Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Greenspeed ondersteunt ontwikkeling van IoT microplastics filter

Tijdens het wassen van synthetische vezels, zoals een fleecetrui, komen microplastics vrij. Om te voorkomen dat deze deeltjes in het milieu terechtkomen, bedacht Nederlands ontwerpbureau MarcelvangalenDesign een microplastics filter voor in de wasmachine. Greenspeed ondersteunt het initiatief. "Deze samenwerking is ongetwijfeld een goede match", aldus de fabrikant en leverancier van schoonmaakoplosisngen. "Waarbij we ons richten op het beschermen van het milieu en de gezondheid van de mens."

"Meer dan de helft van alle geproduceerde kleding bevat plastic. Synthetische textielvezels zoals polyester, nylon of polyamide zijn de allergrootste boosdoeners", zegt Greenspeed. "Was je dus je kleding, dan worden er telkens 10 tot 20 miljoen microplastics geloosd in het oppervlaktewater. Deze kleine stukjes plastic vormen een dreigend probleem, want onderzoek wees al uit dat plastic opduikt in ons dagelijks voedsel en zo het menselijk lichaam binnensluipen."

Lees ook:

Filter met sensor

Een microplastic filter kan tot wel 90 procentvan de microvezels filteren. Daarnaast wil het designbureau een slimme applicatie ontwikkelen, die via de aanwezigheid van een sensor onder meer aangeeft wanneer de filter vol is. De filter ‘communiceert’ zo met de gebruikers en waterschappen. "Het finale doel is dat de consument een vermindering op de waterschapsbelasting kan krijgen wanneer die permanent gebruik van de filter aantoont", aldus de twee partijen.

Impact op milieu

Ook Greenspeed brengt, als aanbieder van microvezeldoeken en –moppen, synthetisch textiel op de markt. Lies Marijnissen (Product & Sustainability Manager): “Als Greenspeed zijn we bewust bezig met de impact van onze producten en hoe we blijvend kunnen verbeteren. Minimale emissie en degelijke filtersystemen zijn daarom op korte termijn noodzakelijk. Wij staan daarom voor 100% achter de ontwikkeling van de microplastics filter omdat die een globaal probleem mee aanpakt. Zelf zoeken we ook verder naar innovaties zodat onze producten zelfs een positieve impact op lange termijn hebben.”

Ze voegt daaraan toe: "Greenspeed nam in 2018 deel aan een studie van Weber en Leucht over de impact van de microvezelproducten op de microplastic emissie. We kregen hiervoor een A+ Score wat betekent dat de doeken nauwelijks microplastic emissie veroorzaken."

Middelen & materialen

Partners