Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

BPF Schoonmaak: einde collectieve pensioenregeling schoonmaakbranche?

Het pensioenfonds voor de schoonmaakbranche (BPF Schoonmaak) vraagt zich af of het nog wel een collectieve pensioenregeling moet hebben. Tegen Nieuwsuur zegt bestuurder Tarik Uçar: “Het is bij ons echt de vraag of deze huidige regeling onder deze omstandigheden aantrekkelijk is voor de deelnemer.”Volg Service Management op LinkedIn:

In een brandbrief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken schrijft het pensioenfonds dat het pensioen voor de schoonmakers te duur wordt. “Als er niets verandert ligt bij ons concreet de vraag op tafel of de schoonmaaksector nog wel een pensioenregeling zou moeten hebben.”

Korting en premieverhoging dreigen voor BPF Schoonmaak

Al enige tijd hangt de dreiging van een fikse korting boven het hoofd van BPF Schoonmaak en haar leden. Dat betekent dat de aangesloten gepensioneerde schoonmakers en glazenwassers elke maand minder geld op hun rekening gestort krijgen. Eind september 2019 rapporteerde het pensioenfonds voor de schoonmaak een dekkingsgraad van 87,7 procent. Een flink stuk lager dan de benodigde 100 procent.


LEES OOK: Wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor de schoonmaak?


Daarnaast zou eigenlijk de premie ook nog eens omhoog moeten, maar volgens het fonds verdienen de schoonmakers en glazenwassers daar te weinig voor. Ook de werkgevers hebben het geld hiervoor niet, de marges in de branche zijn immers erg klein. Uçar tegen Nieuwsuur: “Pensioen zoals we dat nu kennen wordt heel lastig onder deze omstandigheden.” In de brief schrijft het bestuur: “Onder de huidige omstandigheden is dit een richting die we opgaan: pensioen wordt iets dat uitsluitend de kapitaalkrachtigen zich kunnen veroorloven.”

Pensioenakkoord moet oplossing bieden

Minister Koolmees zegt tegen de omroep dat hij geschrokken is van het signaal van BPF Schoonmaak. Maar hij blijft vasthouden aan een collectief stelsel. “Het klopt natuurlijk. Als de rente laag is, is sparen voor je pensioen gewoon veel duurder. Dat is een van de problemen waar een antwoord op moet komen.” Volgens de minister moet bij de uitwerking van het dit jaar afgesloten pensioenakkoord ook voor dit probleem een oplossing worden gevonden.


LEES OOK: Pensioenakkoord helpt, maar korting schoonmaakpensioen nog niet van de baan


Bron: NOS Nieuwsuur

Laatste nieuws

Ondernemen

Launching Partners