Alternatieve troonrede FNV: hoger minimumloon en vaste banen

Alternatieve troonrede FNV: hoger minimumloon en vaste banen

Een hoger minimumloon, vaste banen, gratis studeren en zorg, een AOW-leeftijd van 65 jaar, lagere huren en meer woningen. Dat zijn concrete punten in de alternatieve troonrede van vakbond FNV. Volg Service Management op LinkedIn:

Deze troonrede wordt dit jaar voorgelezen door schoonmaakster en ‘president van het schoonmaakparlement’ Khadijja Tahiri. De locatie van de manifestatie is op het Plein in Den Haag.

‘Duidelijk wie maatschappij draaiende houden’

Volgens de bond werd tijdens de coronacrisis eens te meer duidelijk wie de maatschappij draaiende houden, namelijk schoonmakers, zorgwerkers, postbodes en vakkenvullers. Het minimumloon moet per direct worden verhoogd naar minstens 14 euro bruto. “Hiermee geven we daadwerkelijk waarde aan waardering en gaan 2,2 miljoen werkenden erop vooruit. De koppeling met de uitkeringen zal worden behouden. Zodat ook minima en ouderen fatsoenlijk rond kunnen komen. We bannen armoede uit en mensen gaan leven in plaats van overleven. Een vast contract wordt de norm, zodat werkers weer zekerheid ervaren en niet langer als wegwerpartikel worden gezien. De AOW-leeftijd wordt weer 65 jaar zodat je als werker veilig je pensioen kunt halen.”

>> Lees ook: Prinsjesdag: wat gaat er voor jou veranderen?

Investeren in kenniseconomie

Verder moet volgens FNV de zorg gratis en voor iedereen toegankelijk worden. De huren gaan omlaag en er komen meer huizen. Studeren wordt gratis en dus toegankelijk voor mensen met een lager inkomen. Zo wordt geïnvesteerd in de kenniseconomie, stelt de bond. Daarnaast moet over tien jaar het overgrote deel van de energie uit duurzame bronnen komen.

FNV vindt verder dat minstens duizend mensen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria moeten worden opgenomen, want “vluchtelingen beschouwen wij vanaf heden als mensen”. Racisme, discriminatie en ongelijkheid moeten worden bestreden en de politiek zal voor minstens de helft uit vrouwen bestaan om zo een gelijke afspiegeling van de maatschappij te vormen, aldus de toespraak.

“En het kabinet geeft een winstwaarschuwing, vanaf nu zal winst eerlijk fiscaal worden belast. Iedereen zal een eerlijk deel betalen. Met iedereen, bedoelt de regering ook iedereen, dus ook Marcel Boekhoorn, John de Mol en Máxima, de koningin.”

>> Lees ook: Prinsjesdag 2020: kijken voorbij corona

Lees meer over