Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Al 1.400 ervaren schoonmakers beschikbaar via Mobiliteitscentrum Schoonmaak

Sinds een week bemiddelt het Mobiliteitscentrum Schoonmaak bij de uitruil van personeel tussen bedrijven met een personeelstekort en schoonmaakbedrijven met mensen op de bank. Tot nu hebben 37 bedrijven aangeboden, van grote bedrijven tot MKB en ZZP’ers. Samen zijn ze goed voor 1.400 ervaren krachten, meldt initiatiefnemer OSB.Volg Service Management op LinkedIn:

Direct beschikbaar

Sylvia de Gunst, projectmanager: “Het is een mix van full- en parttimers. Verdeeld over het hele land, met een concentratie in de Randstad. Allemaal zijn ze per direct beschikbaar en beschikken ze over ervaring. De meesten maakten tot voor kort schoon in kantoren, scholen, winkels en hotels.”


LEESTIP: OSB en RAS starten uitleencentrum voor schoonmaakpersoneel


Geen winstoogmerk

De uitruil van personeel is nadrukkelijk bedoeld om elkaar uit de brand te helpen. De bemiddeling is gratis voor ondernemers en wordt gefinancierd vanuit de RAS. Het onderling uitlenen van personeel binnen de schoonmaakbranche gebeurt volgens een vast tarief dat gebaseerd is op de kostprijs. De Gunst: “De collegiale in- en uitleen heeft geen enkel winstoogmerk.” Voor het personeel heeft de uitruil geen financiële consequenties; dat blijft gewoon in dienst bij de eigen werkgever met het vaste salaris.

Breed inzetbaar

Het Mobiliteitscentrum Schoonmaak zoekt naar matches binnen de schoonmaakbranche, maar ook met andere branches. Zo worden bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties. Een invalkracht kan daarvoor nog wat training nodig hebben. Maar dat hoeft geen probleem te zijn volgens De Gunst. “Als een instelling het zelf te druk heeft om een invalkracht ter plekke in te leren, kunnen ze hem of haar een online training laten volgen. De RAS heeft onlangs de e-learnings Care, Cure en Hospitality tot 1 juli gratis ter beschikking gesteld. Met een paar uur per dag studeren is iemand binnen een week up to speed.”

Tot nu toe twaalf aanbieders van werk

Tot nog toe hebben zich twaalf bedrijven gemeld met een vraag naar tijdelijke krachten. De meeste ervan zijn inmiddels in gesprek gebracht met een bedrijf met mensen op de bank. Bij één van de matches heeft dat inmiddels geresulteerd in een uitruil. De Gunst heeft nog maar één bedrijf teleur moeten stellen. Gunst: “Ze zochten personeel voor heel specialistisch werk, met 24-uursdiensten. Daarvoor hebben we nog geen goede match in onze databank.”

Werkgevers gezocht

Organisaties op zoek naar tijdelijk personeel kunnen zich bij het Mobiliteitscentrum Schoonmaak aanmelden. De Gunst: “Het liefst zoeken we naar werk dat het dichtst ligt bij wat mensen normaal gesproken doen. Maar we gaan ook in gesprek met hele andere sectoren die staan te springen om seizoenswerkers, zoals de glas- en tuinbouw en distributiecentra. Schoonmaakbedrijven met een (verwacht) tekort doen er dus slim aan om zich snel bij ons te melden!”

Aanmelden bij het Mobiliteitscentrum Schoonmaak kan via 073 648 3850 of het aanmeldingsformulier


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Laatste nieuws

Ondernemen

Partners