Feit of fictie: kan een vloer desinfecterend werken?

Feit of fictie: kan een vloer desinfecterend werken?

Bij de redactie van Service Management komen veel claims binnen over producten en middelen die beweren desinfecterend te werken. We besloten de koe bij de hoorns te vatten en één van die producten, de zelfdesinfecterende wand- en vloerbedekking, voor te leggen aan de technische commissie van de Vereniging Schoonmaak Research. Volg Service Management op LinkedIn:

Vloeronderhoud
Vloeronderhoud

Lees er alles over

Eerst de claim: Royal Campen Impex uit Kampen is al vijftien jaar fabrikant van vloerproducten. Rene Bronwasser vroeg ons te kijken naar “baanbrekende zelfdesinfecterende wand- en vloerbedekking” van het merk Graboplast. De vloer zelf gaat onder de naam Silver Knight door het leven. “Deze doodt zonder chemicaliën of behandeling binnen zes uur alle op het oppervlak aanwezige virussen, zoals het coronavirus, en bacteriën, zoals MRSA en VRE. Verder verbetert het de luchtkwaliteit in de ruimte en transformeert het geur.”

Binnen 8 uur meer dan 99 procent van virussen en bacteriën dood

In toegestuurde documenten is de claim net iets anders, maar nog steeds indrukwekkend. “Zonder gebruik van chemicaliën of schoonmaakmiddelen worden binnen 8 uur meer dan 99 procent van alle virussen en bacteriën gedood. Het desinfecterende effect wordt bereikt door een unieke actieve dubbele verdedigingslinie in de toplaag, die bestaat uit nanozilver en NanoTiO2-deeltjes.”


Lees ook: Producenten van desinfectiemiddelen ten tijden van corona: de helden versus de boeven


Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een belangrijke aanvulling voor projecten in de zorg

Bronwasser laat weten dat de vloeren al jaren worden toegepast in penitentiaire inrichtingen in Nederland en in zorginstellingen. “In de ‘strijd tegen corona’ en om te zorgen voor het ‘nieuwe normaal’ is onze vloer- en wandbekleding naar onze mening een belangrijke aanvulling voor projecten in de zorg, onderwijs en kantoren.”

Bronwasser stuurt documenten waaruit de claim moet blijken. Over hoe de zilveren ionen werken (dat zijn ontbonden elektrisch geladen moleculen) en testen met petrischaaltjes. De tests zijn uitgevoerd door microbioloog dr. Knausz Márta. Bronwasser stuurt ook een rapport van University of Szeged uit Hongarije mee. Daar hebben chemist Eleonora Fodor en professor Elisabeth Nagy er naar gekeken.

Zilver kan een werking hebben op bacteriën

Nu is bekend dat zilver een werking kan hebben op bacteriën. Scientias.nl, een populair-wetenschappelijke nieuwssite, stelt: “Zilver kan bacteriën ontwrichten en wel op een dusdanige manier dat de moderne resistentie niet langer een probleem is. Het onderzoeksteam ontdekte dat zilver, in de vorm van opgeloste ionen, bacteriën op twee manieren aanpakt. Eén manier is dat het de membraan – de celwand – meer doorlaatbaar maakt. De tweede manier is dat zilver inwerkt op de stofwisseling van de cel wat leidt tot overproductie van reactieve en vaak toxische zuurstofverbindingen.”

Bovenstaande quote komt uit een verhaal over dat zilver antibiotica volgens wetenschappers duizendmaal effectiever kan maken. Het gaat dus niet over vloeren.


Lees ook: Schoonmaak nu en na corona: “Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie”


Cijfers doen geen desinfectie vermoeden

Goed dus om de technische commissie van de Vereniging Schoonmaak Research hier naar te laten kijken. Freek Veneman, die te kennen geeft veel desinfectieclaims binnen te krijgen, reageert namens de technische commissie en neemt een aanloop naar hun bevindingen.

Deze claim heeft betrekking op vloeren waarbij alleen microbiële belasting aanwezig is en geen afdekkend vuil

“Om te beginnen: er bestaat momenteel geen ISO-normering die wordt erkend door hygiëne- en desinfectiespecialisten. Ten tweede: deze claim heeft betrekking op vloeren waarbij alleen microbiële belasting aanwezig is en geen afdekkend vuil dat de werking negatief beïnvloedt dan wel volledig verhindert. Zo’n vloer zou urenlang in een ongebruikte staat moeten blijven liggen, terwijl deze in de praktijk onder meer onder invloed is van UV-straling. Los daarvan tonen de cijfers dan nog steeds niet meer dan een bacteriostatisch (de groei van bacteriën remmend, red.) effect. Ze doen in ieder geval geen desinfectie vermoeden.”

Hoofdregel voor desinfectieclaims

Daarmee komt Veneman terug op de hoofdregel voor desinfectieclaims. “Voor een desinfectieclaim dient een product in Nederland een toelating bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden te hebben. Dit is niet beperkt tot biociden, want in het geval van koper- of zilverionisatie geldt dit ook. Een Ctgb-toelating ontbreekt volgens mij voor dit product.”

Minder vaak en minder grondig schoonmaken

Bronwasser reageert op de boodschap van de VSR. “Een eliminatie van 99,9 procent zou ik niet bacteriostatisch noemen. Feit is dat dit op dit moment het enige vloerproduct voor de projectmatige markt ter wereld is dat actief bijdraagt aan het bestrijden van bacteriën en virussen. In de praktijk komt het er op neer dat onze vloeren en wandbekleding met minder vaak en minder grondig schoonmaken en met minder of geen chemicaliën en zonder ooit een behandeling te hoeven ondergaan, zorgen voor een beter binnenklimaat.”

Tot slot concludeert hij: “We zijn in Nederland kritisch als het om noviteiten gaat. Dat is een goede eigenschap, maar zorgt er ook voor dat we blijven hangen in een status quo die ervoor zorgt dat innovaties pas laat landen in de projectenmarkt. Dat is jammer en zorgt voor minder vooruitgang dan we zouden moeten willen.”