Discussie over schoonmaken met water en microvezel barst los

Discussie over schoonmaken met water en microvezel barst los

**Deze week publiceerde *Service Management* de blog 'Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje', geschreven door Pim Hilgerdenaar. Kort daarna barstte de discussie over reinigingsmethoden en -middelen los, op sociale media en in onze mailbox.**

"Water lost geen vet op", schreef Hilgerdenaar in zijn blog. "Kijk maar eens op een regenachtige dag naar de grond van een pompstation. De stenen glimmen en waterdruppels trekken naar elkaar toe, maar het vet blijft liggen."

En even later: "En in combinatie met een microvezeldoek is het al helemaal geen groene oplossing. Sterker nog: het is vervuilend. Microvezels laten microplastics achter in het water. Via het oppervlakte water komen die in ons eten en uiteindelijk in ons lijf terecht."

"Microvezelsystemen maken uitstekend schoon"

Uitspraken die op behoorlijk felle reacties konden rekenen. Uit een mail die de redactie van Service Management ontving: "Wat een onevenwichtig sprookje. Er zit geen enkele logica in. Dagelijkse schoonmaak vergelijken met de vervuiling op een pompstation. Belachelijk!"

En in diezelfde mail: "Als je al een bewering doet over microplastics, zet dat dan eerlijk tegenover de problemen die chemie al zeer lange tijd veroorzaken in het milieu."

"Er zijn veel onderzoeken van VSR in samenwerking met TNO gemaakt die het tegendeel bewijzen. Microvezelsystemen, indien goed toegepast (wat trouwens geldt voor alle systemen), maken uitstekend schoon."

Microvezeldoek | Schoonmaken met microvezel en water

Grote verschillen in productsamenstelling en functionaliteit

Ondertussen werd de blog (die ook op andere schoonmaakvakmedia verscheen) gedeeld op LinkedIn, onder begeleiding van commentaar: "Hoe sommige mensen kennis geven van hun onwetendheid en dit verbergen achter halve waarheden, alleen om traditionele, schadelijke en milieuvervuilende chemicaliën te kunnen blijven afzetten. Het gericht toepassen van chemie als dat onvermijdbaar is en waar andere oplossingen niet helpen, is schadebeperkend en niet verkeerd. Maar hoeveel procent van de oppervlakten vraagt deze aanpak?"

De reactie vervolgt: "Verdiep je eerst in microvezel. Er zijn grote verschillen in productsamenstelling en functionaliteit, net zoals dat bij chemie het geval is. Met oppervlakten regelmatig schoonmaken en schoonhouden, krijg je geen benzinestation taferelen."

Doekjes gemaakt van nylon en polyester

Naar aanleiding van de reacties, licht Hilgerdenaar zijn commentaar op microvezel toe: "Microvezeldoekjes bevatten onder meer nylon en polyester. Dat zijn plastics. Elke keer als je een doekje wast, verliest het vezels. Weeg bijvoorbeeld maar eens een microvezeldoekje bij aanvang en nog een keer nadat je het honderd keer hebt wassen. Daar zal zeker een paar gram verschil in zitten", zegt Hilgerdernaar.

"Dat komt doordat het microvezeldoekje microplastics heeft afgegeven en deze komen vervolgens in het (afval)water terecht. Met alle gevolgen van dien. Lees maar eens dit artikel van de Universiteit Utrecht over de ernst van microplastics."

Afsluitend: "Schoonmaken met microvezel en water wordt gezien als een duurzame en groene methode. Mijn inziens is het dat niet, omdat het vanwege het nylon en polyester bijdraagt aan het microplastic-probleem waar de hele wereld mee kampt."