Nomineer jouw schoonmaker / team / leidinggevende / glazenwasser van het jaar!

Nomineer hier

Discussie over schoonmaken met water en microvezel barst los

Deze week publiceerde Service Management de blog 'Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje', geschreven door Pim Hilgerdenaar. Kort daarna barstte de discussie over reinigingsmethoden en -middelen los, op sociale media en in onze mailbox.

Microvezel schoonmaakdoekjes

"Water lost geen vet op", schreef Hilgerdenaar in zijn blog. "Kijk maar eens op een regenachtige dag naar de grond van een pompstation. De stenen glimmen en waterdruppels trekken naar elkaar toe, maar het vet blijft liggen."

En even later: "En in combinatie met een microvezeldoek is het al helemaal geen groene oplossing. Sterker nog: het is vervuilend. Microvezels laten microplastics achter in het water. Via het oppervlakte water komen die in ons eten en uiteindelijk in ons lijf terecht."

Lees hier de hele blog:

"Microvezelsystemen maken uitstekend schoon"

Uitspraken die op behoorlijk felle reacties konden rekenen. Uit een mail die de redactie van Service Management ontving: "Wat een onevenwichtig sprookje. Er zit geen enkele logica in. Dagelijkse schoonmaak vergelijken met de vervuiling op een pompstation. Belachelijk!"

En in diezelfde mail: "Als je al een bewering doet over microplastics, zet dat dan eerlijk tegenover de problemen die chemie al zeer lange tijd veroorzaken in het milieu."

"Er zijn veel onderzoeken van VSR in samenwerking met TNO gemaakt die het tegendeel bewijzen. Microvezelsystemen, indien goed toegepast (wat trouwens geldt voor alle systemen), maken uitstekend schoon."

Microvezeldoek | Schoonmaken met microvezel en water

Grote verschillen in productsamenstelling en functionaliteit

Ondertussen werd de blog (die ook op andere schoonmaakvakmedia verscheen) gedeeld op LinkedIn, onder begeleiding van commentaar: "Hoe sommige mensen kennis geven van hun onwetendheid en dit verbergen achter halve waarheden, alleen om traditionele, schadelijke en milieuvervuilende chemicaliën te kunnen blijven afzetten. Het gericht toepassen van chemie als dat onvermijdbaar is en waar andere oplossingen niet helpen, is schadebeperkend en niet verkeerd. Maar hoeveel procent van de oppervlakten vraagt deze aanpak?"

De reactie vervolgt: "Verdiep je eerst in microvezel. Er zijn grote verschillen in productsamenstelling en functionaliteit, net zoals dat bij chemie het geval is. Met oppervlakten regelmatig schoonmaken en schoonhouden, krijg je geen benzinestation taferelen."

Doekjes gemaakt van nylon en polyester

Naar aanleiding van de reacties, licht Hilgerdenaar zijn commentaar op microvezel toe: "Microvezeldoekjes bevatten onder meer nylon en polyester. Dat zijn plastics. Elke keer als je een doekje wast, verliest het vezels. Weeg bijvoorbeeld maar eens een microvezeldoekje bij aanvang en nog een keer nadat je het honderd keer hebt wassen. Daar zal zeker een paar gram verschil in zitten", zegt Hilgerdernaar.

"Dat komt doordat het microvezeldoekje microplastics heeft afgegeven en deze komen vervolgens in het (afval)water terecht. Met alle gevolgen van dien. Lees maar eens dit artikel van de Universiteit Utrecht over de ernst van microplastics."

Afsluitend: "Schoonmaken met microvezel en water wordt gezien als een duurzame en groene methode. Mijn inziens is het dat niet, omdat het vanwege het nylon en polyester bijdraagt aan het microplastic-probleem waar de hele wereld mee kampt."

Tork lanceert nieuwe microvezel reinigingsdoeken

Innovatie Nieuws

Tork lanceert nieuwe microvezel reinigingsdoeken

Tork, een merk van Essity, introduceert twee nieuwe oplossingen voor oppervlaktereiniging ter aanvulling op het al bestaande assortiment: de Tork Microvezel Reinigingsdoek voor eenmalig gebruik en Tork Microvezel Herbruikbare Reinigingsdoek. Microvezel heeft namelijk bewezen het ultieme materiaal te zijn voor reinigingsdoeken en dragen bij aan een veiligere en schonere omgeving.Volg Service Management op LinkedIn:
Onderzoek: Eisen aan hygiëne blijven ook na coronacrisis hoog

Middelen & materialen Verdieping

Onderzoek: Eisen aan hygiëne blijven ook na coronacrisis hoog

Naarmate bedrijven wereldwijd hun deuren heropenen of hun werkzaamheden opschalen, blijven mondmaskers voorlopig een deel uitmaken van het dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van Essity, het bedrijf achter het merk Tork. Dat merk komt nu ook met mondmaskers.  Lees ook: Wanneer is welk mondmasker geschikt?Volg Service Management op LinkedIn:
Greenspeed lanceert microvezeldoek Re-belle

Duurzaam Nieuws

Greenspeed lanceert microvezeldoek Re-belle

Greenspeed zet verder in op een circulaire schoonmaak en brengt een volledig circulaire microvezeldoek op de markt. Re-belle bestaat uit honderd procent gerecycled materiaal en is honderd procent recyclebaar. De microvezeldoek gaat de strijd aan met afval in de schoonmaakindustrie en de vervuilende textielindustrie, een problematiek die hoog op de politieke agenda staat.Volg Service Management op LinkedIn:
Wecoline doeken erkend met Medisch CE keurmerk

Middelen & materialen Verdieping

Wecoline doeken erkend met Medisch CE keurmerk

Wecoline heeft het Medisch CE behaald op haar Clean ’n Easy interieur- & hygiënische doeken. Dit betekent dat alle niet-invasieve medische hulpmiddelen in de zorg nu ook met deze Wecoline-doeken gereinigd mogen worden.

Middelen & materialen

Launching Partners