Blog Laurens Metternich: Niet probiotisch, maar microbiologisch!

Blog Laurens Metternich: Niet probiotisch, maar microbiologisch!

In onze branche horen we met regelmaat de term 'probiotische reinigingsmiddelen', maar die term wordt door diverse instanties afgeraden. Laurens Metternich, CEO bij Spectro, vertelt in zijn blog wat hij een betere benaming vindt: "Microbiologische reinigingsmiddelen."

Microbiologische reinigingsmiddelen zijn middelen met positieve micro-organismen. Die kun je volgens Metternich het beste zien als ‘microscopisch kleine schoonmakers’ die tijdens het productieproces bewust worden toegevoegd. Met als doel: een langere en diepere werking van het middel. "Reinigingsmiddelen met positieve micro-organismen zijn functioneel, mits je ze duurzaam gebruikt", licht hij toe, "Dat wil zeggen: volgens de juiste dosering en onder de juiste omstandigheden. Helaas gebeurt dat laatste nog voldoende. De toevoeging van positieve micro-organismen klink goed. Maar in behoorlijk wat omgevingen redenen microbiologische reinigingsmiddelen helemaal niet."

Beste werking

Metternich legt uit dat positieve micro-organismen alleen overleven in reinigingsmiddelen rondom een neutrale PH-waarde. "En ze werken het beste op poreuze oppervlaktes. Denk aan muren, vloeren en voegen in sanitaire ruimtes met veel ‘slordige’ gebruikers, zoals bij tankstations of op scholen. Daar trekken urine en andere organische vervuilingen in de oppervlakte. Met microbiologische reinigingsmiddelen kun je dat toch aanpakken. De positieve micro-organismen breken de vervuilingen namelijk langdurig af. Met als gevolg: ruimtes die veel langer fris blijven."

Blijven evolueren

Metternich stoort zich flink aan de misverstanden die over microbiologische reinigingsmiddelen bestaan: "Het is onnodig om positieve micro-organismen aan elk reinigingsmiddel toe te voegen. Daar komt nog bij dat het vrij dure ingrediënten zijn: zonde in elk opzicht." Nieuw zijn microbiologische reinigingsmiddelen overigens niet. Sterker nog: er wordt voortdurend gekeken naar de ontwikkeling. "Ook ingrediënten zelf blijven evolueren", besluit Metternich.