Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Dit is waarom wij rekenen in liters

Een kilo is een kilo. Of het nou gaat om veren of om lood. Maar die vergelijking gaat niet op als je kilo’s en liters met elkaar vergelijkt. Een misverstand dat moeilijk uit de wereld te krijgen is. Accountmanager Bram Maessen van Spectro legt uit waarom een liter niet altijd een kilo is en andersom.

“Klanten vergelijken onze producten vaak met hun bestaande assortiment. En dan krijg ik de vraag waarom we duurder zijn. Ik leg dan uit dat wij onze prijzen berekenen in liters, en niet in kilo’s zoals veel andere producenten dat doen. Dat geeft een vertekend beeld. Sterker nog: het is niet helemaal eerlijk. Want die ‘kiloproducten’ lijken niet alleen onterecht goedkoper; in werkelijkheid zit er zelfs minder in een verpakking. Een onethische truc om je producten beter in de markt te zetten.”

Rekensommetje

“Professionele reinigingsmiddelen zijn vaak veel zwaarder dan water. Het soortelijk gewicht, oftewel de relatieve dichtheid van een vloeistof, is namelijk regelmatig hoger. Bij water is dat ongeveer 1,0. Een kilo staat in dat geval gelijk aan een liter. Maar bij alkalische middelen waar veel loog in zit, zoals een schuimreiniger of zeepachtige producten, is die dichtheid 1,2 of soms zelfs meer. Als je dan een kilo afvult, is de literverpakking slechts voor iets meer dan driekwart gevuld.”

Niet duurzaam

Bij kleine volumes valt het verschil tussen liters en kilo’s volgens Bram nauwelijks op. Maar bij IBC-containers van 1000 liter maakt het een groot verschil. Die worden bij zo’n schuimreiniger maar voor zo’n tachtig procent afgevuld. Superzonde en totaal niet duurzaam, zowel in transport als in opslag.

Ook bij een lager soortelijk gewicht is een berekening in kilo’s trouwens onhandig. “Stel: je bestelt duizend kilo desinfecterende handgel. Dan krijg je niet één, maar twee IBC-vaten geleverd. Waarvan die tweede bijna leeg is… Bij Spectro brengen wij eerst het soortelijk gewicht van het product in beeld, en maken onze offertes altijd op basis van liters. Wel zo eerlijk en transparant!”

Ook interessant

Middelen & materialen

Partners