Interclean Amsterdam 2022: het is bijna zover

Interclean Amsterdam 2022: het is bijna zover

Na jaren van corona is het dan eindelijk bijna zover: Interclean Amsterdam. En het belooft een waar schoonmaakspektakel te worden. RAI Amsterdam wordt van 10 tot 13 mei omgetoverd tot de wereldwijde hoofdstad van schoonmaak en hygiëne.

“De registraties komen vanuit de hele wereld, behalve vanuit China waar nog steeds strenge reisrestricties gelden, en voor Nederlandse bezoekers is het eenvoudig om langs te komen. Bij Interclean Amsterdam krijgen ze nog altijd op één plaats het beste beeld van wat er in schoonmaak en hygiëne te vinden is. In één of twee dagen kun je zo innovaties vernemen, maar ook gesprekken aangaan met exposanten over oplossingen of om de banden aan te halen", zegt beursmanager Robert Stelling enthousiast

Duurzaamheid, data en robotisering zijn dé grote thema's van Interclean Amsterdam 2022

Daarbij hanteert de beursorganisatie drie thema’s: duurzaamheid, data en robotisering. “Dit zijn dé grote thema’s van Interclean Amsterdam 2022. Die komen zowel terug in een contentprogramma, als heel concreet op de beursvloer.”

Robotisering: software versus hardware

Het thema robotisering komt heel concreet tot uiting op de beursvloer in de vorm van de Robot Arena, die nu voor de derde keer op rij in het Innovation LAB te vinden is.

Stelling ziet een opvallende trend: “Eerder waren het vooral de giganten uit de branche, zoals Kärcher en Diversey, die schoonmaakrobots ontwikkelden. Maar inmiddels zien we dat ook kleinere partijen een reinigingsrobot in de markt zetten. Daarnaast zien we dat ook steeds meer bedrijven software voor robots ontwikkelen. Die fabriceren dus niet de machine zelf, maar ‘alleen’ het programma waar robots op kunnen draaien. Brain Corp is zo’n organisatie. Je ziet dan ook steeds meer samenwerkingen ontstaan tussen softwarebedrijven en robotfabrikanten: de één maakt de hardware en de ander ontwikkelt de software.”

Datasystemen in bedrijfsvoering en producten

Eén van de manieren waarop het thema data concreet op de beursvloer te zien is, is op het Management and Mobility-paviljoen in het Innovation LAB. Daar tonen zo’n 25 exposanten hun software-oplossingen voor de schoonmaakbranche. Stelling: “Er zijn natuurlijk veel internationale partijen te bespeuren, maar opvallend is dat Nederland op dit gebied sterk gerepresenteerd wordt. We lopen daarin echt voorop.” Van CleanJack tot FacilityApps en AaRiverside: de Nederlandse techbedrijven staan sterk.

Maar daar houden data en digitalisering in de schoonmaak niet op. “Heel veel bedrijven integreren datasystemen in hun bedrijfsvoering of producten, of gaan samenwerkingen aan met datapartijen”, stelt Stelling. Denk aan sensoren in dispensers. “Er ontstaan steeds meer samenwerkingen met datapartijen. Inmiddels is er ook een grote wens uitgesproken voor een wereldwijde samenwerking op dit gebied. Zodat de facility manager niet meer met tien verschillende apps van allerlei fabrikanten hoeft te werken, maar dat alles in één app samenkomt. Zodat hij of zij in één overzicht kan zien dat de dispenser is het toilet leeg is en dat de robot in de hal over vijf minuten aan de oplader moet.”

Robert Stelling: "Waarom zou je níet naar de Interclean komen?!"

Interclean faciliteert dan ook een meeting met machinefabrikanten, dispenserfabrikanten en softwareontwikkelaars die hun handen ineen willen slaan.

Amsterdam Innovation Awards

Sinds 1996 selecteert de internationale jury (waaronder Ronald Bruins, hoofdredacteur van Service Management) van de Amsterdam Innovation Award de beste innovaties in de schoonmaakbranche. De prijzen worden op dinsdag toegekend aan de nieuwste en meest indrukwekkende producten en systemen, ontworpen om het dagelijkse leven makkelijker te maken.

In totaal zijn er dit jaar 78 inzendingen, verspreid over de vier categorieën:

  1. Sustainability & Environment
  2. Smart Technologies & Digitalisation
  3. Workforce & Ergonomics
  4. Hygiëne & Health

Duurzaamheid staat hoog op agenda

Het derde en laatste overkoepelende thema is duurzaamheid, iets wat hoog op de agenda staat bij alle partijen in de schoonmaakbranche. Ook dit thema komt heel concreet terug op de beursvloer.

Zo heeft de organisatie een Future Friendly Route uitgestippeld. “We merkten dat de beursbezoekers graag wilden weten welke exposanten, met welke producten, een ecolabel hadden. Daarom hebben we alle exposanten gevraagd of, en zo ja: welk ecolabel zij hebben. Dat moesten de exposanten dan bewijzen door het certificaat op te sturen. Wij hebben aan de hand daarvan een route over de beursvloer uitgestippeld langs alle exposanten met een keurmerk”, vertelt Stelling. De route is in de Interclean app, op de beurswebsite en in de catalogus te vinden.

