'Laat de microvezeldoek het werk doen'

'Laat de microvezeldoek het werk doen'

Werken met een microvezeldoek lijkt o zo gemakkelijk, maar dat is het in de praktijk niet. Vooral wat ergonomisch werken betreft gaat het vaak mis. Je moet dan ook als het ware de microvezeldoek het werk laten doen. SVS-docent Marij van Heeswijk geeft uitleg.

“Om microvezel het ei van Columbus te noemen, gaat me te ver. Maar het is zeker een van de belangrijkste innovaties van de afgelopen decennia. Immers, je hebt geen opbouw van schoonmaakmiddel op je oppervlak en je bent ook het probleem van overdosering kwijt. Te veel schuimend middel in het water deponeren, komt niet meer voor.”

“Microvezel maakt immers zonder chemie schoon. Het enige nadeel daarbij is het ontbreken van geur. Maar ook daar zijn oplossingen voor: geurmiddelen in het water die wel het geurtje maar niet het residu achterlaten.”

Winst voor het milieu
“De microvezelmethode is duurder – al gauw vijf euro ten opzichte van een dubbeltje voor een reguliere sopdoek – maar daar staat winst in het minder gebruiken van reinigingsmiddel en winst voor het milieu tegenover.”

“En zo’n microvezeldoek gaat al gauw drie jaar mee. In de wasmachine gaan door de wrijving de vezels vanzelf weer open staan, waardoor de doek het vuil los laat. De microvezelmethode mogen we dan ook met recht een toevoeging noemen, mits op de juiste manier gehanteerd.”

Te ver doordraaien
“Bij het uitwringen van de microvezeldoek moet je uitkijken dat je niet je polsen te ver doordraait. Maak de doek zo klein mogelijk in je handen en draai dan slechts een kwartslag. In 95 van de 100 gevallen gaat precies dat mis.”

“Daarmee neemt de kans op het carpale tunnelsyndroom toe. Dat is een aandoening in de pols waarbij de middelste zenuw is bekneld. Deze zenuw loopt vanuit de onderarm via een opening in de handwortelbeentjes naar de handpalm. Helemaal ideaal is een wringer of een centrifuge op de locatie waar wordt schoongemaakt, maar vaak hebben schoonmakers daar niet de beschikking over.”

‘Schoonmaken is als dansen’
“Verder is het belangrijk om tijdens het schoonmaken van een tafel met de ene hand jezelf te ondersteunen, terwijl je met de andere hand schoonmaakt. Die ene hand ligt plat op de tafel en polsen en schouders vormen een parallelle lijn.”

“Je gespreide benen staan een stukje naar achteren en je beweegt van achteren naar voren of van links naar rechts. Daardoor haal je de druk bij je rug weg. Laat de doek het werk doen, is mijn motto. Schoonmaken is een beetje zoals dansen, zeg ik dan ook wel eens…”

ServiceManagement Microvezel Marij van HeeswijkKlamvochtig
“Schoonmaak is kijken, denken en dan pas doen. In dat licht: zorg dat de microvezeldoek klamvochtig is. Dat luistert nauw. Niet te nat en zeker niet te droog. Te droog, vooral in de zomer een gevaar, dan valt het werken zwaar.”

“De schoonmaker gebruikt lichaamskracht, in plaats van de doek als het ware het werk te laten doen. Heel zwaar op een oppervlakte leunen, belast ellebogen en schouders onnodig. Met een klamvochtige doek kan hij licht over het oppervlak bewegen zonder methodefouten (strepen) te maken.”

“Dat is namelijk het probleem met een te natte doek en een te droge doek. Je bent in feite aan het verven met het vuil en het oppervlak is dus niet schoon. Bij een DKS- of een VSR-controle pikt de controleur dit er zo uit. Met een wringer of een centrifuge kun je perfecte klamvochtigheid bereiken. Maar je kunt ook de doek besprenkelen met een sprayflacon met water.”

Rendement
“Opfrommelen van de doeken is uit den boze. Je kunt immers veel meer rendement halen als je de vierkante doeken dubbelvouwt en nog een keer dubbel slaat. Dan zijn er maar liefst acht kanten om mee schoon te maken.”

“Een tip vanuit de praktijk: begin met het labeltje van polyester aan de binnenkant. Is de doek verzadigd, dan kun je dat zien aan het oppervlak. De doek laat vuil achter en werkt niet meer optimaal. Ook als deze stinkt is het tijd om de doek in de wasmachine te doen.”

Reinigingsmiddel
“Ook al werk je met microvezel, voor de sanitaire ruimten is er nog steeds een sanitairreiniger nodig. Vooral om kalk te verwijderen waarin vuil zich kan ophopen. Zaak is wel de sanitairreiniger bijvoorbeeld in de toiletpot aan te brengen en niet op de microvezeldoek of in je water. De sanitairreiniger is als zuurmiddel namelijk ontkalkend.”

“Een interieurreiniger is een ontvetter, bedoeld om menselijke huidvetten tegen te gaan. Daarom kun je best twee keer per jaar met een middel werken, mits goed gedoseerd. Vervolgens kun je het in de meeste gevallen met alleen microvezel en water af.”

Lees ook:
Hoe gebruik je microvezel op de juiste manier?
VSR-onderzoek: ‘de beste microvezelvlakmop bestaat niet’