Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Bij detergenten ligt de nadruk weer op duurzaamheid

Wie denkt dat corona voor eeuwig de focus zou vestigen op hygiëne, heeft het helaas mis. Na corona, is bij detergenten wederom de nadruk op duurzaamheid komen te liggen. Dat constateert Stefaan Aernouts, hoofd productmanagement bij toeleverancier voor de schoonmaakbranche BOMA.  

Maar eerst de definitie: met detergenten kan - strikt genomen - elk reinigingsmiddel worden bedoeld. Echter, meestal bedoelen we hiermee een oppervlakteactief reinigingsmiddel. Zeep is bijvoorbeeld zo’n zeer bekende detergent. In de professionele schoonmaak is na corona bij detergenten de nadruk meer komen te liggen op duurzaamheid, constateert Aernouts. “Daar zie ik echt wel een doorbraak, bijvoorbeeld in waterloze producten. Geconcentreerde detergenten waar je op locatie pas water aan toevoegt. Je vervoert bij het transport alleen concentraat. Je kunt bij transport meer ervan meenemen ten opzichte van reinigingsmiddelen met water al in de fles. Die concentraten verdunt de schoonmaker dan op locatie. Daarbij scheelt het dat een sprayflacon meerdere keren te gebruiken is. Je kunt deze vullen met het concentraat en het water en verbruikt zo dus minder plastics.”

Let’s rethink cleaning 

“Wegwerpplastics probeer je, ook bij die concentraten, zoveel mogelijk tegen te gaan”, vervolgt Aernouts. “Dus het verpakkingsmateriaal en de sprayflacon moet zoveel als mogelijk gerecycled materiaal bevatten.” Weer een andere variant is het bruistablet. “Daarbij stop je het tablet, vaak verpakt in te recyclen papier, in de flacon en voeg je water toe. Hierbij weet je zeker dat je de juiste verhouding hebt tussen het middel en water." Bij concentraten kan dat misgaan, al zijn daar dan wel weer oplossingen voor. Denk aan doseermachines die precies de juiste hoeveelheid concentraat voor een bepaalde fles afgeven.

Recyclagesysteem

Of denk aan de dop die als maatbeker kan dienen. “Maar dan nog: het tablet heeft als groot voordeel dat deze in te recyclen papier verpakt kan worden. Dan gebruik je dus geen plastic en wordt zelfs een recyclagesysteem voor de plastic flessen overbodig.” Ook kun je met tabletten eenvoudig rantsoeneren. Je kunt precies het aantal tabletten beschikbaar stellen dat iemand nodig heeft. Dat is bij concentraat minder makkelijk te doen.”

Voorkomen  

De duurzaamheidstrend is onmiskenbaar ingezet. Maar maken ecologische reinigers niet minder goed schoon? Aernouts: “Om het af te pellen: je kunt met ecologische middelen geen hele krachtige ontkalker maken die honderd procent goed is. Je kunt er wel een relatief krachtige ontkalker mee maken op basis van organische zuren. Door daarmee regelmatig schoon te maken voorkom je opbouw van kalk. Als je opbouw van kalk vermijdt, is ook die krachtige ontkalker met heel krachtige, anorganischezuren niet nodig.”

Mythe doorprikken

Aernouts prikt daarbij meteen een mythe door. “Ecologische reinigingsmiddelen zijn voor 95 tot 99 procent duurzaam. Grote grondstoffenproducenten zetten erop in om die middelen voor de volle 100 procent uit hernieuwbaar grondstoffen te verkrijgen, maar dat is nog niet eenvoudig. De niet-ionische oppervlakte stoffen worden meestal namelijk geëthoxyleerd en dat is momenteel een petrochemisch proces. De uitleg: niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen zorgen dat hetgeen wat je schoon wilt krijgen, makkelijker schoon wordt. Zo weken ze vuil los. Let wel, die stoffen zijn ook biologisch afbreekbaar, maar ik verwacht dat dat laatste stukje ook uit plantaardige stoffen gemaakt gaat worden. Dan heb je 100 procent duurzame detergenten. Net zoals je bij plastics aardolie kunt vervangen door ethanol, verkregen uit de fermentatie van suikerriet.” 

EU geeft definitie van detergent  

De Europese Unie publiceerde in april 2004 de Detergentenverordening. Hierin is het begrip detergenten omschreven als: alle stoffen en preparaten die zepen en/of andere oppervlakte-actieve stoffen bevatten en die bedoeld zijn voor was- en reinigingsprocedés. Detergentia kunnen elke vorm hebben (vloeistof, poeder, pasta, staaf, brood, gestempeld stuk, fantasievorm, enz.) en kunnen in de handel worden gebracht of gebruikt voor huishoudelijk, institutionele of industriële doeleinden. 

