Hoe gebruik je microvezel op de juiste manier?

Hoe gebruik je microvezel op de juiste manier?

Microvezel staat als de belangrijkste vinding ooit in onze schoonmaakbranche te boek. Dat is leuk en aardig, maar als de methode niet juist wordt gehanteerd, levert het nog (te) weinig op. Drie leveranciers in alfabetische volgorde over de nieuwe ontwikkelingen in microvezel, het juiste gebruik en correct wassen.

“Onderzoek naar cradle to cradle-doek”, Michel de Bruin, directeur van Greenspeed

“Als Greenspeed investeren we in een nog duurzamere doek. We willen deze nog sterker maken, zodat de microvezeldoek langer meegaat, beter absorbeert, vaker gewassen kan worden, kleurvaster is en een langere levensduur kent. Dat betekent in de productie focussen op het sterker maken van de vezels en het verbeteren van het proces om de vezel te splitsen. Dat is niet het enige… We zien in de toekomst zeker een cradle to cradle-microvezeldoek voor ons. Dat is niet eenvoudig, want de oorsprong van microvezel is polyamide, gemaakt uit polyester. Aardolie dus. Je schudt een circulaire microvezeldoek dus niet zomaar uit je mouw. Naast kwaliteits- en certificeringseisen, is het volop pionieren. Daarbij weet je niet exact waar je eindigt. Maar we vinden het onze plicht als specialist in microvezelconcepten om hiermee te komen. Zodat we de eerste zijn die circulair schoonmaken daadwerkelijk kunnen waarmaken.”

Maar zover is het nog niet, voegt Michel de Bruin eraan toe. “Het is een spannend proces. Maar we investeren hier volop in, omdat het onze corebusiness is.” Greenspeed is inmiddels vertegenwoordigd in 22 landen. “We zijn net gestart in Australië, waar we de GEKA-certificering willen halen. Dat is een ecolabel à la Nordic Swan.”

Schoonmaak met disposable microvezeldoeken

Ook Greenspeed heeft met de Mop2Go en Wipe2Go disposable-microvezeldoeken geïntroduceerd. “Er wordt nogal eens gezegd dat disposable re-usable vervangt, maar het is er alleen een aanvulling op. Op de ene locatie passen hergebruikte microvezeldoeken beter, terwijl op een andere locatie niet gewassen kan worden, waardoor eenmalige doeken handiger zijn. Van groot belang vind ik dat klanten kijken naar de capillaire werking van de doeken, zeker bij single use. Als het vuil niet daadwerkelijk in de doek wordt opgenomen en daar wordt vastgehouden, dan heb je eigenlijk te maken met residuversmering. Onhygiënisch. In dat licht plaats ik soms vraagtekens bij de kwaliteit van de microvezelproducten die nu op de markt verschijnen. Daarom is mijn advies: test eerst volop voordat je tot aanschaf overgaat.”

Leasemogelijkheden microvezeldoeken

Microvezeldoeken die meerdere keren zijn te gebruiken, vergen het opzetten van een wasproces. “Ik merk dat schoonmaakbedrijven microvezel omarmen, maar dat ze voor daadwerkelijke plaatsing van een machine afhankelijk zijn van de facility manager ter plaatse. Ik zie dat facilitair managers ook vaker zien dat het hygiënisch werken is met elke dag schone producten en materialen. Het belang daarvan wordt ingezien.”

Het is daarna volgens De Bruin van belang de juiste machine te kiezen. “Daarbij valt op te merken dat professionele wasmachines de microvezeldoeken er precies op de juiste vochtigheidsgraad uit kunnen laten komen. Wat betreft de financiering van de machine hoef je het ook niet te laten. Daar zijn tegenwoordig prachtige leasemogelijkheden voor.”

“Microvezeldoeken was je in een professionele machine”, Wim Zwartkruis, marketingmanager professional bij Miele Nederland

“Microvezeldoeken was je in een professionele machine, met een temperatuur tussen de 60 en 80 graden, afhankelijk van de vervuiling, het materiaal en de leverancier van de microvezeldoeken”, vertelt Wim Zwartkruis. Het kiezen van het juiste programma en de juiste temperatuur is volgens hem van groot belang voor het uiteindelijke resultaat. “Als je te warm wast krijg je meer slijtage van je microvezel, als je te koud wast een slecht reinigingsresultaat, zowel optisch als bacteriologisch. Te veel schuimvorming moet bovendien te allen tijde voorkomen worden. Dan wordt het – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – namelijk niet schoon.”

