Nomineer jouw schoonmaker / team / leidinggevende / glazenwasser van het jaar!

Nomineer hier

Discussie over schoonmaken met water en microvezel barst los

Deze week publiceerde Service Management de blog 'Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje', geschreven door Pim Hilgerdenaar. Kort daarna barstte de discussie over reinigingsmethoden en -middelen los, op sociale media en in onze mailbox.

Microvezel schoonmaakdoekjes

"Water lost geen vet op", schreef Hilgerdenaar in zijn blog. "Kijk maar eens op een regenachtige dag naar de grond van een pompstation. De stenen glimmen en waterdruppels trekken naar elkaar toe, maar het vet blijft liggen."

En even later: "En in combinatie met een microvezeldoek is het al helemaal geen groene oplossing. Sterker nog: het is vervuilend. Microvezels laten microplastics achter in het water. Via het oppervlakte water komen die in ons eten en uiteindelijk in ons lijf terecht."

Lees hier de hele blog:

"Microvezelsystemen maken uitstekend schoon"

Uitspraken die op behoorlijk felle reacties konden rekenen. Uit een mail die de redactie van Service Management ontving: "Wat een onevenwichtig sprookje. Er zit geen enkele logica in. Dagelijkse schoonmaak vergelijken met de vervuiling op een pompstation. Belachelijk!"

En in diezelfde mail: "Als je al een bewering doet over microplastics, zet dat dan eerlijk tegenover de problemen die chemie al zeer lange tijd veroorzaken in het milieu."

"Er zijn veel onderzoeken van VSR in samenwerking met TNO gemaakt die het tegendeel bewijzen. Microvezelsystemen, indien goed toegepast (wat trouwens geldt voor alle systemen), maken uitstekend schoon."

Microvezeldoek | Schoonmaken met microvezel en water

Grote verschillen in productsamenstelling en functionaliteit

Ondertussen werd de blog (die ook op andere schoonmaakvakmedia verscheen) gedeeld op LinkedIn, onder begeleiding van commentaar: "Hoe sommige mensen kennis geven van hun onwetendheid en dit verbergen achter halve waarheden, alleen om traditionele, schadelijke en milieuvervuilende chemicaliën te kunnen blijven afzetten. Het gericht toepassen van chemie als dat onvermijdbaar is en waar andere oplossingen niet helpen, is schadebeperkend en niet verkeerd. Maar hoeveel procent van de oppervlakten vraagt deze aanpak?"

De reactie vervolgt: "Verdiep je eerst in microvezel. Er zijn grote verschillen in productsamenstelling en functionaliteit, net zoals dat bij chemie het geval is. Met oppervlakten regelmatig schoonmaken en schoonhouden, krijg je geen benzinestation taferelen."

Doekjes gemaakt van nylon en polyester

Naar aanleiding van de reacties, licht Hilgerdenaar zijn commentaar op microvezel toe: "Microvezeldoekjes bevatten onder meer nylon en polyester. Dat zijn plastics. Elke keer als je een doekje wast, verliest het vezels. Weeg bijvoorbeeld maar eens een microvezeldoekje bij aanvang en nog een keer nadat je het honderd keer hebt wassen. Daar zal zeker een paar gram verschil in zitten", zegt Hilgerdernaar.

"Dat komt doordat het microvezeldoekje microplastics heeft afgegeven en deze komen vervolgens in het (afval)water terecht. Met alle gevolgen van dien. Lees maar eens dit artikel van de Universiteit Utrecht over de ernst van microplastics."

Afsluitend: "Schoonmaken met microvezel en water wordt gezien als een duurzame en groene methode. Mijn inziens is het dat niet, omdat het vanwege het nylon en polyester bijdraagt aan het microplastic-probleem waar de hele wereld mee kampt."

NVZ: "Illegale desinfectiemiddelen gevaar voor volksgezondheid"

Middelen & materialen Nieuws

NVZ: "Illegale desinfectiemiddelen gevaar voor volksgezondheid"

Volgens NVZ zijn er nog veel illegale desinfectiemiddelen in omloop. De organisatie waarschuwt ervoor dat het gebruik van deze middelen kan leiden tot schijnveiligheid of zelfs gevaarlijke situaties. "Je zet hiermee de volksgezondheid op het spel."
Peter van der Jagt (Duofort) over vloeronderhoud: “Schoonmakers kunnen de vloer maken of breken”

Specialisme Vloeronderhoud Verdieping

Peter van der Jagt (Duofort) over vloeronderhoud: “Schoonmakers kunnen de vloer maken of breken”

De zomerperiode is aangebroken. Van oudsher hét moment waarop vloeren massaal worden gestript en gepolymeerd. Maar niet als het aan Peter van der Jagt, eigenaar van Duofort, ligt. Met zijn bedrijf voorziet hij vanaf 2022 namelijk geen enkele vloer meer van polymeer. “Het hoort niet meer bij deze tijd.”
Desinfecteren met licht: “De kennis over het gebruik van UV-C ontbreekt nog”

Hygiëne Desinfectie Verdieping

Desinfecteren met licht: “De kennis over het gebruik van UV-C ontbreekt nog”

UV-C-licht, je leest en hoort er steeds meer over. Ook wij als Service Management berichten hier met enige regelmaat over. Maar wat is het eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En gaat het de traditionele desinfectiemethoden vervangen? We vroegen het aan Mike van der Kamp, mede-eigenaar van UVSence, en Marcel van Duinen, oprichter van ClearSafeProducts. 
Hoe moet je een Veiligheidsinformatieblad lezen?

Middelen & materialen middelen Nieuws

Hoe moet je een Veiligheidsinformatieblad lezen?

Het Veiligheidsinformatieblad (Vib) is het document dat meegeleverd wordt met gevaarlijke producten. Daarop staat belangrijke informatie over hoe je veilig met het product moet omgaan. Maar waarom precies krijg je een Vib? Hoe lees je dit document het beste? En wat dien je er vervolgens mee te doen om veilig en duurzaam om te gaan met gevaarlijke producten?
Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje

Duurzaam middelen Blog

Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje (Pim Hilgerdenaar)

Het moet allemaal groener. Ook in onze branche. Dus zie je meer en meer groene initiatieven opkomen. Zo hoor je nu steeds vaker bedrijven claimen dat ze ook goed kunnen schoonmaken met alleen water. Dus zonder chemie. Voorwaarde is dat het water geïoniseerd is en de schoonmaak moet gecombineerd worden met microvezeldoeken. Dat is beter voor het milieu, zeggen ze en dat is punten scoren bij de aanbesteding!

Middelen & materialen

Launching Partners