Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

NVZ: "Illegale desinfectiemiddelen gevaar voor volksgezondheid"

Volgens NVZ zijn er nog veel illegale desinfectiemiddelen in omloop. De organisatie waarschuwt ervoor dat het gebruik van deze middelen kan leiden tot schijnveiligheid of zelfs gevaarlijke situaties. "Je zet hiermee de volksgezondheid op het spel."

"Door de coronapandemie is de aandacht voor hygiëne gestegen. Daarmee is er meer aandacht voor het gebruik van desinfectiemiddelen en voor infectiepreventie", aldus NVZ.

Veiligheid en werkzaamheid niet vastgesteld

De brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van reinigings- en desinfectieproducten vervolgt: "Er blijken nog veel illegale desinfectiemiddelen in omloop te zijn. Van illegale desinfectiemiddelen is, in tegenstelling tot toegelaten desinfectiemiddelen, niet onafhankelijk vastgesteld dat deze veilig en werkzaam zijn bij gebruik. Hierdoor ontstaan schijnveiligheid en gevaarlijke situaties. De NVZ waarschuwt daarom: organisaties die illegale desinfectiemiddelen (blijven) inzetten, zetten hiermee de volksgezondheid op het spel."

Lees ook:

Vraag naar desinfectiemiddelen gestegen

In 2020 is de vraag naar desinfectiemiddelen voor handen en oppervlakken heel hard gestegen. Desondanks zijn in Nederland door de gezamenlijke inzet van overheid en bedrijfsleven geen (dreigende) tekorten aan desinfectiemiddelen ontstaan in Nederland, dus ook niet in de gezondheidszorg. De hoeveelheid toegelaten desinfectiemiddelen in 2020 bleek ruim drie keer groter dan in 2019, blijkt uit cijfers van NVZ.

In Nederland moeten desinfectiemiddelen worden toegelaten vóórdat deze verkocht en gebruikt mogen worden. Hiernaast is een aantal specifieke desinfectiemiddelen bij naam tijdelijk vrijgesteld per 5 maart 2021. Leveranciers van desinfectiemiddelen hebben voldoende capaciteit om toegelaten dan wel vrijgestelde desinfectiemiddelen te leveren.

Geen excuus

"Organisaties hebben dus geen excuus meer om illegale desinfectiemiddelen in te kopen, te gebruiken of op voorraad te hebben", benadrukt NVZ.

Door NVWA en ILT wordt gecontroleerd op het gebruik van legale desinfectiemiddelen. Bij constatering van illegale desinfectiemiddelen kan dit leiden tot boetes of erger.

Tips om legale desinfectiemiddelen juist in te zetten

  • Controleer op toelatingsnummer (format 12345N of NL/EU/SA-1234567-0000);

  • Volg de aanwijzingen op het etiket strikt op. - Handdesinfectiemiddel bij de ingang van het pand? Hiervoor gelden een aantal aanvullende verplichtingen. Kijk hier voor een overzicht van deze verplichtingen.

Schoonmaakmiddelen: zo prik je door misleidende marketing heen (5 tips)

Middelen & materialen middelen Verdieping

Schoonmaakmiddelen: zo prik je door misleidende marketing heen (5 tips)

Jezelf onderscheiden van de concurrenten: een basisprincipe van ondernemerschap. Je krijgt meer klanten als je een goed verhaal hebt. Waarom is jouw product of dienst beter is dan die van anderen in de markt? Dat onderscheidend vermogen werkt het best als je inspeelt op wat er leeft onder potentiële klanten. Vandaag de dag scoor je bijvoorbeeld goed als je kan claimen dat je product duurzaam is. Maar welke partij heeft nou écht een goed verhaal, en bij wie is het alleen pure marketing? In dit artikel helpen we inkopers een handje: hoe kijk je kritisch naar reclame-uitingen rond professionele reinigings- en desinfectiemiddelen?
Producenten van schoonmaakmiddelen uiten zorgen over grondstoffentekort

Middelen & materialen Nieuws

Producenten van schoonmaakmiddelen uiten zorgen over grondstoffentekort

Tweede Kamerlid Erik Haverkort (VVD) bezocht afgelopen week schoonmaakmiddelen producent Multifill. Dit gebeurde op verzoek van de NVZ, branchevereniging van reinigings- en desinfectiemiddelen, vanwege de zorgen rondom grondstoffentekorten. "Er is een realistische kans dat basisgrondstoffen die nodig zijn om reinigings- en desinfectiemiddelen te produceren niet meer te verkrijgen zijn. Dit kan leiden tot een te kort aan deze producten, wat een groot gevaar voor volksgezondheid kan opleveren."
Ozonwater gebruiken voor reiniging en desinfectie: waar moet je op letten?

Middelen & materialen Verdieping

Ozonwater gebruiken voor reiniging en desinfectie: waar moet je op letten?

De afgelopen jaren wordt steeds vaker gebruik gemaakt van ozon voor reiniging en desinfectie. Veelal wordt ozon ter plekke gemaakt in water (ozonwater), ook wel ‘in situ-generatie van ozon’ genoemd, om dit vervolgens als reinigings- en/of desinfectiemiddel toe te passen. Maar waar moet je precies op letten bij het gebruik van ozonwater? Hoe zit het bijvoorbeeld met de wettelijke eisen? Chuchu Yu, Manager Scientific & Regulatory Affairs bij NVZ, branchevereniging voor producenten van reinigingsproducten, legt het uit.
Hoe kies je een schoonmaaksysteem?

Middelen & materialen Verdieping

Hoe kies je een schoonmaaksysteem?

Hoe kies je een schoonmaaksysteem? Met welke criteria moet je rekening houden? En wat is zo'n systeem nu eigenlijk, want is dat niet precies hetzelfde als een methode en een concept? Paul Harleman, applicatie manager bij Vileda Professional, legt het uit.
De grote voorjaarsschoonmaak: pas op voor "oma’s die raad weten"

Middelen & materialen Nieuws

De grote voorjaarsschoonmaak: pas op voor "oma’s die raad weten"

Het weer gaat de zonnige kant op. De krokusjes en narcissen schieten de grond uit: de lente is inmiddels goed onderweg. Met de lentekriebels komt vaak ook de behoefte naar een grote voorjaarsschoonmaak: ramen en deuren open en eens even goed het huis (of kantoor) van boven tot onder schoonmaken. Of laten schoonmaken, want in deze periode zien we ook steeds vaker particulieren die voor één dag een schoonma(a)k(st)er willen inhuren voor een grondige poetsbeurt.

Middelen & materialen

Partners