Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Producenten van schoonmaakmiddelen uiten zorgen over grondstoffentekort

Tweede Kamerlid Erik Haverkort (VVD) bezocht afgelopen week schoonmaakmiddelen producent Multifill. Dit gebeurde op verzoek van de NVZ, branchevereniging van reinigings- en desinfectiemiddelen, vanwege de zorgen rondom grondstoffentekorten. "Er is een realistische kans dat basisgrondstoffen die nodig zijn om reinigings- en desinfectiemiddelen te produceren niet meer te verkrijgen zijn. Dit kan leiden tot een te kort aan deze producten, wat een groot gevaar voor volksgezondheid kan opleveren."

"We moeten duurzame productie van belangrijke grondstoffen en producten op eigen bodem stimuleren", zo begon Hans Razenberg (directeur van de NVZ) het werkbezoek. "De coronapandemie heeft het belang van infectiepreventie sterk benadrukt. Daarnaast kennen we in deze tijd een dreiging door oprukkende antibioticaresistentie. Infectiepreventie door middel van goede hygiëne is cruciaal en daarvoor is het correct gebruik van geschikte reinigings- en desinfectiemiddelen van groot belang."

Dreigend tekort reinigings- en desinfectiemiddelen

Maar de beschikbaarheid van cruciale grondstoffen voor deze producten staat sterk onder druk door onder meer de pandemie en de oorlog in Oekraïne, vervolgt Razenberg. "Er is een realistische kans dat basisgrondstoffen die nodig zijn om reinigings- en desinfectiemiddelen te produceren niet meer te verkrijgen zijn. Dit kan leiden tot een te kort aan deze producten, wat een groot gevaar voor volksgezondheid kan opleveren."

Daarom vraagt de NVZ om onderwerpen als strategische autonomie van de EU en Nederland een veel hogere prioriteit te geven. "Om zelf de touwtjes in handen te hebben", aldus Razenberg. "Het is belangrijk om op een holistische manier te kijken naar stoffen en de hele levenscyclus mee te nemen. Hieronder valt onder andere de herkomst van de stof en de mate van afhankelijkheid van toeleveringsketens buiten de EU, de lengte van aanvoerlijnen, de functie van een stof in een eindproduct, de mate van terugwinning, et cetera. Alleen door te kijken naar het totale plaatje kan een goed beeld worden gevormd van het belang, de veiligheid en de duurzaamheid van stoffen."

MKB is onmisbare motor

"Nederland is rijk aan een breed scala aan veelzijdige fabrikanten, waaronder menig welwillend familiebedrijf, zoals Multifill, dat hard werkt aan het op een duurzame manier produceren van kwalitatief hoogwaardige producten", vervolgt de NVZ-directeur. "Maar het zijn juist deze MKB’ers voor wie het steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden." En dat terwijl, zoals Haverkort benadrukt, "het MKB de onmisbare motor van Nederland is".

Al hoewel Multifill momenteel gewoon nog kan leveren, ervaren ook zij meer en meer ongemakken en voorzien ze grotere problemen.

Samenwerken met industrie

Volgens NVZ zal de politiek moeten samenwerken met een welwillende industrie om veiligheid van mens en milieu te kunnen waarborgen. Haverkort nam zijn ondervindingen van het werkbezoek mee naar het Commissiedebat over externe veiligheid dat plaatsvond op woensdag 22 juni.

Lees ook

Middelen & materialen

Partners