Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Inwerkingstijd bij desinfectiemiddelen luistert nauw

Voor de werking van desinfectiemiddelen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en voedingsmiddelenindustrie is de inwerkingstijd cruciaal, stelt het CTGB (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Volgens voorschrift moet je met zo’n middel dertig seconden tot soms wel twee minuten je handen wassen om bacteriën te doden. En voor oppervlaktedesinfectie kan die tijd wel oplopen tot een uur. Volg Service Management op LinkedIn:

Zo heeft het CTGB onlangs handwasmiddelen toegelaten voor gebruik in de voedingsmiddelensector, institutionele sector, industriële sector, publieke sector en gezondheidszorg. Daaronder een foam en lotion, die zijn bedoeld voor toepassing met behulp van een dispenser.

Voorbeeld: dertig seconden handen inwrijven

Gebruikers moeten hun handen nat maken onder de kraan, twee milliliter van het product opbrengen (dat is één keer drukken op de dispenser) en vervolgens 30 seconden hun handen inwrijven. Al die tijd moeten de handen vochtig blijven. Daarna de handen afspoelen onder de kraan en afdrogen met een papieren wegwerphanddoekje. De werkzaamheid is op gebruik volgens dit gebruiksvoorschrift beoordeeld.

Resistentiemanagement: werkzame stoffen afwisselen

De middelen bevatten de werkzame stoffen chloorhexidine digluconaat (CHGD) en didecyldimethylammoniumchloride (DDAC). Vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en kruisresistentie met antibiotica verdient het aanbeveling bij gebruik van de middelen resistentiemanagement toe te passen, bijvoorbeeld door het gebruik af te wisselen met desinfectiemiddelen op basis van andere werkzame stoffen.


LEES OOK: NVZ: “Alledaagse hygiëne moet beter in de strijd tegen oprukkende antibioticaresistentie”


Harde oppervlakken desinfecteren

Voor het desinfecteren van harde oppervlakken in de gezondheidszorg liet het College het middel Fuse for Surfaces toe. In een verpakking van twee vloeistoffen (Fuse for Surfaces ACTIVATOR en Fuse for Surfaces BASE) die in situ chloordioxide genereren uit natriumchloriet, door verzuring met citroenzuur. Het middel moet op een al gereinigde ondergrond worden opgebracht en heeft een inwerkingstijd van 60 minuten.


LEES OOK: Desinfectie: een specialisme binnen de schoonmaak


Middelen & materialen

Partners