Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Duitsland ziet prijsverhoging schoonmaakproducten

De Duitse werkgeversvereniging de Bundesinnungsverband (BIV) – de tegenhanger van Schoonmakend Nederland – waarschuwt de leden dat er los van de kosten van de stijging van het minimumloon, een aanmerkelijke prijsverhoging op til is van schoonmaakproducten en -machines. Dat heeft alles te maken met de gebeurtenissen in Oekraïne en de verstoring van de mondiale productie van grondstoffen.

Tekst: Dick van Zomeren

De BIV zegt dat navraag in eigen kring heeft geleerd dat de prijsstijging van verbruiksmaterialen als bijvoorbeeld hygiënepapier in Duitsland nu al bijna 30 procent beloopt. Chemische producten als reinigingsmiddelen zijn met circa 20 procent in prijs gestegen. Zelfs reinigingsmachines, een belangrijk exportproduct in deze sector, zijn al 10 procent duurder dan een jaar geleden. Dat alles los van de hoge prijs voor energie, die zich bij schoonmaakbedrijven vooral vertaalt in transportkosten. Die zijn met ongeveer 70 procent gestegen. Omdat de Nederlandse schoonmaakmarkt wat betreft reinigingsmachines en -middelen zwaar op Duitsland leunt, is er geen enkele reden om aan te nemen dat deze cijfers niet ook voor ons land gaan gelden en verhogingen aan de opdrachtgevers dan wel gebouwbeheerders zullen worden doorberekend. Nog afgezien van te verwachten loonsverhogingen.

Lees ook:

Omvang

Wat de omvang betreft is de Nederlandse bedrijfstak met een jaarlijkse omzet van circa 3,5 miljard en 140.000 medewerkers echter onvergelijkbaar met Duitsland. Daar wordt met 20 miljard euro per jaar iets minder dan een zesvoudige Nederlandse omzet behaald. Die 20 miljard is het totaal van ongeveer 30.000 Duitse schoonmaakbedrijven, met bij elkaar 700.000 werknemers, waarvan overigens slechts 40 procent een Duits paspoort heeft. Van die 30.000 schoonmaakondernemingen bij de buren noteert 80 procent een omzet van minder dan 500.000 euro per jaar.

Europa

Volgens de EFCI, de European Cleaning and Facility Services Industry, vertegenwoordigt Duitsland de grootste schoonmaaksector in Europa. De EFCI is gevestigd in Brussel en bestaat uit een verbond van veertien nationale werkgeversverenigingen (waaronder niet Schoonmakend Nederland). De EFCI verzamelt periodiek cijfers over de gehele Europese schoonmaakmarkt. Volgens hen zijn er in Europa 297.000 schoonmaakbedrijven, die dankzij de inzet van 4,2 miljoen medewerkers een jaaromzet van 130 miljard euro realiseren.

Asito breekt een lans voor duurzame bag in box-programma

Duurzaam Nieuws

Asito breekt een lans voor duurzame bag in box-programma

Schoonmaken met een duurzaam middel is een stap in de goede richting. Als de reiniger dan ook nog in een milieuvriendelijke én herbruikbare verpakking zit, is dat helemaal mooi. Asito doet mee met het bag in box-retourprogramma en is daar zeer over te spreken.
Piet Adema (Schoonmakend Nederland) over miljoenennota: “Goed voor onze schoonmakers, zorgwekkend voor onze ondernemers”

Branche Nieuws

Piet Adema (Schoonmakend Nederland) over miljoenennota: “Goed voor onze schoonmakers, zorgwekkend voor onze ondernemers”

Voorzitter van branchevereniging Schoonmakend Nederland Piet Adema reageert op de website van de vereniging op de miljoenennota die het kabinet afgelopen dinsdag presenteerde tijdens Prinsjesdag. “Goed dat het kabinet met een fors pakket aan maatregelen actie onderneemt om de koopkracht van burgers te verbeteren.”
Prinsjesdag 2022: dit moeten schoonmaakondernemers weten

Ondernemen Nieuws

Prinsjesdag 2022: dit moeten schoonmaakondernemers weten

Op Prinsjesdag, dinsdag 20 september, werden traditiegetrouw de plannen en begrotingen voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Wat betekent dit voor jou als schoonmaakondernemer? Service Management zet het op een rijtje.
Vakbonden maken zich komend cao-seizoen sterk voor forse loonsverhogingen

Branche Nieuws

Vakbonden maken zich komend cao-seizoen sterk voor forse loonsverhogingen

Een forse loonsverhoging is broodnodig om de koopkracht van werknemers te kunnen behouden, stellen de vakbonden FNV en CNV. FNV zet daarom komend cao-seizoen in op loonsverhogingen van rond de 12 procent. CNV gaat voor 5 tot 10 procent.
Prinsjesdag 2022: wat kunnen we verwachten?

Ondernemen Nieuws

Prinsjesdag 2022: wat kunnen we verwachten?

Vandaag is het weer de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. De dag waarop de regering het regeringsbeleid en de daarbij behorende begroting voor het komende jaar uit de doeken doet. Zoals elk jaar is de miljoenennota ook al uitgelekt. Wat kunnen we vandaag verwachten?

Middelen & materialen

Partners