Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Vasthouden aan schoonmaakmiddelen (blog Edgar van Engelen)

In vroeger tijden werd gedacht dat de aarde plat was. Ondanks dat er bewijzen kwamen dat de aarde een ronde vorm had werd er stug vast gehouden aan het feit dat de aarde plat is. In de huidige tijd zijn er nog steeds bewoners op onze aarde die vast houden aan het idee dat de aarde plat is.

Vasthouden oude gedachte

Vasthouden aan oude gedachte is vasthouden aan iets wat je weet. Veranderingen zijn eng. Veranderingen maken mensen onzeker omdat wat je altijd heb gedacht blijkt eigenlijk niet waar te zijn. In de schoonmaak zien we dit ook gebeuren. Vasthouden aan oude gewoonte/producten want daar van weet je dat ze werken. In ieder geval dat wordt gedacht.

Edgar van Engelen

Ongezonde schoonmaakmiddelen

Vasthouden aan schoonmaakmiddelen waarvan bewezen is dat ze ongezond zijn en de werking enigszins dubieus is. Denk bijvoorbeeld aan dikke bleek. Ja, er werd altijd gedacht of het werd zo verkocht, dat het alles schoonmaakt. Maar het product bleekt en maakt niet schoon. Ja, de vervuiling is niet meer zichtbaar. Ook is het product niet gezond voor een schoonmaker om mee te werken. De dampen kunnen ziekmakend zijn. Toch zijn er schoonmakers die dit product van thuis meenemen en vasthouden aan het idee dat het schoonmaakt en desinfecteert.

Openstaan voor inzichten

Het blijft in de mens zitten om vast te houden aan oude ideeën, maar het open staan voor nieuwe inzichten, nieuwe invalshoeken is moeilijk, is lastig. Chemische schoonmaakproducten belasten het milieu en kunnen gevaarlijk zijn voor schoonmaakmedewerkers als ze dampen in ademen. Als je aangeeft aan dat schoonmaak met bacteriën een betere optie is omdat het goed schoonmaak/reinigt en veilig is voor de schoonmaakmedewerkers en het milieu duurt het echt wel om ze te overtuigen. Maar als ze overtuigd zijn gaan ze er ook voor.

Edgar van Engelen is eigenaar van Clear4Clean, waarmee hij advies, controles en opleidingen in de schoonmaakbranche verzorgt. Hier geeft hij o.a. trainingen in diverse schoonmaakmethoden.

Asito breekt een lans voor duurzame bag in box-programma

Duurzaam Nieuws

Asito breekt een lans voor duurzame bag in box-programma

Schoonmaken met een duurzaam middel is een stap in de goede richting. Als de reiniger dan ook nog in een milieuvriendelijke én herbruikbare verpakking zit, is dat helemaal mooi. Asito doet mee met het bag in box-retourprogramma en is daar zeer over te spreken.
Duitsland ziet prijsverhoging schoonmaakproducten

Middelen & materialen Verdieping

Duitsland ziet prijsverhoging schoonmaakproducten

De Duitse werkgeversvereniging de Bundesinnungsverband (BIV) – de tegenhanger van Schoonmakend Nederland – waarschuwt de leden dat er los van de kosten van de stijging van het minimumloon, een aanmerkelijke prijsverhoging op til is van schoonmaakproducten en -machines. Dat heeft alles te maken met de gebeurtenissen in Oekraïne en de verstoring van de mondiale productie van grondstoffen. Tekst: Dick van Zomeren
Heb jij de Schoonmaak Vakdagen al in de agenda staan?

Branche Nieuws

Heb jij de Schoonmaak Vakdagen al in de agenda staan?

Op 15 en 16 november 2022 vindt de vierde editie van de Schoonmaak Vakdagen plaats. Op deze vakbeurs komt iedereen die iets met schoonmaak te maken heeft in Nederland en Vlaanderen bij elkaar om kennis uit te wisselen en te ontmoeten.
Gevaarsymbolen van schoonmaakmiddelen: wat betekenen ze?

Middelen & materialen Nieuws

Gevaarsymbolen van schoonmaakmiddelen: wat betekenen ze?

“Lees vóór het gebruik altijd de instructies op de verpakking.” Iedereen kent de zin, maar doe je jet ook consequent? Juist als het gaat om reinigingsmiddelen is het belangrijk te weten of ze gevaarlijk zijn en wat die gevaren dan zijn. Schoonmaakgroothandel Carel Lurvink geeft daarom een uitleg. Onderaan de reactie van de NVZ, de branchevereniging voor importeurs en fabrikanten van was-, reinigings-, onderhouds- en desinfectiemiddelen en schoonmaakmachines.
VSR-voorjaarsevent op 7 september

Middelen & materialen Nieuws

VSR-voorjaarsevent op 7 september

De Vereniging Schoonmaak Research houdt op 7 september naar voorjaarsevent. Dat klinkt wat vreemd, maar het event is verschoven van mei naar september. Vandaar.

Middelen & materialen

Partners