Het aandeel kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval zou enorm afnemen als op deze producten statiegeld komt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu).
Afhankelijk van onder meer de wijze van inzamelen en de hoogte van het statiegeld zou er tussen de 70 en 90 procent minder kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval komen, aldus een onderzoek van advies- en onderzoeksbureau CE Delft. Verder zouden er tussen de 0,5 en 6 miljoen plastic flesjes per jaar minder in zee terechtkomen.
Aanpak van zwerfafval

Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes in het zwerfafval.
Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes in het zwerfafval. De invoering van statiegeld op deze producten zou tussen de 10 en 110 miljoen euro kosten. De grootste kostenpost (60 tot 95 procent) ligt bij de supermarkten. Daar zullen extra statiegeldmachines moeten worden geplaatst. Op dit moment worden er jaarlijks ongeveer 1 miljard flessen met statiegeld apart ingeleverd. Met statiegeld op kleine flesjes en blikjes zouden er dan tussen de 2,7 en 2,9 miljard verpakkingen bij komen.
Opruimen zwerfafval
Maar er zijn ook voordelen. Zo zullen gemeenten minder kwijt zijn aan het opruimen van zwerfafval. Dat kan oplopen tot maximaal 80 miljoen per jaar, schatten de onderzoekers. Verder wordt geld bespaard bij de inzameling van afval omdat de kleine flesjes en blikjes niet meer hoeven te worden verwerkt via het restafval of gescheiden inzameling. Dit zou 6 tot 8 miljoen euro per jaar aan kosten kunnen besparen.
Lees ook:
FC Volendam en Monique Smit pakken zwerfafval aan
Recordaantal deelnemers tijdens 15e Landelijke Opschoondag
Geef een reactie