Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De werkplek van … Shudrianny en Siane

Gehuld in schort, mondkapje, veiligheidsbril, handschoenen en ziekenhuisklompen, maken Siane Craanberg (links op de foto) en Shudrianny Mercelina (rechts) schoon in het ziekenhuis CWZ in Nijmegen. Samen met hun collega’s van Gom Zorg reinigen en desinfecteren zij de kamers waar patiënten besmet met het coronavirus liggen of hebben gelegen.

1.Hoe gaat het met jullie, dames?

“Het gaat goed. Het is natuurlijk drukker, maar het is nog goed te doen. Per dag maken we gemiddeld twintig coronakamers schoon. Per kamer ben je zo’n vijfentwintig tot dertig minuten bezig. De sfeer in het ziekenhuis is meer gespannen dan normaal. Niet zo gek natuurlijk. Gelukkig let iedereen goed op elkaar. We merken dat wij van de schoonmaak meer gewaardeerd worden in deze tijd.”

2. Zijn jullie wel eens bang tijdens het werk?

“In het begin was het even slikken, vooral door alle aandacht voor het coronavirus. Maar wij doen dit werk al een langere tijd en maken altijd strikte isolatie-kamers schoon. We zijn het dus gewend. Als wij ons werk goed doen, dan hoeven we nergens bang voor te zijn. Onze familie en vrienden zijn trouwens wel erg ongerust. Elke dag vragen ze of het nog goed gaat, of we wel uitkijken en of we onszelf wel goed beschermen. Dan zeggen we altijd: zolang we het protocol aanhouden, komt het goed. Wij hebben er vertrouwen in, dus vertrouw ook op ons.”

3. Over bescherming gesproken: waar moeten jullie op letten?

“Voordat we een kamer binnengaan, trekken we de persoonlijke beschermingsmiddelen aan. Alle materialen die je nodig hebt, neem je direct mee naar binnen zodat je tussendoor niet op de gang hoeft te zijn. De werkwagen zetten we direct bij de deur voor het geval je toch iets vergeten bent. In de kamer ruimen we eerst alle spullen, waaronder beddengoed en gordijnen, op. Dan kunnen we alles schoonmaken en desinfecteren en vervolgens richten we het weer in met schone spullen. Als je klaar bent, trek je in de kamer de kleding uit, doe je alle zakken dicht en spray je alles in. Pas dan mag je weer naar buiten.”

Wil je ook met jouw schoonmaakwerk in de rubriek De werkplek van? E-mail naar ronaldbruins@vakmedianet.nl 

Lees ook:

Laatste nieuws

Ondernemen

Launching Partners