Microvezeldoek 

Dan de eeuwige vraag die boven de schoonmaakmarkt blijft hangen: is er bij het gebruik van een microvezeldoek nog wel reinigingsmiddel nodig? Microvezel is een materiaal gemaakt van een mix van polyester en polyamide waardoor minuscule taartvormige vezels ontstaan. Deze kleine vezels zijn fijner dan een mensenhaar, zodat ze in kleine hoekjes en gaatjes kunnen komen om stof en vuil te verwijderen. De belofte bij introductie was dat er vervolgens alleen nog water nodig zou zijn. Aernouts: “Dit is een beetje afhankelijk van locatie, frequentie van schoonmaken en type oppervlak, maar ik zou in het algemeen adviseren om toch reinigingsmiddel te gebruiken. Eigenlijk kun je vuil door te schrobben met een microvezeldoek al losmaken van een oppervlakte."

Vuil blijvend losmaken

"Maar chemie kan ervoor zorgen dat het vuil opgelost blijft en je het daarna makkelijker kunt afvoeren. Vergelijk het met je wasmachine waar je te weinig wasmiddel in hebt gedaan. Dan kan er een grauwe deken over je kleding komen omdat het vuil wel los is gekomen, maar daarna zich weer aan de kleding heeft gehecht. Dat wil je niet. Zo werkt het dus ook bij oppervlaktes.”  

Michiel de Reus, Peter Rietbroek en Rik van der Woerd: Duurzaamheid in glas en gevelreiniging gaat veel verder dan alleen het milieu

Specialisme Verdieping

Michiel de Reus, Peter Rietbroek en Rik van der Woerd: Duurzaamheid in glas en gevelreiniging gaat veel verder dan alleen het milieu

Glas- en gevelreiniging is een complex vakgebied in de schoonmaakbranche. Ondanks de regelgeving en bewustwording, blijft het werken op hoogte een zwaar beroep. Ook is vakkennis belangrijk omdat een verkeerde werkwijze tot grote schade kan leiden. Daarnaast speelt duurzaamheid tegenwoordig een grote rol. Maar hoe komen al die onderwerpen samen?
De acties in de strijd tegen het zwerfafval

Duurzaam Nieuws

De acties in de strijd tegen het zwerfafval

Iedereen kent het helaas wel: losse blikjes of snoeppapiertjes onder een brug, Fastfoodzakken op parkeerplaatsen of zelfs volle afvalzakken in de berm van een snelweg. Plastic zwerfafval neemt jaarlijks toe en is schadelijk voor het milieu. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens aangezien het plastic onder andere terug kan komen in de voedselketen. In de strijd tegen het zwerfafval introduceert de overheid sinds 2021 verschillende acties: statiegeld op blikjes, betalen voor plastic wegwerkbekers en –bakjes. Dit allemaal om het afval in de natuur terug te dringen. Maar welke acties neemt de overheid sinds 2021? Hieronder het overzicht en wat die betekenen.
Overstappen op uitstootvrij vervoer? Check hier een aantal tips

Duurzaam Nieuws

Overstappen op uitstootvrij vervoer? Check hier een aantal tips

Het lijkt nog vrij ver weg: de zero-emissiezones die vanaf 1 januari 2025 in 28 grote gemeenten ingaan. Maak jij gebruik van een bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas? Dan moet je overstappen op een uitstootvrij alternatief. Maar waar moet je allemaal aan denken? Deze vijf tips, met dank aan opwegnaarzes.nl, helpen je op weg:
Numatic brengt succesvol noviteiten onder de aandacht bij dealers en eindgebruikers uit de Benelux

Machines Verdieping

Numatic brengt succesvol noviteiten onder de aandacht bij dealers en eindgebruikers uit de Benelux

Al ruim 25 organiseert Numatic met succes een huisshow voor dealers. Vier jaar geleden werd besloten ook eindgebruikers uit te nodigen om te informeren over trends en innovaties van de fabrikant. Vervolgens gooide corona roet in het eten waardoor een vervolg uitbleef. Eind april kon echter de tweede editie van de ‘Future Friday’ worden gehouden, en wederom met succes. In totaal togen zo’n 300 belangstellenden naar Alphen aan den Rijn om zich te laten inspireren en te informeren over noviteiten.
EW Facility Services kijkt uit naar duurzame samenwerking met ITV Studios

Ondernemen Nieuws

EW Facility Services kijkt uit naar duurzame samenwerking met ITV Studios

EW Facility Services haalde vorige maand al het derde schoonmaakcontract binnen met een groot mediabedrijf. Ze verzorgen de schoonmaak voor ITV Studios Netherlands in Hilversum, de producent van programma’s als Het Perfecte Plaatje, Married at First Sight en Oogappels. De ervaring van EW in de mediawereld was niet de enige factor die bijdroeg aan de keuze van ITV. De waarden van de twee bedrijven komen op meerdere grote punten goed overeen.

Middelen & materialen

Partners