Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Teveel supermarkten gebruiken de verkeerde desinfectiemiddelen

Een winkel binnenstappen zonder een desinfectiezuil tegen te komen, is bijna niet meer voor te stellen. Maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) rapporteert dat er in supermarkten regelmatig verkeerd wordt omgegaan met hand- en oppervlaktedesinfectiemiddelen. Dat moet dus beter.

De ILT trekt deze conclusie op basis van inspecties bij 29 supermarkten. Ze concluderen dat er verschillende dingen misgaan. Zo werden er bij zeven supermarkten niet toegelaten middelen aangeboden om de handen te desinfecteren. Ook was er in geen van de supermarkten voldoende informatie aanwezig bij de desinfectiezuilen over hoe klanten hun handen behoren te desinfecteren.

Niet effectief

Dat niet toegelaten middelen werden aangeboden is natuurlijk een kwalijke zaak. De inspectie heeft de middelen daarom direct uit de winkels gehaald en een waarschuwing gestuurd naar de hoofdkantoren van de betreffende ketens. Het onjuist gebruiken van handdesinfectiemiddelen is echter ook op zijn minst onhandig. Als klanten te weinig van het middel gebruiken of hun handen niet 30 seconden ontsmetten, is desinfecteren namelijk niet effectief. Die richtlijnen moeten dus voor iedereen duidelijk zijn. Na het winkelen thuis de handen wassen met water en zeep wordt daarnaast ook nog steeds sterk geadviseerd.

Oppervlaktedesinfectie

Voor het schoonmaken van oppervlakten als winkelkarren- en mandjes moeten oppervlaktedesinfectiemiddelen worden gebruikt. Enkel één van de onderzochte supermarkten bood hiervoor een juist middel aan. In veel andere gevallen werd hetzelfde middel gebruikt als voor het desinfecteren van de handen. Buiten het feit dat ook dit leidt tot niet effectief desinfecteren, kan het gebruik van onjuiste middelen leiden tot huidirritatie. De ILT adviseert daarom om de juiste desinfectiemiddelen te gebruiken. Ook kunnen supermarkten oppervlakten simpel reinigen met een schoonmaakmiddel dat zeep bevat.

Peter Kram, directeur Cantorclin Schoonmaak: “Wij snijden onszelf elke keer weer in de vingers”

Branche Nieuws

Peter Kram, directeur Cantorclin Schoonmaak: “Wij snijden onszelf elke keer weer in de vingers”

“De schoonmaakbranche is het momentum, opgebouwd tijdens de coronacrisis, alweer kwijt.” Dat concludeert Peter Kram, directeur van Cantorclin Schoonmaak. Tot zijn grote spijt ziet hij de branche vervallen in oude gewoontes. “Enkele bedrijven zitten nu alweer vijftien tot twintig procent onder de prijzen die wij normaal vinden.”
Hoe gevaarlijk is (overmatig) gebruik van handdesinfectiemiddelen?

Middelen & materialen Nieuws

Hoe gevaarlijk is (overmatig) gebruik van handdesinfectiemiddelen?

Afgelopen week meldden diverse media, zoals de Groningse omroep OOG, dat GGD-GHOR de werkwijze voor handdesinfectie heeft aangepast vanwege gezondheidsrisico's. Medewerkers mogen vanaf nu maximaal 25 keer per dag een handdesinfectiemiddel gebruiken om de kans op onder meer borstkanker te verkleinen. NVZ roept op om de relatie tussen deze middelen en borstkanker vooral in context te plaatsen.
Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Ondernemen Nieuws

Schoonmakend Nederland en Coronasneltestlijn starten samenwerking

Schoonmakend Nederland start een nieuwe dienstverlening op met de Coronasneltestlijn. Het doel is het verzuim in de schoonmaak te verminderen door meer inzicht in de besmettingen in de organisatie te krijgen en sneller te testen.
Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Branche Nieuws

Schoonmaakbedrijven krijgen planningen niet meer rond

Twee weken geleden werd bekend dat ruim tien procent van de schoonmaakmedewerkers thuiszit door corona. Voor veel schoonmaakbedrijven betekent dat zo onderhand dat ze de gaten in hun planning niet meer kunnen opvullen.
Oproep NVZ: "Gebruik juiste handdesinfectiemiddelen bij ingang winkels en bedrijven"

Middelen & materialen Nieuws

Oproep NVZ: "Gebruik juiste handdesinfectiemiddelen bij ingang winkels en bedrijven"

Vanwege het coronavirus wordt veel gebruikgemaakt van handdesinfectiemiddelen. Wanneer het handen wassen met water en zeep even niet mogelijk is (bijvoorbeeld onderweg), biedt dit een gedegen alternatief om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bij veel winkels, restaurants en bedrijven staat dan ook een dispenser met handdesinfectiemiddel bij de ingang voor gebruik door bezoekers. Hierbij is het van groot belang de juiste middelen toe te passen en de gebruiksvoorschriften zichtbaar en duidelijk te presenteren, luidt de oproep van NVZ, branchevereniging voor producenten van schoonmaak- en desinfectieproducten.

Middelen & materialen

Partners