Duurzaamheid staat bij alle partijen in de schoonmaak hoog op de agenda.

Zero Waste Dome: afval als grondstof

Het thema duurzaamheid komt ook tot leven in het Zero Waste Dome, te vinden in het Innovation LAB. “Tijdens de vorige editie werd in de workshop Anatomy of the Waste Bin onderscheid gemaakt tussen grondstoffen en daadwerkelijk restafval. Nu gaan we een stap verder: welke nieuwe producten kunnen we maken van restafval?”

In samenwerking met de Zero Waste Foundation en een aantal Nederlandse startups worden er laagdrempelige oplossingen aangeboden aan de beursbezoekers die ze eenvoudig zelf mee kunnen nemen in de bedrijfsvoering. De focus ligt op het reduceren van waste en de betrokken startups maken dan ook nieuwe, duurzame producten van afval.

Healthcare Cleaning Forum heeft praktische insteek

Naast de drie overkoepelende thema’s is er natuurlijk nog veel meer te zien, te horen, te beleven, te leren en te ervaren op Interclean Amsterdam. Zo komt ook het Healthcare Cleaning Forum terug. Stelling: “Effectieve reinigingsmethoden en de juiste desinfectieproducten zijn direct verantwoordelijk voor het verlagen van de door gezondheidszorg verworven infecties.”

Omgevingshygiëne blijft een verwaarloosd aspect van infectiepreventie.

Het Healthcare Cleaning Forum brengt het belang van hygiëne in de zorgsector onder de aandacht, zowel voor patiënten als voor ziekenhuizen. Het Forum heeft als doel een brug te slaan tussen de medische wereld van infectiepreventie, de schoonmakers en de facility managers van ziekenhuizen, om gezamenlijk de standaard te bepalen. Zodat de verschillende disciplines kunnen samenwerken aan een betere wereld.

Zeker in het licht van Covid-19. Stelling: “Waar de preventieve maatregelen tegen de pandemie sterk de nadruk leggen op sociale afstand, handhygiëne en het dragen van maskers, blijft omgevingshygiëne een verwaarloosd aspect van infectiepreventie. Daar moet dan ook meer aandacht voor komen.” Tijdens de beursdagen is er ook weer, bij het washroomsegment, een demonstratie van de Nederlandse opleider SVS over schoonmaak in ziekenhuizen.

Facility Inspiration Event

Ook het Facility Inspiration Event, georganiseerd in samenwerking met Atir, komt in een nieuw jasje weer terug naar de beurs. Waar het event de vorige keer slechts één dag besloeg, zijn er nu twee ochtenden.

Stelling: “Voor een facilitair manager kan het wat te veel zijn als je uit het aanbod van meer dan 600 exposanten moet bepalen wat relevant voor jou is. We hebben dat dan voor hem of haar gedaan aan de hand van de drie thema’s duurzaamheid, ergonomie en datagedreven werken.” Tijdens de twee ochtenden van drie uur komen diverse inspiratiesessies voorbij en zijn er tours over de beurs. Stelling: “Je kunt begeleid of zelf op pad aan de hand van een route.”

Hackathon om schoonmakers te helpen

Ook de Hackathon, georganiseerd in samenwerking met FacilityApps, komt terug. Stelling: “Twaalf uur lang worden young professionals en studenten uitgedaagd om een oplossing te vinden om het leven van de schoonmaker aangenamer te maken. Dat kunnen bijvoorbeeld producten of materialen zijn, maar ook apps. Van alles, zolang het de schoonmaker maar helpt. Als de twaalf uur om zijn, worden de ideeën gepresenteerd aan een jury. De winnaars worden dan in contact gebracht met de juiste partijen, zodat er hopelijk iets moois en concreets uit voort komt.”

Tot ziens op Interclean Amsterdam

Zo zijn er al genoeg interessante nieuwigheden te bespeuren en dit is slechts het puntje van de ijsberg. Want met tientallen symposia, lezingen en demonstraties, meer dan zeshonderd nationale en internationale exposanten en bezoekers vanuit heel de wereld is er meer dan genoeg te zien.

Interclean komt letterlijk naar je toe en het is dé plek met werkelijk alles voor de schoonmaak.

Mocht je toch nog twijfelen over een bezoek aan Interclean Amsterdam 2022, dan heeft Robert Stelling nog een afsluitende oproep: “Interclean komt letterlijk naar je toe. Het kost weinig moeite om erheen te komen, maar je ziet de héle (schoonmaak)wereld. Het is dé plek met werkelijk alles voor de schoonmaak en het is zó dichtbij. Je kunt alles proberen, voelen, ruiken en zien. Je kunt direct het gesprek aangaan. En er is zoveel nieuws. Kortom: waarom zou je níet komen?!”

Blijf op de hoogte over Interclean Amsterdam 2022

Meer weten over de grootste schoonmaakvakbeurs ter wereld? Hier lees je alles over Interclean Amsterdam 2022