Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

‘Beste pensioenstelsel ter wereld’: korten nabij

Vorige week werd het Nederlandse pensioenstelsel opnieuw uitgeroepen tot beste van de wereld. Tegelijkertijd bleek uit cijfers van de dekkingsgraden dat de kans groot is dat de pensioenen volgend jaar omlaag gaan. Ook voor schoonmakers.Volg Service Management op LinkedIn:

“Zoals het er nu voor staat, is de kans op pensioenverlaging voor volgend jaar reëel. Bij de huidige stand zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto ongeveer 15 euro netto per maand zijn”, aldus ABP-topvrouw Corien Wortmann–Kool. De fondsen hebben veel last van de lage rente, daarnaast zijn de rendementen een stuk lager dan vorig jaar.

>> Lees ook: Korten op schoonmakerspensioen lijkt onvermijdelijk

Versoepeling niet genoeg

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft al een versoepeling van de regels voor fondsen aangekondigd voor 2021. In plaats van 100% hoeven de fondsen slechts een dekkingsgraad van 90% te hebben aan het eind van dit jaar om volgend jaar de pensioenen op peil te houden. Dat is mogelijk niet genoeg.

Dekkingsgraad BPF Schoonmaak

Zo lag de dekkingsgraad van BPF Schoonmaak, het pensioenfonds voor het schoonmaak- en glazenwassersbedrijf, eind september op 84,1%. Een daling van ruim 2% ten opzichte van een maand eerder. Dit zou betekenen dat het fonds de pensioenen met bijna 6% moet verlagen. Zonder de versoepeling zou dit op bijna 16% liggen.

Ook de beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden ligt ruim onder de 100%, eind september 2020 was dit 86,3%. Omdat de beleidsdekkingsgraad onder de 100% ligt mag BPF Schoonmaak niet meewerken aan waardeoverdrachten. Met een ‘waardeoverdracht’ nemen medewerkers hun pensioen van BPF Schoonmaak mee naar een nieuw pensioenfonds. Of andersom.

>> Lees ook: Beleidsdekkingsgraad pensioenfonds schoonmaak daalt verder

31 december pas zekerheid

Zekerheid over de pensioenverlagingen is er pas na 31 december, de stand van die dag is doorslaggevend. En de dekkingsgraden veranderen van dag tot dag, afhankelijk van de financiële markten en met name van de rentestand. Hoe lager de rente, hoe lager de dekkingsgraad. Het FD vroeg pensioenfondsen of zij kortingen gaan uitsmeren over meerdere jaren, wat mag, of in een keer doorvoeren. Vanwege de onzekerheid willen de pensioenfondsen hier niet op vooruitlopen. PBF Schoonmaak gaf echter wel aan dat verlagingen van minder dan 5% in een keer worden uitgevoerd. Daarboven wil het spreiden.

>> Lees ook: FNV stelt beslissing over pensioenakkoord uit, Koolmees en werkgevers teleurgesteld

Laatste nieuws

Ondernemen

Partners