Professionele en huishoudelijke machines

Een veelgemaakte fout bij schoonmaakbedrijven is dat ze de doeken onbewust te koud wassen. “Er zijn behoorlijk wat bedrijven die de microvezeldoeken in huishoudelijke machines wassen, hoewel dat volgens de Europese richtlijnen niet mag.” De gebruikte machine heeft direct invloed op de uiteindelijke schoonmaakkwaliteit. “Een niet professionele machine levert niet de juiste mechanische werking, de juiste programma’s en temperatuur en het benodigde waterniveau om microvezel goed te wassen.” De daadwerkelijke temperatuur waarop gewassen wordt, ligt bij huishoudelijke machines veel lager dan de machine aangeeft. Bovendien duren de programma’s veel langer. “Het resultaat is dat de doeken er voor het oog misschien schoon uitzien, maar bacteriologisch zijn ze dat zeker niet. Het gevolg is dat er vervolgens wordt schoongemaakt met materialen die niet in orde zijn.”

Er moet daarnaast altijd gewassen worden met een speciaal wasmiddel zonder Zeoliet. “Zeoliet beschadigt namelijk de microvezel waardoor de doeken een kortere levensduur hebben.”  Microvezel is een klamvochtig reinigingssysteem dat vuil aantrekt en vasthoudt, legt Zwartkruis uit. “Dit vereist een wasproces met specifieke bewegingen en speciale programma’s. De doeken komen er bij professionele machines met de juiste klamvochtigheid uit. Een uitgestelde start is ook mogelijk zodat bij het begin van de volgende dienst de doeken direct gereed zijn voor gebruik.”

Levensduur

Volgens Zwartkruis gaat een huishoudelijk apparaat ongeveer 2500 wasbeurten mee. Een professionele machine haalt 15.000 beurten en een industriële machine 30.000. Een professionele machine gaat dus tussen de 6 en de 12 keer langer mee. “Op langere termijn haal je dat er zonder meer uit. Bovendien gaan je microvezeldoeken veel langer mee als ze de juiste behandeling krijgen in een professioneel apparaat.” Zijn advies aan schoonmaakbedrijven is om het schoonmaakproces in eigen regie te houden. “Zo weet je altijd zeker dat de doeken op de juiste wijze gewassen worden en dat je snel weer de beschikking hebt over je materialen.” Besteed je het proces uit, dan zul je meer doeken op voorraad moeten hebben. Ook onhandige logistieke processen en transportkosten zijn nadelen van uitbesteden en zeer slecht voor het milieu.

‘Neem wasproces van microvezel serieus’

“Schoonmaakbedrijven moeten het wasproces serieus nemen. We merken geregeld dat er onvoldoende kennis aanwezig is van het wassen van microvezel. Durf vragen te stellen aan experts. Advies bij ons is gratis. Schakel hulp in als je niet weet hoe het werkt. Daar heb je onder de streep alleen maar profijt van.”

“Kijk naar de bacteria removal rate”, Derik Landman, commercieel directeur van Wecovi

“Vanuit zorginstellingen is er een grote vraag naar single use microvezeldoeken. Vanuit hygiëne-oogpunt is dat een goede zaak. Je werkt immers altijd met schone materialen. Kijk je door de mvo-bril, dan zie je dat er natuurlijk meer materiaal verbruikt wordt en dat is slechter voor het milieu. Wij raden dan ook aan om multi-use microvezeldoeken die tot vijfhonderd keer wassen mee gaan, in te zetten waar dat kan, maar single use doeken waar dat vanuit de hygiëne welhaast een vereiste is. Belangrijk is dan wel bij de single use doeken een zo groot mogelijke bacteria removal rate te hebben. Dat hebben we voor onze doeken in een laboratorium laten onderzoeken. Daar kwamen we op een rate van 99,9 procent uit. Wij zien vanuit dat oogpunt nu geen reden om nog verder microvezel te splitsen zoals dat bij het zogeheten ultramicrovezel wel wordt gedaan.”

Ordentelijk vormgeven

Kijk goed naar de situatie en besluit dan of een multi-use microvezeldoek of een single use het beste is. Dat is de raad die Landman wil geven. Mocht de keuze vallen op multi-use, dan is het vervolgens zaak het wasproces zo ordentelijk mogelijk vorm te geven. “Dat is voor een klein schoonmaakbedrijf moeilijker dan voor een grote zorginstelling. Maar doel is in elk geval dat je een systeem van reiniging van de doeken en moppen opzet dat geborgd is. Controleer of doeken echt schoon zijn. Of ze na het wassen, direct klamvochtig gebruikt kunnen worden. Of vuile, schone en de verschillende kleuren doeken goed gescheiden zijn. Het liefst heb je een repeterend systeem. Dat verzekert dat je elke dag weer opnieuw met schone materialen aan de slag kan. Dat lijkt eenvoudig, maar dat brengt op zich al een flinke logistiek met zich mee.”

Dit artikel is verschenen in Service Management nummer 6. Kijk hier voor een abonnement of een proefnummer.

Lees ook:
‘Laat de microvezeldoek het werk doen’
VSR-onderzoek: ‘de beste microvezelvlakmop bestaat niet’