Het is vrijdag 18.00 uur. De medewerkers van ons kantoor in Zeist hebben inmiddels al enige tijd geleden (minstens een half uur) het weekend ingeluid en de deur achter zich dichtgetrokken; maandag weer verder. Toch is er nog één persoon die pas net het grindpad op komt rijden.
Het is de persoon die veel medewerkers vrijwel nooit ontmoeten en in de stille uurtjes van de avond nog zijn werk doet. Een persoon met een cruciale rol, maar die eigenlijk nooit op de teamfoto staat. De persoon die er jaar in, jaar uit voor zorgt dat op maandag iedereen op kantoor weer een frisse, gezonde en productieve start kan maken: de schoonmaker.
Belang van de schoonmaker
Er zijn inmiddels tientallen onderzoeken geweest naar de productiviteit en gezondheid van kantoormedewerkers in relatie tot hoe ‘schoon’ het kantoor is. Stuk voor stuk komen ze tot dezelfde conclusie: een schoon, fris kantoor betekent productieve medewerkers met een laag ziekteverzuim. Die medewerker die vaak over het hoofd wordt gezien door de rest van het team heeft dus een zeer belangrijke rol. Bij het niet of slecht uitvoeren van zijn of haar taken, heeft dat directe invloed op de output van een kantoor. De salesmanager die wordt afgeleid door dat muffe luchtje aan zijn bureau. De secretaresse die uitglijdt over een vloer die té nat is gedweild. Of de CEO die zijn buikgriep na de verkeerd gevallen zakenlunch met minstens vijf collega’s heeft gedeeld door een niet-schoongemaakte toiletruimte.
Direct invloed van schoonmaak
Een hotel kan nog zo luxe en gastvrij zijn, de gast onthoudt de schimmel in de badkamer en geeft vervolgens een twee-sterren-review op booking.com. Hoe mensen een publieke ruimte ervaren, met welk gevoel ze een hotel verlaten en zelfs of ze gezond óf met een infectieziekte van een collega naar huis gaan: het zijn allemaal aspecten waar een schoonmaker directe invloed op heeft. Het is daarom van groot belang dat schoonmakers goed worden opgeleid en bijvoorbeeld de juiste protocollen volgen. En natuurlijk dat de juiste producten en machines worden gebruikt om het gewenste resultaat te bereiken.
Hygiëneforum 2017
Onze partners bij het Hygiëneforum 2017, de Vereniging Schoonmaak Research (VSR), SVS-Opleidingen en de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), spelen hierin een cruciale rol. Zij zorgen ervoor dat institutionele hygiëneprotocollen gebaseerd zijn op de nieuwste onderzoeken, schoonmakers goed zijn opgeleid en schoonmaakbedrijven goed op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de sector. Wilt u meer weten over het belang van goede hygiëne in de institutionele schoonmaak, bezoek dan de gelijknamige middagsessie van het Hygiëneforum. In deze sessie gaan experts met u in gesprek over hoe we deze hygiëne op een goede en efficiënte manier kunnen bereiken, hoe we de kwaliteit kunnen borgen en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn voor het verder verbeteren van de openbare hygiëne.
Waardering!
En tot slot: vergeet dus niet die ene persoon met de cruciale rol voor een gezonde, frisse werkomgeving. Geef hem dezelfde waardering voor goed werk als voor andere collega’s. Want hoewel vaak onzichtbaar, speelt de schoonmaker een sleutelrol binnen uw organisatie!
Het programma en achtergrondinfo is te vinden op de website van het Hygiëneforum. Aanmelden voor het congres is op deze website ook mogelijk.
Hans Razenberg is directeur van brancheorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten)
Lees ook:
NVZ: goede hygiëne krijgt nog steeds te weinig aandacht
Hygiëne moet weer een prioriteit worden
NVZ Hygiëneforum: ‘Hygiëne: hoofd- of bijzaak?’
Geef een reactie