Singapore test robot die coronavirus bestrijdt met uv-straling

Singapore test robot die coronavirus bestrijdt met uv-straling

In een winkelcentrum in Singapore wordt een robot getest die het coronavirus bestrijdt met uv-straling. De robot desinfecteert zowel de lucht als oppervlaktes in het winkelcentrum met behulp van ultraviolette straling.Volg Service Management op LinkedIn:

Nu staat Singapore sowieso al bekend om zijn vooruitstrevend gebruik van robots. Eerder zette het een robothond in in een park om de 1,5 meter te bewaken. Maar ook de robot Lionsbot die tijdens de online Interclean onlangs in de prijzen viel, moeten we noemen. Deze wordt gebruikt als schrobzuigrobot in een winkelcentrum in Singapore.

Video van robot in winkelcentrum

Desinfecteert snel en doeltreffend

Hij doet ons ook denken aan de Diversey Moonbeam 3 die in 2018 op de Interclean werd gelanceerd. Dat is een hulpmiddel voor desinfectie dat gebruik maakt van UVC-straling om micro-organismen te doden. De Moonbeam 3 belooft een krachtig UVC-licht voor “snelle, on-demand brede gebiedsdesinfectie van oppervlakken met hoge aanrakingen in slechts 3 minuten. Deze draagbare oplossing desinfecteert snel, betrouwbaar en op verantwoorde wijze. Het apparaat is onder meer geschikt voor gebruik in patiëntenkamers, operatiekamers en badkamers en kan worden gebruikt op apparatuur voor patiëntenzorg, klemmen, toetsenborden, monitors en werkstations op wielen.Het apparaat kan eenvoudig in een kamer of faciliteit worden geplaatst om snelle en effectieve desinfectiecycli mogelijk te maken.”


Lees ook: Tien digitale machines en middelen die de schoonmaak vooruit helpen


Ziekmakers doden

Het is al langer bekend dat UVC-licht ziekmakers zoals virussen en bacteriën in de lucht kan doden. Dit licht doodt organismen door de moleculaire verbindingen van organische moleculen zoals DNA ernstig te beschadigen. UVC wordt daarom gebruikt om bijvoorbeeld chirurgisch gereedschap te desinfecteren. Maar is UVC-licht gevaarlijk? In De Volkskrant komt omgevingspsycholoog Yvonne de Kort van TU Eindhoven aan het woord. Zij onderzoekt de effecten van licht, waaronder uv-licht, op mensen. “Het gevaar van UVC-straling is dat we dat licht niet zien, maar dat het wel schadelijk is voor onze ogen de huid. Daardoor kan het snel misgaan als een lamp verkeerd is gemonteerd of als onervaren monteurs en schoonmakers ermee werken.”