Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Effect van microplastics op gezondheid onduidelijk

Microplastics in het milieu, in het water, in ons lichaam: we hebben het er vaak over. Maar wat nu echt het effect van microplastics op onze gezondheid is, dat blijft vooralsnog onduidelijk. Het RIVM constateert dat kennis over microplastics in de bodem “versnipperd, onvolledig en vaak tegenstrijdig” is.

Dat maakt het voor onderzoekers welhaast onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke invloed microplastics in de bodem hebben op de gezondheid van mens en natuur. Het RIVM pleit dan ook voor meer onderzoek en betrouwbare technieken om microplastics in de bodem te kunnen analyseren.

Microplastics in schoonmaakbranche

Microplastics zijn stukjes kunststof van vijf millimeter of kleiner. Ze komen vrij bij slijtage van kunststofproducten. Bijvoorbeeld wanneer zwerfafval uiteenvalt of bij het gebruiken en wassen van synthetische stoffen. Daarnaast worden microplastics toegevoegd aan producten, waaronder ook aan schoonmaakmiddelen. In middelen met een schurende werking bijvoorbeeld. De deeltjes worden niet natuurlijk afgebroken en blijven daardoor rondzwerven in het milieu. In de schoonmaakbranche wordt daarom ook wel gekeken hoe het gebruik van plastic kan worden teruggedrongen. Zowel door het veranderen of beter recyclen of verwerken van verpakkingen, als door het gebruik van andere materialen in reinigingsmiddelen zelf.

Greenspeed ondersteunt ontwikkeling van IoT microplastics filter

Middelen & materialen Nieuws

Greenspeed ondersteunt ontwikkeling van IoT microplastics filter

Tijdens het wassen van synthetische vezels, zoals een fleecetrui, komen microplastics vrij. Om te voorkomen dat deze deeltjes in het milieu terechtkomen, bedacht Nederlands ontwerpbureau MarcelvangalenDesign een microplastics filter voor in de wasmachine. Greenspeed ondersteunt het initiatief. "Deze samenwerking is ongetwijfeld een goede match", aldus de fabrikant en leverancier van schoonmaakoplosisngen. "Waarbij we ons richten op het beschermen van het milieu en de gezondheid van de mens."
Hoe gebruik je microvezel op de juiste manier?

Middelen & materialen Verdieping

Hoe gebruik je microvezel op de juiste manier?

Microvezel staat als de belangrijkste vinding ooit in onze schoonmaakbranche te boek. Dat is leuk en aardig, maar als de methode niet juist wordt gehanteerd, levert het nog (te) weinig op. Drie leveranciers in alfabetische volgorde over de nieuwe ontwikkelingen in microvezel, het juiste gebruik en correct wassen.
Smart cleaning: absorberen in plaats van versmeren

Overig Verdieping

Smart cleaning: absorberen in plaats van versmeren

Smart cleaning, oftewel slim schoonmaken, is volgens Pim Hilgerdenaar, directeur van schoonmaakgroothandel, importeur en ontwikkelaar Crohill, het ei van Columbus. In die bewering heeft hij Jefta van der Meijden, directeur van Reinstaat Schoonmaak & Bedrijfsdiensten, aan zijn zijde. “Dit werkt.”

Middelen & materialen

Partners