En val ik soms in mijn eigen valkuil? Natuurlijk! Ik ben ook maar mens. Ik maak me er zelf ook wel eens schuldig aan de woorden ‘te druk’ in mijn mond te nemen. Dat is voor mij wel een teken dat ik niet meer bewust bezig ben met mijn eigen werk en privé te organiseren, maar dat ik me laat verassen en mijn grenzen ben vergeten.

Kleine dingen oplossen

Regelmatig spreek ik leidinggevenden die zeggen dat ze druk zijn met het oplossen van allerlei kleine dingen. Als je dan doorvraagt, zijn het vaak dezelfde zaken die terugkomen. Op mijn vraag waar dat desbetreffende probleem dan vandaan komt, kijken ze mij alleen maar aan, ‘want ze hebben toch geen tijd om dat uit te zoeken’.

Ik begrijp ook dat dat wellicht wat meer tijd kost, maar een probleem voor eens en altijd oplossen in plaats van telkens opnieuw het gevolg hiervan op te lossen, gaat uiteindelijk heel veel tijd besparen. Of in ieder geval tijd opleveren om andere zaken op te kunnen pakken.

Inwerkprogramma

Je ziet dit ook vaak terugkomen bij het inwerken van nieuwe medewerkers of het begeleiden van stagiaires. Snel even wat uitleggen, want dan kunnen ze aan het werk. Jammer van je eigen tijd, want als we iedereen de ruimte geven om op de juiste wijze ingewerkt te worden, hoe meer plezier jezelf maar ook je nieuwe medewerker, collega of stagiaire gaat ervaren in zijn/haar nieuwe rol. Ik weet zeker dat je door een goed en gedegen inwerkprogramma je de uitstroom in je eigen organisatie kan verminderen. Wat trouwens ook weer tijd oplevert voor jezelf en je collega’s, maar ook geld. Geen nieuwe wervingstrajecten opstarten, voeren van sollicitatiegesprekken en weer opnieuw iemand ‘snel’ inwerken.

Persoonlijke effectiviteit

Naast alleen een praktische training op het gebied van slimmer werken kan een training die het praktische combineert met persoonlijke effectiviteit ook datgene geven wat je nodig hebt. Hoe zeg je nu een keer ‘Nee’, zonder dat je denkt dat iemand dan teleurgesteld is. Je kunt assertief optreden zonder dat iemand boos op je wordt. Het helpt je een balans te vinden tussen werk- en privé maar ook het verschil te onderkennen tussen belangrijke en onbelangrijke taken.

En het mooie van deze training is dat het je niet alleen veel oplevert in je werk, maar je het ook goed kan gebruiken in je privéleven.

Dit artikel is gesponsord door UL-Team.

Lees ook: Persoonlijke groei belangrijker dan salaris