Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Waarom je niets hebt aan dikke bleek in het toilet

Veel mensen kicken op de geur van chloor. En dat is omdat ze die associëren met fris en schoon, schrijft Gert van den Bosch, accountmanager bij Spectro in een blog. “Het ruikt misschien schoon, maar je hebt er helemaal niets aan. Eigenlijk is chloor een camouflagemiddel.”

“In het huishouden grijpen veel mensen gretig naar een bus chloor. En besteden ze de schoonmaak uit? Dan spuit de poetsvrouw wel een lading chloor door het toilet. Dat bleekt weliswaar de hardnekkige bevuiling, maar het toilet wordt er niet schoon van. Eigenlijk is chloor een camouflagemiddel. Een professionele schoonmaker zal nooit een bus chloor aanraken.”

Kalkafzetting in een toiletpot

Een toiletpot zit natuurlijk vol vervuiling. Van menselijke uitwerpselen uiteraard, maar ook van kalkafzetting. Van den Bosch: “Kalk verwijder je met schoonmaakmiddelen die een zuur bevatten: ontkalkers. Chloor bevat geen zuren, dus helpt het ook niet tegen kalkafzetting. Het verwijdert remsporen wel, maar dat lukt met alleen water ook. Om kalkafzetting te verwijderen, móet je ontkalkers gebruiken.”

Sanitair reinigen

De waterhardheid is in sommige delen van Nederland nog hoog. "We kunnen daarom niet makkelijk om periodieke ontkalkers heen. Als je een toilet wilt schoonmaken heb je dagelijkse sanitair reinigers nodig. Deze heb je in verschillende soorten van licht zuur, met bacterieculturen tot aan neutraal. In onze Ecodos-lijn heb je ook nog sanitair reinigers met EU Ecolabel. Met deze producten maak je een toilet écht goed schoon, en niet schijnschoon. Helaas weten veel mensen dat niet. Daardoor doen ze maar wat.”

Voor elk toilet een passend reinigingsmiddel

Een toilet is een toilet. Maar de gebruikers ervan kunnen verschillen. Van den Bosch: “Remsporen zijn bijna overal hetzelfde. Maar bij een metaalbouwbedrijf nemen de productiemedewerkers bijvoorbeeld ook een hoop stof en metaalschilfers met zich mee. Dat vraagt om een specifieke sanitaire reiniger. Bij Spectro hebben we voor elk toilet en voor elke doelgroep een passend reinigingsmiddel: van doseersystemen voor de dagelijkse sanitair reiniging tot en met middelen op basis van lichtzuren en bacteriën voor een periodieke ontkalking. Maar dus nóóit dikke bleek.”

Bert Pol spreekt tijdens Hygiëneforum over hygiëne en gedrag

Hygiëne Nieuws

Bert Pol spreekt tijdens Hygiëneforum over hygiëne en gedrag

Een schoonmaakbedrijf kan werkplekken spic en span maken. Maar hoe zorg ervoor dat ook de eigen medewerkers een bijdrage leveren om de werkplekken bacterievrij houden en dat zij het gewenste gedrag vertonen? Bert Pol, oprichter en voormalig partner bij Tabula Rasa, gaat dieper in op het onderwerp hygiëne en gedrag tijdens het Hygiëneforum, dat plaatsvindt op 17 mei in RAI Amsterdam.
Handen wassen vermindert last van luchtwegaandoeningen

Hygiëne Nieuws

Handen wassen vermindert last van luchtwegaandoeningen

Handhygiëne is iets om altijd rekening mee te houden, ook los van pandemieën. Handen wassen is namelijk van vitaal belang om de last van gewone verkoudheden en griep in landen met een laag en gemiddeld inkomen te verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.
Hazet behaalt Zilver-status voor MVO-prestatie

Duurzaam Nieuws

Hazet behaalt Zilver-status voor MVO-prestatie

Hazet heeft van Ecovadis 61 punten gekregen voor de MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) - Prestatie. Met deze score heeft de groothandel in hygiëne- en veiligheidsoplossingen de Zilver-status behaald. "Daar zijn we blij, mee maar we streven natuurlijk opnieuw naar de Gold-status. We werken al aan een actieplan om onze duurzaamheidsprestaties te verhogen."
Gezonde organisatie staat centraal tijdens Hygiëneforum 2023 op 17 mei

Hygiëne Nieuws

Gezonde organisatie staat centraal tijdens Hygiëneforum 2023 op 17 mei

Het vijfde Hygiëneforum vindt op woensdag 17 mei 2023 plaats in RAI Amsterdam. Het thema ‘Een gezonde organisatie begint bij een goede hygiëne' staat op deze dag centraal. Sprekers uit verschillende vakgebieden betreden het podium en in twee workshoprondes wordt meer verdieping gezocht.
De griepepidemie is nu echt voorbij

Hygiëne Nieuws

De griepepidemie is nu echt voorbij

De griepepidemie die ons land half december in haar greep kreeg, is officieel voorbij. Die conclusie trekken experts van het RIVM, het Erasmus MC en onderzoeksinstituut Nivel op basis van gegevens van huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria.

Middelen & materialen

Partners