Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Desinfectant moet einde maken aan gebruik chloor

Het Nederlandse bedrijf TheOxide BV heeft van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) een toelating verkregen voor haar product Laquick Ready to Use.

Laquick is naar zeggen van het bedrijf een revolutionaire desinfectant die bacteriën en micro-organismen vernietigt. Dr Henk Verhaar van TheOxide: “Het ready to use-product, met name bedoeld voor de horeca, instellingskeukens en de consumentenmarkt, is het snelstwerkende desinfectiemiddel voor oppervlaktedesinfectie voor keukengebruik. Zowel professioneel als niet-professioneel. Het hoeft niet nagespoeld te worden en bestrijdt alle ziekteverwekkende bacteriën, zoals Salmonella, en gisten in de voedselbereiding en -verwerking.”

Professionele versie desinfectant
Over enkele maanden komt er ook een professionele versie van Laquick beschikbaar, verklaart Verhaar. “Deze ondersteunt ook de algemene hygiëne door ziekteverwekkers als MRSA, Listeria en het Norovirus (zie foto) te bestrijden. Dat laatste virus is de laatste tijd veel in het nieuws is geweest als gevolg van uitbraken in ziekenhuizen en op campings. Het Norovirus veroorzaakt veel overlast en ongemak voor de besmette betrokkenen.”

Op basis van melkzuur
Laquick ontsmet op basis van melkzuur. Verhaar: “Dat is een stof die ook in het lichaam voorkomt. Daarnaast gebruikt het waterstofperoxide.” TheOxide heeft een octrooi op dit product aangevraagd. Verhaar: “Met deze toelating staan de Europese markt open. Voor de professionele maar ook voor consumententoepassingen. De beschikbaarheid van dit product biedt uitkomst voor de voedselindustrie, ziekenhuizen, instellings- en horecakeukens en in alle andere omgevingen waar hygiëne van groot belang is. Inclusief thuis.”

Micro-organismen vernietigd
De toelating geeft dit product volgens Verhaar als enige de claim dat alle bacteriën en vrijwel alle andere schadelijke micro-organismen zeer snel vernietigd worden. “Daarmee is het veel effectiever dan bijvoorbeeld alcohol of chloor. Omdat het product werkt op basis van biologisch en afbreekbaar melkzuur is het niet schadelijk voor mens, dier en milieu. Dit in tegenstelling tot de meeste andere desinfectanten.”

Schier oneindig
De toepassingen van dit product zijn schier oneindig, zegt Verhaar. “Deze toelating van het CTGB biedt ons de mogelijkheid om nieuwe producten met Laquick op de markt te brengen die onder ingewikkelde omstandigheden ongewenste virussen en bacteriën vernietigen. Milieuvervuilend chloor of alcohol zal daarvoor niet meer nodig zijn.”

Middelen & materialen

Partners