Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schoonmaakgroothandel Carel Lurvink zet in op gerecyclede flessen

Schoonmaakgroothandel Carel Lurvink verpakt, waar mogelijk, zijn CaluClean reinigingsmiddelen in 100 procent gerecyclede flessen. Dit is de volgende stap voor de Enschedese hofleverancier in het verduurzamen van de productverpakkingen. Vorig jaar wist Carel Lurvink al een besparing van 38 procent op karton te realiseren dankzij nieuwe verpakkingen voor CaluGloves disposable handschoenen.

Caspar Lurvink, productspecialist: “Elke dag verkopen we reinigingsmiddelen in plastic flessen die na gebruik bij het afval terecht komen. Dat is ons een doorn in het oog en daarom bieden we deze middelen vaak in cans van vijf liter of meer aan, samen met hervulbare flacons. Toch blijft bij veel van onze klanten de behoefte bestaan aan kant-en-klare literverpakkingen die men zelf niet meer hoeft af te vullen.”

Top tien groothandels
Top tien Nederlandse schoonmaakbedrijven
Volgens schoonmaakbedrijven

Niet alle middelen geschikt

Carel Lurvink heeft daarom de literfles (inclusief de sprayflacon) en de knikhalsfles met een inhoud van 750 ml vervangen door gerecyclede flessen. Inmiddels is zo’n 85 procent van de flessen vervangen. Helaas is het niet mogelijk om álle middelen in gerecyclede flessen te verpakken. Zo blijft de organisatie voor CaluClean producten met bijvoorbeeld een pH-waarde lager dan 1 en hoog geparfumeerde items voorlopig PET-flessen gebruiken.

De cirkel weer rond

Maar hier stopt het niet voor Carel Lurvink. Wouter Steggink, QHSE-manager: “Onze wens is om deze flessen weer in te nemen om ze vervolgens om te smelten tot granulaat. Van dit granulaat kunnen dan nieuwe flessen of andere producten gemaakt worden. Zo is de cirkel weer rond! We zijn dit nu volop aan het onderzoeken, maar hebben hier nog wel met wat uitdagingen te maken. Zo mogen de flessen geen restjes chemie bevatten. Daarnaast willen we kijken of we dit proces zelf op onze hoofdvestiging in Enschede kunnen uitvoeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een passende werkplek kunnen helpen.”

Ook interessant:

Middelen & materialen

Launching Partners